zaterdag 1 december 2012

Basis: snoep-schuimpjes, in 4 smaken

Héérlijk en erg leuk: je eigen snoep-schuimpjes maken!

In de smaken:
aardbeien, vanille, ananas en pandan.

Leuk om in vormpjes te maken :-)
( de link: zo spoedig mogelijk)
..en ze zijn héérlijk!

Vooral nu leuk om te maken:
Gezellig om ze met zelfgemaakte pepernoten te mengen!
:-)
Ze zijn héérlijk!

En nu de basis voor deze heerlijke snoepjes:

Dit heb je nodig voor dit eenvoudige recept:
- 1 blaadje gelatine
- een bakje met water om de gelatine in te weken
- 25 gram honing ( ongeveer een eetlepel)
- 5 gram diamant ( hard plantaardig vet)
- 150 gram poedersuiker

- smaakstof naar keuze
Ik heb gekozen voor deze:
- Voor rode schuimpjes:
Aardbeiensiroop + een druppel rode voedingskleurstof

- Voor groene schuimpjes:
een flinke theelepel pandan pasta

- Voor witte schuimpjes:
een dessertlepel vanille essence

- Voor gele schuimpjes
een dessertlepel ananas essence en dessertlepel koenjit

En zo begin je:
Week de gelatine 5 minuten in ruim koud water:
Weeg in een magnetronschaaltje 25 gram honing af:
Doe daarbij 5 gram diamant:
Doe 150 gram poedersuiker in een mengkom:
Doe voor de vanillesmaak
een dessertlepel vanille-essence bij de poedersuiker:

...en roer dit er met een vork goed doorheen,
en maak een kuiltje in het midden.
Zet de honing met diamant 30 seconden in de magnetron.
Daarna zal de rest van de diamant vlot smelten...
Pak de gelatine uit het water, knijp het vluchtig uit,
en doe het snel bij de hete honing met vetstof:
Roer de gelatine er onmiddellijk doorheen:
...en schenk dit honing-diamant-gelatine mengsel
over de poedersuiker:
Strooi met de vork het poedersuiker over het honing-mengsel:
...en roer het poedersuiker verder door het honing-mengels heen:

Prak daarna met de vork alles verder goed door elkaar:
... en kneed het hierna met de hand tot een samenhangende bol

Het schuimpjes 'deeg' is klaar:
En hier de smaken:
aardbei, vanille, ananas en pandan...
En hier hoe je de andere smaken maakt:

AARDBEIEN smaak:

Week 1 blaadje gelatine in ruim koud water:
In plaats van de honing gebruik je nu
25 gram aardbeiensiroop
met daarbij de 5 gram diamant:
Laat dit vervolgens ook 30 seconden in de magnetron verhitten:
En zodra de diamant gesmolten is...
en doe hier onmiddellijk de geweekte gelatine bij,
zodat het oplost.
Giet het aardbeien-diamant- gelatine mengsel over
150 gram poedersuiker:
...en roer het goed door elkaar:
Doe er nu een druppel rode voedingskleurstof bij:
En meng dit er ook goed doorheen:
Tot de kleur goed verdeeld is:
Giet er nu het aarbeiensiroop-mengsel bij:
Roer en kneed dit door elkaar zoals boven te zien is...
PANDAN smaak:
Ga net zo te werk als bij de vanille-smaak,
maar doe dan in plaats van vanille,
een dessertlepel pandan-pasta bij de poedersuiker:
... en meng dit er met een vork goed doorheen:

ANANAS smaak:
Ga ook weer zo te werk als bij de vanille-smaak,
maar doe er dan een dessertlepel ananas-essence bij:
én voor de kleur: een dessertlepel koenjit: 
Meng vervolgens beiden met een vork goed door de poedersuiker:
... en daarna net als bij de vanillesmaak,
het warme honing-diamant-gelatine mengsel
er met een vork doorheen mengen:
...daarna met de hand kneden...
... tot een samenhangende bol:

En zie hier:
4 kleuren voor snoep-schuimpjes :-)
Leuk om kleine vormpjes mee te maken:
( de link zo spoedig mogelijk)

En juist voor deze tijd:
Sinterklaas en pieten letters uitsteken! 
( de link zo spoedig mogelijk)
Leuk om in een schaal met pepernoten te mengen!
Heerlijke schuimpjes!

Voor nu: Sinterklaas-schuimpjes,
heerlijk met zelfgemaakte pepernoten :-)

maar ook bijvoorbeeld als kerst-schuimpjes, paas-schuimpjes

Maar natuurlijk:
lekkere schuimpjes voor het hele jaar door!

Ook heel leuk om samen met kinderen,
hun eigen snoep-schuimpjes te maken.
:-)

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo. Supper dit recept. Maar moet het nog in de oven?

Heerlijke recepten van Jacqueline zei

Hallo 'anoniem',
Bedankt voor je compliment. :-)
Deze snoepjes hoeven niet in de oven. Je kunt ze gewoon laten drogen.
Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Anoniem zei

Hallo, ten eerste dankje voor het recept heb hier een broertje die er gek op is. Maar is het mengsel stevig genoeg om bv met uitsekers leuke figuurtjes erin te maken of met van die druk uitsekers??

Heerlijke recepten van Jacqueline zei

Hallo anoniem,
Wat leuk dat je broertje hier gek op is! Nu kun je hem lekker verwennen. :-)
Het mengsel is inderdaad stevig genoeg om er figuurtjes uit te steken of in te maken. Kijk maar eens op de foto's daar heb ik het zelf ook gedaan. :-)
Succ6!

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind.

Anoniem zei

Goedemorgen,

ik snap het maken van de aardbeienschuimpjes niet.
Je maakt maar 1x een mengsel met de siroop toch?
Maar er staat dat je het 2x toe moet voegen (bij de poedersuiker)
In het begin en op het einde (na toevoegen rode kleurstof).
Dat snap ik niet, want je hebt het toch aan het begin al opgebruikt?
Of lees ik iets verkeerd?

Vriendelijke groet,
"Anoniem"

Heerlijke recepten van Jacqueline zei

Goeienavond,

Je hebt inderdaad gelijk, door het experimenteren en testen van het recept heb ik toendertijd denk ik een dubbele foto-reportage gemaakt. Waarschijnlijk merkte ik dat de kleurstof meteen door de poedersuiker kon, en daarna pas het aardbeien-mengsel erbij hoefde te doen.
Daarom is 'de tweede keer' het mengsel al roze, en dan het 'natte' mengsel erbij.
Je kunt dus eerst de kleurstof erdoor mengen, en dan het siroop-mengsel erbij, of eerst het siroop mengsel, en dan de kleurstof erdoorheen kneden. Dat is aan jou zelf. Beide methoden werken.

Heel veel plezier met dit recept!

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind