zondag 27 mei 2012

Courgettesoep

Een voortreffelijke lichte en zacht romige maaltijdsoep!
Op sjiek zoals hierboven, of gezellig landelijk geserveerd:
De soep wordt lekker romig,
door vlak voor het serveren een flinke eetlepel room toe te voegen:
De room er lekker doorroeren... en smullen!
De smaak laat een onvergetelijke indruk achter :-)

Maar ook zonder de room, is ie héérlijk !!

Ik laat je zien hoe je deze overheerlijke soep maakt!
Je hebt de volgende eenvoudige ingrediënten nodig:
- 4 courgettes
- 3 uien
- 500 gram rundergehakt
- 12 gram Italiaanse kruiden met zout ( 1 tot 2 eetlepels)
- 4 runder bouillonblokjes
- ruim 2 handen bulgur ( of een andere harde grove tarwe)
- 2 tot 3 eetlepels Italiaanse kruiden zonder zout:

En zó begin je:
Maak de uien schoon, en snij de bovenkanten van de courgettes eraf.
Meng de Italiaanse kruiden met zout door het gehakt.
Maak kleine gehaktballetjes, op een snelle manier.
Ze hoeven niet mooi rond te zijn.

Ik heb het zo gedaan:
Pak met je vingers en duim stukjes van het gehakt:
Laat het in je hand rollen:
Knijp je hand stevig tot een vuist:
Daardoor wordt het losse gehakt goed tegen elkaar gedrukt.
En leg vervolgens de geknepen gehakt 'balletjes' in een apart bakje.
Snij de uien grof:
en de courgettes ook niet al te klein:
Verhit een scheut olijfolie in een snelkookpan,
en doe daar de uien bij:
Bak ze tot ze goudbruin gaan kleuren:
Doe er nu de gehaktballetjes bij:
En roer ze voorzichtig door de uien.
Bak ze lekker rondom een beetje licht bruin,
en de uien wat lobbig / saus-achtig worden.
Doe nu de gesneden courgettes erbij,
en verkruimel de bouillonblokjes erover.
Meng alles goed door elkaar:
en giet er 1 1/2 liter water bij.
Strooi er ruim 2 handen bulgur bij, en roer dit door de soep.
Doe er nu nog ongeveer 3 eetlepels Italiaanse kruiden ( die zonder zout) bij:
en roer alles nogmaals goed door elkaar.
Sluit hierna het deksel van de snelkookpan en zet hoogste druk erop.
Het vuur kan hoog tot de pan gaan sissen,
en laat de snelkookpan daarna 15 op matig vuur staan.
Zet daarna het vuur uit en wacht tot de druk volledig van de pan af is,
zodat het deksel veilig van de pan af kan.

De soep ziet er dan zo uit:
Roer de soep goed door:
en de courgettesoep is klaar!

Schep de soep op:
...en serveer het met ruim een eetlepel room:

Garneer de soep gezellig op sjiek met wat groen,
zoals een paar steeltjes en in stukjes geknipte bieslook
en een takje selderie:
Of lekker makkelijk en landelijk geserveerd in een kom, zoals hieronder:

Verrijk dan óók de soep heerlijk met een 1 á 2 eetlepels room :-)
Een voortreffelijke lichte maaltijdsoep, ook voor deze warme dagen!

Deze soep laat een onvergetelijke indruk achter,
en smaakt naar meer!
:-)
Deze courgettesoep is één van de lievelings gerechten
van onze middelste dochter Tabita :-)

Eenvoudig te maken, en ook nog eens heerlijk gezond!

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

1 opmerking:

Anoniem zei

wat een heerlijke recepten heb je op je site staan. Ik ga er zeker een paar proberen en hoop dat ze net zo lekker worden als het eruit ziet. ik ga zo beginnen met de courgettesoep.