maandag 21 mei 2012

Linzensoep uit Bijbelse tijden

Een heerlijk geurende en zacht kruidige, zeer gezonde maaltijdsoep!
Serveer het met lekker versgebakken pide / Turks platbrood,
 

Dit heb je nodig voor deze heerlijke zacht kruidige soep:
- 500 gram linzen
- 500 gram rundvlees of krabbetjes
- 2 uien
- 2 winterwortels
- 2 preien
- 2 teentjes knoflook
- 1 laurierblad
- 1 eetlepel munt
- 3 eetlepels komijn
- 1 eetlepel paprikapoeder
- ruim 1 theelepel kaneel
- ruim 1 theelepel majoraan
- 2 kruidnagels
- 3 liter water
- 6 rundvlees bouillonblokjes

Snij de uien grof en maak de knoflook klein:
en snij ook alvast de wortels en de prei:
Meng alle kruiden door elkaar, zodat ze er straks in 1 keer in de pan kunnen:
Verhit een scheut olijfolie in een (snelkook)pan,
en bak hier de uien in tot ze glazig zijn.
Nu kun je de knoflook erbij doen, en fruit deze even mee.
Bak de knoflook kort, anders kan het verbranden!
Doe nu het kruidenmengsel bij de uien en de knoflook.
En laat het kruidenmengsel ook kort mee fruiten.
Hierdoor kunnen de kruiden hun smaken vrijgeven en
er komt een heerlijk kruidig aroma vrij!
Nu kun je de linzen in de pan te doen,
...en de bouillonblokjes:
Druk de bouillonblokjes met de pollepel los,
en meng ze samen met de linzen door het kruidenmengsel.
Schenk er nu 3 liter water op.
En leg het vlees erbij in de pan:
Het deksel van de pan kan gesloten worden.

Ik heb gebruik gemaakt van een snelkookpan.
De soep heb ik met gesloten deksel op de hoogste druk aan de kook gebracht.
Toen de pan is gaan sissen,
heb ik hem ongeveer een uur op matig vuur onder druk gehouden.
Het vuur heb ik vervolgens helemaal uit gedaan,
waardoor de druk vanzelf van de pan verdween.

En zo ziet de soep eruit na ongeveer een uur:
Onze kinderen houden niet zo van vlees.
Daarom heb ik het uit de pan gehaald en het apart geserveerd.
De soep weer even goed doorroeren,
zodat de linzen goed verdeel worden door de soep.
Nu kunnen de gesneden wortels en de prei erbij:
Roer deze door de soep, en sluit opnieuw de pan.
Laat de snelkookpan opnieuw onder druk komen,
en zodra dit zo is, kan het vuur weer uit.

Laat de druk vanzelf afnemen, tot het deksel los kan.
Neem het deksel weer van de pan en roer de soep goed door.

Er zit nu genoeg hitte in de pan om de prei en wortels te laten garen.
Sluit het deksel opnieuw en laat de soep afgesloten afkoelen en een nacht staan.

Na een nacht is de soep lekker stevig geworden,
en de kruiden hebben lekker de tijd gehad om goed door de soep trekken.
Voor het opdienen, de soep al roerend goed doorwarmen.
En smullen maar!

Heerlijk met zelfgemaakte pide / Turks platbrood!
Doop een stuk brood in de soep en eet het lekker uit de hand.
:-)
Ook heerlijk bij de soep:
Een stuk vers gebakken Turksbrood met warm vlees ertussen!
Een verrúkkelijke maaltijdsoep,
met een heerlijk geurende en zacht kruidige smaak!
En niet vergeten: enorm gezond!

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind
Klik hier voor het recept zonder foto's
Terug naar boven

Geen opmerkingen: