vrijdag 7 september 2012

'Flowerpower' regenboogtaart

De taart voor Rachel haar 20-ste verjaardag :-)
Met een zelfgemaakte eetbare print speciaal voor Rachel :-)
Later in de week van haar verjaardag
heeft ze met haar vrienden een 'flower-power-feest' gehouden.

Voor de verrassing heb ik in het geheim voor haar deze
'modern-styled-flower-power' taart gemaakt:-)

...met 20 kaarsjes erop :-)
...die ze natuurlijk mocht uitblazen :-)



  

En dit heb je nodig om deze leuk en vrolijke taart te maken:
- 225 margarine
- 465 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 5 eiwitten
- 375 gram bloem
- 350 ml melk
- 1 eetlepel bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 6 voedingskleurstoffen: rood,
oranje ( eventueel maken met geel en rood), geel,
groen, blauw, paars ( eventueel mengen met iets roze)

Voor deze taart gebruik je alleen de eiwitten.
Doordat er geen ei-gelen ingaan,
krijgt het beslag een hele intense kleur.

Weeg van te voren eerst de kom van de mixer.
Onthou dit gewicht:
Als straks het beslag klaar is,
weeg je de kom met daarin het beslag.

Trek het gewicht van de lege kom af van dat van de gevulde kom.
Daarna weet je hoeveel beslag je hebt.

verwarm alvast de oven voor op 175 graden.

En nu het beslag maken:

Doe de margarine en suiker in kom en mix dit tot het smeuïg is.

Breek de eieren voorzichtig en de eiwitten van de ei-gelen:
Schenk de eiwitten bij het margarine/suikermengsel
en blijf doormixen:
Ga met een spatel langs de randen en meng alles goed:
Voeg nu de helft van de hoeveelheid bloem toe:
Ga door met mixen zodat de bloem goed opgenomen wordt:
Voeg nu de helft van de hoeveelheid melk toe:
Ga nu ook weer door met mixen tot al de melk goed opgenomen is:
Voeg nu de andere helft van de bloem toe:
Meng wederom weer goed:
En als laatste schenk je de tweede helft van de melk erbij,
waarna je het ook weer goed mengt.
Het beslag is klaar.

Neem de kom met het beslag, en zet het weer op de weegschaal:
En zo ga je aan de slag:
In dit geval:
Het gewicht van de lege kom = 315 gram
Het gewicht van de kom mét beslag = 1905 gram

1905 gram - 315 gram
Het beslag weegt:
1590 gram

Deze 1590 gram moet je delen door het aantal kleuren die je gebruikt:
6
1590 gram beslag gedeeld door 6 is:
265 gram beslag
Kleur elk schaaltje beslag met elk een kleur van de regenboog:
Voedingskleurstof:
Rood, oranje ( eventueel rood en geel mengen),
geel, groen, blauw, paars ( eventueel mengen met wat roze)
Alle schaaltjes beslag hebben hun eigen kleur gekregen:
Bekleed een niet te groot bakblik of vorm met een stuk bakpapier,
en giet hier in de eerste kleur:
Verdeel het beslag netjes over de bodem.
Op deze manier krijg je straks mooie strakke randen van de taart:
Bak elke laag ongeveer 25 minuten.
Test met een prikker of de cake gaar is.
De prikker moet dan droog blijven.

Als je twee dezelfde bakvormen hebt, die tegelijk in de oven passen
scheelt het tijd met bakken...
Ik heb 6 keer 25 minuten gebakken :-))

Leg steeds een stuk bakpapier op een stevige ondergrond
en stort elke gebakken gekleurde cakelaag daarop.
Laat het bakpapier eerst zitten aan de onderkant van de cakelaagjes.
Stapel de laagjes cake op.
Door de stukken bakpapier
zullen de laagjes cake niet aan elkaar blijven kleven.

En zijn ze dan:
 Mooie gelijkmatige laagjes gekleurde cake: 


Neem een stuk stevig karton, en bekleed deze met bakpapier.

Leg de paarse cakelaag op deze ondergrond.

Maak het recept:

Neem 150 gram hiervan en bestrijk hiermee de paarse laag,
en leg daar de blauwe cakelaag netjes op:
Zorg dat de crème overal even dik uitgestreken is,
en druk de cakelaag hierboven op lichtjes aan.

Zorg er ook voor dat elke nieuwe laag gekleurde cake
recht op de onderste komt.
Op deze manier krijg je een mooie rechtopstaande taart,
met strakke zijkanten.

Neem weer 150 gram witte chocolade botercrème:
...en verdeel dit over de blauwe laag: 
 Neem opnieuw 150 gram witte chocolade botercrème:
... en verdeel dit nu over de groene cakelaag: 
Nu de rode en laatste laag.
Strijk hier opnieuw 150 gram witte chocolade botercrème overheen.
 Alle cakelagen zijn gebruikt:
Strijk met de overgebleven witte chocolade botercrème de taart rondom af.
Hiermee kun je eventuele oneffenheden ook wegwerken :-)
En nu kan de taart helemaal afgemaakt worden.

Neem het overgebleven boter/suiker mengsel,
waar de eetbare print mee gemaakt is:
Gebruik dit om de gekleurde lagen van de taart mee te 'verstoppen'.
Dat is leuk voor het verrassings-effect als je de taart aansnijdt :-)

Mooi afgestreken... klaar om de eetbare print erop te leggen :-)

Klik op de rode link hieronder voor het recept en de techniek van de:

En als de print er dan netjes op ligt,
is de 'modern-styled-flowerpower' regenboogtaart klaar :-)
Leg de taart op een mooie schaal.

Als je de taart nog even in de koelkast bewaard,
dek hem dan met plastic af ter bescherming van de eetbare print:
 Nu hoeven alleen de kaarsjes er nog maar op...

De kaarsjes aangestoken:
Het feest kon beginnen!
De persoonlijke print vond ze heel mooi :-)

De kaarsjes werden uitgeblazen...

...en toen ik hem aansneed vond ze het een enorme verrassing :-)



Ik heb haar blij mogen maken :-)
Het was een vrolijk 20-ste verjaardags-feest!
Alleen al van de kleuren werden we blij...

Iedereen genoot van de taart :-)
En er was genoeg voor allemaal!
:-)

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

9 opmerkingen:

SaraSchnier zei

welke maat heeft het bakblik

Heerlijke recepten van Jacqueline zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Heerlijke recepten van Jacqueline zei

Foutje in mijn vorige reactie, heb hem daarom maar even verwijderd... Mijn bakblik is 30 bij 20 centimeter!
Nogmaals succes gewenst :-)

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Lusi zei

Hallo Jacqueline, het is een hele mooie en weet ik zeker een lekker taart. Ik wil het voor de 2de verjaardag van mijn zoontje gaan bakken. In het recept schrijft u niet wanneer de bakpoeder en zout moeten toegevoegd worden. Ik doe het meestal met de bloem. Geldt dat ook voor dit recept? En nog een vraagje: als ik een ronde bakvorm ga gebruiken kan ik dezelfde hoeveelheden gebruiken?
Ik hoor het graag van u.

Alvast bedankt,
Lusi

Heerlijke recepten van Jacqueline zei

Hallo Lusi :-)
Wat leuk dat je deze taart wil gaan maken!
Hier was het een suc6!
Het bakpoerder en zout doe je inderdaad bij de bloem, zoals je dat gewend bent.
Met een ronde bakvorm kun je inderdaad dezelfde vorm gebruiken. Het grote formaat.

Heel veel plezier met bakken, en alvast gefeliciteerd en een hele fijne 2de verjaardag van je zoontje!

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

nathalie zei

wat een super leuke taart! ik ga hem zeker eens proberen te maken :)

wat ik graag nog zou willen weten is hoe ik die vellen bakpapier er weer tussen uit krijg?

alvast bedankt!

groetjes nathalie

Heerlijke recepten van Jacqueline zei

Hallo Nathalie,
De vellen bakpapier kun je gewoon voorzichtig van de cake halen.
Eerst laat je de cake afkoelen, en dan trek je het bakpapier er voorzichtig af.

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Linda Boom zei

Eindelijk een keer duidelijk uitleg over ren regenboogtaart. Dank daarvoor! Wat ik graag wil weten is of het geen probleem is dat er beslag staat te wachten. (Tijdens het bakken van een andere laag) En zet ik de andere schaaltjes dan in de koelkast?

Alvast bedank.
Groetjes linda

Anoniem zei

Ik wil je eff een complimentje geven. *complimentje!* haha. Ik ben heel lang op zoek geweest hoe ik een print zelf kom maken. Zonder vast te zitten aan een bepaald formaat ouwel of frost. Met stiften werken vond ik niet echt prettig. Tot ik 2 jaar geleden een flower power taart moest maken en dit tegen kwam. Super leuk om te doen ook en ook lekker. Gebruik het tegenwoordig vaker als ik zelf iets wil maken. Echt super!!!