vrijdag 14 september 2012

Brosse tarwe-bodem voor hartige taart

Een héérlijke gezonde bodem voor een hartige taart naar keuze :-)
Extra rijk door het gebruik van tarwe in plaats van bloem!
... en zeer eenvoudig te bereiden :-)

En dit zijn de ingrediënten:
- 385 gram tarwemeel
- 225 gram diamant
- 115 margarine
- 5 eetlepels koud water
- 1 eetlepel kruiden azijn
- 1 ei
- 1 theelepel zout
- ongeveer een kleine eetlepel bakpoeder

Doe het plantaardige vet en de margarine in een koele kom,
en breek het eitje apart in een kopje:
Klop het eitje alvast los met een vork:
Doe de tarwemeel met het bakpoeder bij de diamant en margarine:
En snij het met de achterkanten van twee messen in een zo klein mogelijke structuur:
Doe nu het losgeklopte eitje erbij:
Het ijskoude water:
De kruidenazijn:
... en het zout:
En snij er weer met de achterkanten van de twee messen tegen elkaar doorheen:

Neem het deeg uit de kom en kneed het snel tot een grote bol.
Bestrooi je werkvlak met bloem,
en druk de bol deeg enigszins plat:
Bestrooi nu bloem over de deegplak,
zodat het deeg straks niet de deegroller plakt tijdens het uitrollen:
Rol het deeg zo plat mogelijk uit, en leg de bakvorm erop
om te zien of je ronding groot genoeg is:
Maak het deeg los van het werkvlak.
Schuif er eventueel voorzichtig een mes onderdoor
als het deeg op sommige plekken vast zit.

Leg nu de deegplak over de deegroller:
Leg het uitgerolde deeg nu over de bakvorm,
en duw het voorzichtig tegen de binnenrand van de vorm:
Snij het overtollige deeg langs de randen weg, en leg dit opzij:
Verdeel het resterende deeg in twee delen:
Druk ze plat:
... snij de repen afzonderlijk in 3 delen:
... en maak hier een vlecht van:
Ik ben vanuit het midden beginnen te vlechten,
en daarna vanaf de andere kant de vlecht afgemaakt.
Dan heb je niet steeds zulke hele langen deegstroken.

Leg de eerste vlecht nu over de helft van de bovenrand:

Maak nu de tweede vlecht:
..en leg die over de ander helft van de rand:
Leg nu netjes de uiteinden van beide vlechten mooi in elkaar:
De deegvlecht ligt er mooi rondom op:
Prik nu een aantal keer met een vork gaatje in de bodem.
Hierdoor kan de lucht ontsnappen en
voorkom je dat de bodem gaat bobbelen.
Dek de bodem af met plastic, en zet hem een nachtje in de diepvries.

Na een nachtje in de diepvries...
Haal de bodem een kwartier voor het bakken uit de diepvries,
en tegelijk de oven aan op 175 graden.
Breek een eitje open boven een kopje.
Klop het los met een vork,
en bestrijk hiermee de rand van de bodem:
Leg een stuk bakpapier in de bodem, en druk dit goed tegen de randen.
Dit gaat makkelijk omdat de bodem nog heel koud is,
en daardoor zijn vorm behoud.
Leg hier een 'nepvulling' in.
Ik heb hier hydrocultuur korrels voor gebruikt.
Deze zijn herbruikbaar en kunnen goed tegen hitte.
Kijk wel uit dat ze niet in aanraking komen met het deeg!
Vouw het bakpapier naar elkaar toe,
en druk de korrels goed tegen de binnenrand:
Zet nu de bakvorm 30 minuten in de oven.

De hartige bodem is nu bijna klaar en heeft een licht goudbruin randje:
Pak de 4 punten van het bakpapier bij elkaar,
en til dit samen met de korrels van het deeg.
Leg weg om het te laten afkoelen.
De korrels kun je weer hergebruiken.
De bodem is nog iets vochtig.
Zet de bodem nu zonder bakpapier en nepvulling
opnieuw in de oven voor 30 minuten.
En nu is de bodem klaar:
Heerlijk krokant gebakken en mooi goudbuin!
De bodem is nu klaar om gevuld te worden,
met een hartige vulling naar keuze.
Ik heb een broccoli-quiche-vulling gemaakt.
Nadat ik de vulling in deze bodem heb verdeeld,
heb ik de quiche ongeveer 50 minuten laten bakken
in de oven op 175 graden.
Binnenkort zal ik het recept van mijn broccoli-quiche-vulling
op dit blog zetten :-)

Het is héérlijk genieten van deze brosse hartige taart bodem!

Van een restantje deeg heb ik lekkere volkoren kaasknabbels gemaakt.
Binnenkort zal ik je mijn recept hiervan ook laten zien.
:-)

P.S:
Je kunt het deeg ook eerst invriezen.
Na het ontdooien kun je dan de bakvorm bekleden
en daarna bakken, op de manier zoals boven beschreven.

Verdeel dit piedeeg, zoals dit ook wordt genoemd,
vóór het invriezen eventueel in twee delen.
Het zullen twee delen van ongeveer 420 gram zijn.
Verpak het deeg dan in plastic,
en leg het een nacht in de diepvries, of tot je het gebruiken wilt.

Geniet maar lekker van deze
heerlijke brosse en gezonde tarwe-bodem
met de vulling van je keuze.
:-)

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Geen opmerkingen: