maandag 2 december 2019

Havermout / cruesli pepernoten ( of koekjes!)

Deze heerlijke pepernoten zijn ontstaan uit een recept om zelf granola / cruesli te maken.
De koekjes zijn met grof gehakte stukken pure chocolade van 70 of 85 %

En omdat ik het zo jammer ( verspilling) vond,
om steeds de kleine stukjes cruesli uit een gekochte zak weg te gooien.
De grote brokken werden hier vaak gegeten, niet alleen door de yoghurt, maar ook als tussendoortje.
Door mij ook gerust hoor.
En ja, ik koop óók gewone, de goedkoopste cruesli.
Het is niet te doen, tijdgebrek, om altijd zelf de cruesli te maken.

Maar ja, die best veel kruimels in die zakken. Soms wel 1/4 van de zak.
Ik ben die in een pot gaan bewaren, en gaan mengen met snelkook havermout,
waar ik zelf meel van draai, in een koffiemolentje. Zo gepiept.
De pepernootjes zijn ontstaan doordat ik wekelijks van dit deeg koekjes bak(te) voor onze kleindochter van nu net 2 jaar.
Ik wilde de koekjes wat handzamer maken,
omdat ze eigenlijk te groot zijn voor haar.
En in deze tijd gaan ze uitstékend door voor pepernoten 😀

En dit zijn de ingrediënten:
- 200 gram havermeel ( snelkook havermout malen)
- 200 ( overgebleven) cruesli
- een zakje bakpoeder, of ammonium.
- 1 theelepel zout
- 120 margarine ( of boter)
- 1/2 ei
- 50 gram ( riet)suiker
- 10 ml vloeibare zoetstof, of naar smaak
+/_ 10 gram speculaaskruiden.


En als je de koekje met chocolade hiervan wil maken,
kun je er ongeveer 100 tot 150 gram gehakte chocolade door mengen.


Aan de slag voor het algemene deeg:

Weeg in een magnetron bestendige kom de margarine of boter af.
Zet dit voor 30 seconden in de magnetron.
Doe hierbij de zoetstof en de suiker.
Meng dit goed.

Doe er nu de havermeel, cruesli, zout, ammonium en de speculaaskruiden bij.
En nu ook het ei.

Je kunt met een vork eerst alles grof door elkaar mengen.
Nu ga je met de handen kneden, tot een het een samenhangend deeg is.
Je kunt er eventueel een klein scheutje water bij doen, als dat niet zo is.

Laat het deeg afgedekt rusten.
Ik ga vaak andere nuttige dingen doen, dus laat het deeg gewoon staan tot ik er aan toe kom.

Voor je pepernoten of koekjes gaat vormen,
moet je het deeg eerst nog weer goed kneden. Dat zul je wel merken.
Kneed het zo goed, tot het je het deeg kunt vormen, zonder dat het uit elkaar valt.

Je kunt nu de oven aanzetten, op 200 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Neem een ( digitale ) weegschaal ( of weeglepel)

Voor de pepernoten weeg ik steeds 5 gram af.
Zo krijg je mooie gelijke bolletjes.
Bij mij kunnen wel 110 bolletjes op de plaat!

Voor de koekjes weeg ik 30 tot 40 gram af.
Ook als ik er chocolade door doe.

Schuif de bakplaat net iets onder het midden op het rooster.
De pepernoten bak je ( ik in mijn oven) in 15 minuten. 
Dan zijn ze lekker knapperig.
Als ik ze korter doe, dan zijn ze wat zachter,
maar dat vind ik niet lekker voor een pepernoot.
Hou je eigen oven ( en ervaring) in de gaten.

Als je de koekjes gaat maken,
dan mogen ze ongeveer 20 minuten gebakken worden.
Ook hier geldt, dat je het bakproces in de gaten moet houden.

Zowel de pepernoten als de koekjes, mogen er lichtbruin uitzien.

Ik hoop dat je iets hebt aan dit recept.
Zelf bak ik deze havermout / cruesli pepernoten, en ook de koekjes, zéér regelmatig.
Elke week eigenlijk wel.

Heel veel succes met dit recept!
En misschien met Sinterklaasfeest, eens een ander pepernootje.
Ook zelfs met minder suiker.

Hartelijke groetjes,

Geen opmerkingen: