maandag 28 mei 2012

Botercrème

Een fijne crème die je bijvoorbeeld kunt gebruiken
bij het maken van een taart die je wilt afwerken met rolfondant.
Tijdens het uitproberen van de bakkers boter-rolfondant,
voor het ontwikkelen van een mergpijpjestaart,
maakte ik deze mega mergpijp.
't Is wel grappig dat 'ie zo groot uit is gevallen :-)

Ik heb 'voor de vuist weg' even een laagje cake gebakken en gevuld.
gewoon even om te oefenen met de bakkers-boter-rolfondant.
Nadat de cake naar je wens klaar is,
besmeer je eerst het gevulde cakeje met botercreme.

Daar heb je de volgende ingrediënten voor nodig:
- 100 gram margarine of boter, of 50/50 boter/margarine
en
- 100 gram suiker
of een veelvoud ervan:
Bijvoorbeeld 200 gram boter met 200 gram suiker

En naar eigen smaak bijvoorbeeld:
- vanillesuiker, cacao, koffiepoeder, citroen of amandel essence

 Weeg alle ingrediënten af in de mixerkom
en zit dit 30 seconden in de magnetron.
De margarine was nog stevig, boter was al heel zacht,
daardoor is het heel vloeibaar geworden.
Mix de boter met de suiker en een smaakje zéker 10 minuten,
tot het een mooi zalvige crème is geworden.

In koelere, dus vastere vorm van de roomboter
was het minder vloeibaar geworden in de magnetron.

Na het mixen zet je de mixerkom
gewoon even ongeveer een kwartiertje in de koelkast.
Even de structuur van dichtbij vóór de koelkast:
Mix de botercrème daarna nog even door.
Het is daarna een mooie stevige lekker smeerbare romige botercrème!
De structuur van dichtbij, ná de koelkast en het mixen:

Besmeer de gevulde cakeje met deze botercreme,
voordat je ze verder 'aankleedt'.
 
Besmeer een dun laagje van deze botercrème over de cakejes,
en vouw daarna de rolfondant over het gebak,
en dip als laatste de beide smalle kanten in de gesmolten pure chocolade.
Deze botercreme functioneert als een 'plaklaagje'
om het bakkers-boter-rolfondant mooi tegen de cake te houden.
En het beschermd meteen het fondant tegen vocht uit het gebak.
Ook kun je met deze crème eventuele foutjes
of oneffenheden op je gebak wegwerken.

Mijn volgende uitdaging is om eenvoudige en lekkere vulling te maken
:-)

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind
Terug naar boven

Geen opmerkingen: