zaterdag 31 maart 2012

Broodhaantjes met ei


Leuke broodhaantjes voor bij het paasontbijt of brunch!

Dit heb je nodig voor ongeveer
4 grote of 8 kleine broodjes:
- Van te voren hardgekookte eieren
( zoveel als dat je haantjes wilt maken)
- Rozijntjes
( ook zoveel als dat je haantjes wilt maken)
- Een losgeklot ei voor bestijken

Zet de oven alvast aan op 175 graden.
Dan kan hij alvast goed opwarmen als je de broodhaantje maakt.
Gebruik het brooddeeg tot waar je hebt opgebold:







Neem een bolletje deeg.
Rek deze uit zodat  je aan de ene kant een smalle
en aan de ander kant een brede kant hebt.
In het midden over de lengte maak je een inkeping,
waar een ei in de lengte in past.
Rek die inkeping wat uit:
en leg het ei erin.
Trek nu voorzichtig de linker en de rechterkant
van het deeg naar boven.
Vorm van het smalle stuk deeg een hoofdje,
door het puntje het deeg naar buiten te leggen,
zodat er een snaveltje ontstaat.
En rek de brede kant voorzichtig naar boven uit
voor de staart.
Knip nu in de rand van het deeg
 op de plek van het 'kammetje'
een aantal keer met de schaar in,
en aan de achterkant in de staart:
Rek daarna het ingeknipte deeg tussen je duim en wijsvinger
voor het kammetje naar boven,
en voor de staart naar de zijkant.
Leg ze voorzichtig op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Maak een gaatje opde plek van het oogje
en leg daar een rozijntje in.
Het is trouwens handiger om de haantjes meteen
op de bakplaat te vormen.
Het kan namelijk lastig zijn,
om de deeghaantje pas na het vormen
op de bakplaat te leggen.
De grotere haantjes heb ik meteen op de bakplaat gemaakt.

Dek de broodhaantjes af met plastic,
en zet ze op een warme plaats weg,
om tot dubbel volume te laten rijzen.

Mijn oven kan op 50 graden.
Dat is een prima temperatuur om dit deeg te laten rijzen.
Ik zet mijn brooddeeg op die temperatuur
altijd 30 - 40 minuten in de oven.
Mooi gerezen, en klaar voor de oven:
Bestrijk de haantje met een beetje losgeklopt ei.
Dan hebben ze een mooie glans na het bakken.
Nu kunnen ze de oven in.
Bak ze 20 tot 25 minuten in het midden van de oven.

En dit zijn ze dan:
Heel gezellig bij een paasontbijt of paasbrunch!
Dit doet kinderen eten,
maar ook volwassenen vinden dit erg leuk :-)

Ik hoop dat ik je wat inspiratie heb kunnen geven
voor een mooie paastafel :-)
Klik hier voor het recept van eenvoudig brooddeeg

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

4 opmerkingen:

Anoniem zei

oh, wat ziet dit er mooi en leuk uit! Dit ga ik proberen te maken voor het paasontbijt. Dankjewel voor de duidelijke uitleg met foto's.

Heerlijke recepten van Jacqueline zei

Hallo 'Anoniem',
Bedankt voor je leuke reactie.
Fijn dat de uitleg duidelijk voor je is :-)
Ik wens je heel veel plezier met het maken!
Fijne Paasdagen!!

Hartelijke groetjes,
Jacqueline :-)

Martin zei

Beste Jacqueline,

Wat een super pagina! Recept en foto's, heerlijk duidelijk stap voor stap (zoals het hoort), petje af! Ik ga dit gauw eens maken.

Een kleine vraag: Wanneer je de haantjes laat rijzen in de oven op 50 graden, dan haal je het plastic/folie er van af? Of laat je dit er op zitten?

henriette zei

wat versta jij onder melkpoeder?? gebruik je dan koffiemelkpoeder???

groetjes Henriette