dinsdag 15 mei 2012

Pide / Turks platbrood

Heerlijk samen met bijvoorbeeld linzensoep!
Dit brood heeft een mooie structuur en een lekkere 'bite',
door de toevoeging van fijn gemalen griesmeel!
Een lekkere aromatische variatie is,
om door het deeg een eetlepel
blanke sesamzaadjes én
zwarte sesamzaadjes ( niegelazaad) te mengen.
Heerlijk om samen met linzensoep te eten!

Dit heb je nodig om deze pide / Turks platbrood te maken:
- 375 gram fijn griesmeel
-  250 gram bloem
- 10 gram droge gist
- 30 gram suiker
- 10 gram zout
- 5 eetlepels melkpoeder
- een scheutje olijfolie
- ruim een eetlepel blanke sesamzaadjes
en/of ruim een eetlepel zwarte sesamzaadjes ( niegelazaad)
- ongeveer 375 gram water ( ongeveer  glazen water)
- een handje sesamzaadjes ( blank en zwart)

En zo maak je het platbrood / pide:
Weeg het griesmeel, en de bloem af,
en doe hier het melkpoeder bij:
Meng dit samen.
( Doe er nu de sesamzaadjes ook bij. )
Ik doe het in de brood machine, alleen om te kneden en rijzen.

Het gist moet niet in aanraking komen met het zout.
Hierdoor verliest het gist namelijk zijn werking.

Doe de gist, suiker, zout en olijfolie er dus op de volgende manier bij:
Links boven: suiker
Links onder: gist
Rechts boven: zout
Rechts onder: olijfolie
Zet de broodmachine op stand 'deeg' en druk op start.
Schenk er het eerste glas water bij.
Laat het water zich vermengen met het griesmeel/bloem-mengsel.
Neem het tweede glas water...
en schenk er zoveel water bij,
tot het een soepel en niet plakkerig deeg is.
Laat de machine draaien tot hij zelf stopt,
en laat het deeg in de machine rijzen.
het deeg moet minimaal in volume verdubbeld zijn.
Als de machine klaar is, kun je het deeg er nog in laten zitten
om het nog verder te laten rijzen als dat nodig is.

Zet de oven alvast aan op 175 graden.
Stort het deeg hierna op een met fijn griesmeel bestrooid werkvlak:
Druk het met je handen mooi in vorm en iets plat:
Draai het deeg om en bestrooi ook deze kant met griesmeel.
Bestrooi een met bakpapier bekleed bakblik met grof maismeel,
maar met het fijne griesmeel kan het ook.
Leg het deeg hierop, en leg het weer in vorm.
Dek de bakplaat af met plastic,
en laat het deeg ongeveer 20 minuten opnieuw rijzen:
En zo ziet het er dan uit:
Klop met een vork een ei met 2 eetlepels olijfolie los:
...en kwast het deeg hiermee in:
Prik met een vork regelmatig in het brood
om de lucht tijdens het bakken te kunnen laten ontsnappen.
Bestrooi het vervolgens met sesamzaadjes
( en /of zwarte sesamzaadjes)
Zet het brood ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven.
Het moet er goudbruin uit zien:
De pide van binnen gezien:
Het heeft een mooie luchtige structuur,
en als je het indrukt, veert het wat terug.
Door het griesmeel heeft het de typische, lekkere, ietwat 'taaie' beet.
Hieronder zie je de variatie met de 2 soorten sesamzaadjes.
Ook erg lekker en aromatisch kwa geur en smaak!
Heerlijk met een kop linzensoep.
Lekker een stuk brood afbreken, in de soep dopen...
en smullen!

Of lekker met gebraden vlees ertussen:
Een heerlijk 'plukbrood'.
Onze kinderen breken er gewoon tussendoor een stuk vanaf
en 'snacken' er lekker (en gezond!) van.
:-)

Klik op de rode link hieronder voor het recept van de:
Heerlijke geurende en zacht kruidige linzensoep

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Geen opmerkingen: