zaterdag 1 september 2012

Taai-taai

Een heerlijke typisch Hollandse lekkernij :-) 
Vorig jaar heb ik heel veel van deze overheerlijke taaitaai gebakken.
Als de kids van school kwamen stonden deze koeken nog dampend klaar,
en waren ze ook zeer snel op :-)

En deze ingrediënten heb je nodig:
- 330 gram vloeibare honing
- 160 gram suiker
- 500 gram bloem of 250 gram bloem/ 250 gram tarwemeel
- 1/2 ei
- 2 eetlepels melk
- 12 gram bakpoeder
Weeg de honing af in een ruime schaal en doe daar de suiker bij:
Roer het goed door elkaar, en zet het geheel ongeveer
2 1/2 tot 3 minuten in de magnetron.
Het is de bedoeling om de suiker zo veel mogelijk op te lossen.
Roer het warme honing / suiker-mengsel goed door elkaar.
Laat het goed afkoelen, want hierna gaat het halve ei erdoor,
en dat mag niet gaan stollen.

Breek het ei boven een kopje.
Klop het los en schenk de helft in een ander glas.
Bewaar de andere helft om het deeg straks in te smeren.

Doe er nu de 2 eetlepels melk bij en roer het door elkaar.
Doe dit nu bij het afgekoelde honing / suiker mengsel:
En roer het door elkaar:
Doe nu de bloem, tarwemeel,
taai-taai / speculaas kruiden en het bakpoeder bij elkaar:
En roer dit met een vork mooi door elkaar.
Doe eerst een beetje van het bloemmengsel bij het honingmengsel:
Roer het er goed doorheen:
En daarna de rest:

Het is een plakkerig mengsel geworden.
Vermeng het nogmaals goed met een mixer of met je handen.
Als je met je handen mengt kan het handig zijn
om je handen met zonnebloemolie in te smeren.
Daardoor plakt het deeg minder.

Schraap het deeg bij elkaar,
en maak er daarna een mooie bol van.
Dek het af met plastic en zet het minimaal een halve dag in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Haal het deeg uit de koelkast en
verdeel in gelijke stukken van ongeveer 60 gram.
( Op de foto hieronder zie je de helft van de totale hoeveelheid van het deeg.)
Smeer je handen in met wat zonnebloemolie en
kneed de deegbolletjes compacter.
Vorm de bolletjes in de gewenste vorm:
En leg ze op een met bakpapier bekleedde
en met bloem bestoven bakplaat:
Maak in elk stukje deeg figuurtjes met een vork:
Meng het halve ei dat is overgebleven met een eetlepel melk
en bestrijk daar het deeg mee:

Hieronder zie je de andere helft van de totale hoeveelheid deeg.
Je kunt ook een platte lange strook van het deeg maken,
en deze in de lengte in twaalf stukken verdelen.

Snij steeds 1 stukje deeg af en leg het op de bakplaat.
Als je namelijk de hele strook direkt in stukken snijd,
kleven ze daarna weer aan elkaar.
Schuif de bakplaat in de oven
en bak de taai-taai in 15 tot 20 minuten mooi goudbruin:
Direkt na het bakken:
Heerlijke knapperige stevige koeken.
Laat je ze even staan:
Dan heb je de heerlijke taai-taai met de bekende 'bite'.


Geniet ervan met volle teugen...
het is er zo'n beetje weer de tijd voor :-)

En als je ze zelf maakt,
heb je deze heerlijkheid altijd binnen handbereik :-)

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Geen opmerkingen: