donderdag 3 januari 2013

Nieuwjaarsrolletjes / Kniepertjes: recept (bolletjes)

Héérlijke knapperige rolletjes of koekjes :-)


Groot , kleiner, kleinst :-)

Met dank aan mijn facebookvrienden
voor de vrijgevigheid van de recepten voor kniepertjes!
Ik heb het gemiddelde genomen.

Heel leuk om te maken :-)
Het is een gezellige oud en nieuw traditie.
Je kunt deze koekjes ook vaak kopen op feestdagen en  braderieën,
waar ze ter plekke gebakken worden.
Héérlijk!

Het is heel leuk en makkelijk om ze zelf te maken :-)
En dit is wat je nodig hebt:
- 500 gram bloem
- 250 gram basterdsuiker
- 250 gram kristalsuiker
- 200 gram margarine
- 3 eieren
- 2 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel kaneel

En dit is wat je erbij nodig hebt:
- Kniepertjesijzer
- Krant om het ijzer op te zetten, om gesmolten boter op te vangen..
- Pannenkoekmes, om de gebakken kniepertjes van het ijzer te nemen
- Stuk bakpapier om de kniepertjes op af te laten koelen.
- Een staaf om rolletjes te vormen.

En zo ga je aan de slag:
Meet de bloem af in een kom:
Doe daarbij het kaneel en de vanillesuiker:
... en meng dit allemaal even goed door elkaar:

Doe de margarine in een mixkom,
en zet deze een kleine minuut in de magnetron:
Doe hier de basterd-en kristalsuiker bij:
En mix de margarine en de suikers tot een mooi egaal mengsel:
Doe er nu het eerste ei erbij:
En mix het mooi glad:
Dan het 2-de ei:
En mix verder.
Je ziet dat het beslag wat soepeler wordt:
En nu het 3-de en laatste ei:
Mix ook dit er goed doorheen:

Nu is het tijd voor de bloem
Het is handig om het er in 4 gedeelten door te doen,
anders gaat het teveel stuiven,
en als je het er in gedeelten door doet,
kan het deeg de bloem ook mooi opnemen.

Doe er eerst een stuk of 5 eetlepels van het bloem-mengsel door:
Het bloemmengsel is mooi opgenomen:
Tijd voor de volgende 5 eetlepels bloem erbij:
Weer goed mixen:
Het derde gedeelte van het bloemmengsel er door:
Weer goed mixen.

Schraap eventueel met een spatel rondom langs de kant,
zodat al het bloem opgenomen wordt in het deeg.

Ga weer door met mixen...
...je ziet dat het al een steviger deeg wordt:
... en nu het laatste deel bloem erbij.
Het apparaat zal wat meer moeite moeten doen om te mixen,
want het wordt nu een stevig deeg:
 Het deeg is klaar, en bij elkaar gehaald met een spatel:

Maak vervolgens bolletjes van het deeg:
Ik heb eerst deeg gemaakt voor bolletjes van 10 gram.
Van deze kun je ook heerlijke 'gewone' koekjes maken,
die je ook bijvoorbeeld bij roomijs kunt serveren :-)

Bolletjes deeg van 15 gram en 20 gram kun je ook mooi oprollen.

Laat de bolletjes een minimaal een uur rusten.
Als je ze namelijk meteen na het maken bakt,
blijven ze aan het wafelijzer plakken, en gaan ze dus stuk.

Om de kniepertjes te maken, laat je het ijzer goed heet worden op stand 4.
Leg een bolletje op de onderste helft van het ijzer:
Sluit het deksel, en druk het ongeveer 10 seconden goed aan:
Bak het kniepertje voor 30 seconden:
en neem het met behulp van een pannekoekmes
van het gloeiendhete ijzer af.

Leg het kniepertje op een stuk bakpapier om het af te laten koelen:

Je kunt het deeg ook afgedekt, in bolletjes verdeeld in de koelkast bewaren
om het bijvoorbeeld de volgende dag kniepertjes te maken.

Leg ze dag op een stuk bakpapier, op een stukje afstand van elkaar.
Het deeg gaat anders wat aan elkaar plakken.

De bolletjes worden dan ook wat steviger,
en als je ze direct uit de koelkast tussen het ijzer wilt leggen,
kun je ze het beste platter maken:

Leg daarvoor het bolletje dat je wilt bakken op een stukje bakpapier:
Vouw een stuk bakpapier over het bolletje heen:
... en druk het platter met je vingers:
Vouw het bakpapier terug:
Neem het stukje deeg van het bakpapier,
en leg het op het hete kniepertjesijzer:
Doe het ijzer dicht, en druk het ongeveer 10 seconden aan:
Bak het kniepertje net als boven beschreven 30 seconden:
... neem kniepertje vervolgens weer
met een pannenkoekmes van het gloeiend hete ijzer.
Leg het op een stuk bakpapier om het af te laten koelen
en klaar is het kniepertje :-)

En een nieuwjaarsrolletje maak je zo:
Pas op: het is heet!
Leg het nog hete kniepertje aan de rand van een stuk bakpapier.
Leg een stok of buis van 1 1/2 tot 2 centimeter doorsnee
iets van de rand bovenop het kniepertje.

Til de rand van het bakpapier met daarop de rand van het kniepertje,
en rol het bakpapier om de buis,
tot de rand van het kniepertje de rest van het koekje raakt.

Haal het bakpapier weg,
Rol het koekje door, met behulp van de stok zodat er een rolletje ontstaat.
Het rolletje is nogsteeds heet!
Druk het onderste randje van het rolletje even goed aan,
zodat het rolletje vast zit.
Laat het rolletje om de stok,
en bak ondertussen een nieuw kniepertje.
Schuif vóór het 2-de kniepertje klaar is, het rolletje van de buis.
De buis is nu klaar om het tweede kniepertje op te rollen :-)

Héérlijke knapperige nieuwjaarsrolletjes en kniepertjes!
De grootste is van 20 gram deeg,
de middelste maat 15 gram, en de kleinste van 10 gram.
Van de twee grootsten zijn rolletjes gemaakt.
Héérlijk om met slagroom te vullen :-)

Het kleinste kniepertje is ook een héél leuk maatje
om bijvoorbeeld een bolletje roomijs tussen te serveren!

Een héérlijke en gezellige nieuwjaars-traditie!

De platte kniepertjes staan symbool voor het oude jaar:
een uitgerolde boekrol.

De rolletjes beelden een nog opgerolde boekrol uit:
Een nieuw jaar, vol uitdagingen, verrassingen en nieuwe belevenissen!

Ik wens voor jou het beste en het goede van alles voor 2013!

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

10 opmerkingen:

Talitha zei

Hele handige beschrijving! Wel een werk lijkt me zo, maar het ziet er heerlijk uit! Dat ga ik eens proberen :D

Anoniem zei

Hoeveel kniepertjes en/of rolletjes maak je met dit recept??

Anoniem zei

Heel veel, wel 60 ongeveer, heerlijk, maar beslag iets te korrelig soms scheurtjes bij oprollen (ondanks supersnel oprollen). smaak is super!

Anoniem zei

Kan ik ze voor oudjaarsdag al 1 dag van tevoren maken?? Prettige jaarwisseling alvast!!!

Heerlijke recepten van Jacqueline zei

Jazeker, je kunt ze al 1 dag van te voren maken.
Morgen ga ik ze weer maken.
Ik heb dit keer de helft van het recept gemaakt.
In plastic verpakt blijven ze lekker.

Ook een hele fijne jaarwisseling!

Hartelijke groetjes van mij,
Jacqueline Voordewind

Anoniem zei

Ze zijn gelukt en waren OVERHEERLIJK!!! Deze houden we er in en niet alleen met Oudjaar....Dank vh delen recept!!

Heerlijke recepten van Jacqueline zei

Fijn, dankjewel :-)
Leuk dat je er zo enthousiast over bent!
Ach ja, dit recept is niet voorbehouden aan oud & nieuw hè, je kunt ze het hele jaar bakken wanneer je wilt :-)

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Anoniem zei

Wat een goed en erg lekker recept van deze kniepertjes, heel erg lekker!!!
Mn dochter en haar vriendinnetje hebben ze gemaakt, nadat ik het eerst voorgedaan had.
Ik heb wel de helft van het recept gemaakt, anders werd het wel erg veel...
Ik ga ze zeker binnenkort nog een keer maken. Bedankt

Anja zei

Whauw zeg wat een mega goede beschrijving zo met al die foto's erbij....
Eergisteren het ijzer gekocht en meteen gisteren jou recept uitgeprobeertd .Ik heb de 15 grams bolletjes gemaakt en kon dus 80 van die over heerlijke kniepertjes maken,,Erg veel voor als je nog met zijn tweerjes bent maar de oplossing was al gauw gevonden hoor!!
Gewoon onze drie kinderen een stapeltje mee gegeven want ja die conden ze natuurlijk ook meteen zalig!!!onze jongste dochter heeft ook meteen een ijzer gekocht die vond t helemaal geweldig!!!
En oh wat ruikt je huis er heerlijk van zeg...
Conclusie.....Een heerlijk recept en sinsdag ga ik weer een stapel bakken want ze zijn gewoon verslavend!!

Heb ik nog wel een vraagje..
Zou je het beslag ook kunnen maken met vloeibare margarine???
Heeft iemand dit al eens geprobeerd???
Fijn weekend geniet er lekker van....

Heerlijke recepten van Jacqueline zei

Hoi Anja,
Bedankt voor je leuke reactie en je enthousiaste verhaal!
Ze zijn inderdaad héérlijk, en ze zijn bij ons ook altijd zó op :-)
Je kunt inderdaad ook vloeibare margarine gebruiken hoor, als je dat makkelijker vind.
Heel veel bakplezier :-)

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind