maandag 5 maart 2012

Kebab

Heerlijke kebab!
 Tussen een broodje met salade,
of met rijst en roerbak groenten.
Lekker metknoflooksaus!
( 1ste methode: gefrituurd -zie verderop- )
( 2de methode: gegrild -zie verderop- )


Mijn Irakeze buurvrouw was dit heerlijke gerecht
een aantal dagen geleden weer aan het bereiden,
 toen ik bij haar was.
Ze vertelde mij welke ingrediënten er in gingen.

En het is echt heel simpel:
- ongeveer een kilo runder of half-om-half gehakt.
- 1 groene of rode paprika, of van allebei een helft.
- 1 ui
- een flinke eetlepel of twee, gedroogde peterselie
- 1 blikje tomatenpuree
- 1/2 kopje bloem
- 2 beschuiten
- zout naar smaak of 1-2 bouillonblokjes

Zelf heb ik er
- een 3de bouillonblokje bij gedaan,
en
- een flinke dessertlepel 5 kruidenpoeder:
- en olie om in te bakken.
- en voor de 2de methode:
 - een aantal spiesjes
(vooraf in water leggen, om verbranding te voorkomen)

Maak het gehakt even los met een vork en
snij de paprika en de uien mooi fijn:
Doe nu de peterselie en de bouillonblokjes bij het gehakt.
...en daarna de tomatenpuree:
Meng de tomatenpuree goed door het gehakt.
Nu gaan de paprika en de ui erbij:
Als je de groenten mooi door het gehakt hebt verdeeld,
verkruimel je de beschuiten erboven en doe je de bloem erbij.

Deze laatste twee zorgen ervoor
dat het gehakt een mooie samenhangend massa wordt,
en niet teveel aan je handen plakt
bij het vormen van de stukjes kebab.
Meng alle gelijkmatig door elkaar:

1ste methode:
Op de foto hieronder ben ik al even opweg,
om om platte ovale stukje kebab te vormen.
Neem daarvoor steeds een stukje kebab
ter grootte van ongeveer een golfballetje.
Maak hier met beide handen een stevig balletje van,
en druk dit tot een ovale vorm.

...en dit is het resultaat:
Dit zijn ( omdat het blad niet groot genoeg was)
per toeval stapeltjes van 3 stukjes op elkaar.

Klaar en afdekken plus koel wegzetten voor gebruik:

En nu aan de slag met frituren van de kebab.
In een wok of ruime koekenpan giet je een laagje olie.
Ik heb rijstolie gebruikt,
omdat dat goed heet wordt, en niet geurt.

Verhit het laagje olie, en frituur daar de stukjes kebab in...
... tot ze allemaal mooi bruin aan de buitenkant,
en goed gaar aan de binnenkant zijn:

2de methode:
Neem zoveel kebab in je hand,
dat het nog in je hand past als je een vuist maakt:
Steek er daarna in de lengte een spiesje door:
Druk de kebab daarna goed stevig om het stokje heen.
Nog even een overzichtje:
En zo zien ze eruit op stokjes:
Afdekken en koel wegzetten voor gebruik:
Hieronder:
 De kebab spiesjes op de grillplaat bakken,
 tot ze mooi gaar zijn.
Je hoeft bij deze manier van bakken geen vet te gebruiken.
Daardoor slinken ze iets,
en komen ze mooi stevig om de spiesjes heen.
Heerlijke gegrilde kebab spiesjes:

Je kunt natuurlijk beide methoden afzonderlijk tussen een broodje,
of met rijst, roerbak groenten en knoflooksaus opdienen.

Een heerlijk gerecht, die je nu ook zélf kunt maken :-)
Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

1 opmerking:

Berthiéra zei

HOE KOM IK NOU MIJN NACHT DOOR ZOOO LEKKER EN ZOOO MOOI DIE UITLEG MET FOTO,S DUS IK ZAL VAST NIET ALS EEN ROBOD DAT ETEN HE LOL GA ZEKER MAKEN . DANK VOOR JE DIENSTBAARHEID .EN VELE LIEVE GROETEN GOD BLESSED