zondag 3 juni 2018

Vlierbloesemkoekjes havermout/volkorentarwe en rietsuiker/zoetstof

Weer even iets heel anders!
Mijn experimentele receptje was zo op, dus blog-waardig!

Dit jaar weer zo druk met het nieuwe seizoen van de moestuin, waardoor ik eigenlijk niet van plan om iets met vlier te doen.
Maar dan ruik je de bloesem, en zie je de vlier weer vólop in de bloei staan.
Dus toch maar besloten er dit jaar óók iets mee te doen!
En wat bén ik blij met de potjes vlierbloesemsiroop die ik eerder heb gemaakt, want die komen nu heel goed van pas in het volgende recept!

En dit heb je nodig voor deze heerlijke koekjes:
- 100 gram volkoren tarwe
 - 40 gram havermout ( dit kun je zelf van havermout malen met een koffiemolentje)
- snufje zout
- 1/4 theelepel bakpoeder ( Ik gebruik ammonium - onderaan dat recept de uitleg)
- 1/4 theelepel vanillesuiker
- 20 gram rietsuiker 
- 5 ml zoetstof
- 1/2 ei ( 30 gram)
- 70 gram kokosolie / margarine of roomboter
- 20 tot 30 gram ( 2 flinke eetlepels) vlierbloesem siroop
- 20 tot 30 gram (2 flinke eetlepels) verse vlierbloesem bloempjes ( Ik had ze in de diepvries bewaard. Na invriezen ontdooien, verkleuren ze heel snel, maar dat doet niets af van de smaak!)

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Weeg de droge ingrediënten af:
Ik heb dit keer gekozen voor de echte volkoren tarwemeel van de molen. 
Maar het kan natuurlijk ook van gewone ( goedkopere).
Weeg de havermout af, en maal het tot meel in een koffiemolentje
En hier het zout, bakpoeder en de ( zelfgemaakte) vanillesuiker
Weeg 20 gram rietsuiker af,
en doe dit samen met de bovenste deze droge ingrediënten bij elkaar in een mengkom:


Weeg nu de natte ingrediënten af:
Ik heb gekozen voor kokosolie.
Het is warm weer buiten, dus het hoeft niet gesmolten te worden.
Als de kokos koud en hard is, dan kun je het 30 seconden tot 1 minuut in de magnetron zetten.
Het hoeft niet vloeibaar te zijn, als het maat kneedbaar is.
Klop het ei los:
En weeg de siroop af:
De vlierbloesem kan er nu ook bij.
Ik heb de vlierbloesem in de diepvries bewaard.
Dat kán wel, maar úít de diepvries worden ze snel bruin.
Dat geeft niets, de smaak blijft behouden.
Hier een foto van de verkleurde vlierbloesem, toen ik de ingrediënten afwoog:


De natte ingrediënten gaan bij de droge.
De helft van het hele geklutste ei erbij, de 2 eetlepels vlierbloesemsiroop,
en ook de 5 ml vloeibare zoetstof.
De rest kun je gebruiken om de koekjes te bestrijken voordat je ze bakken gaat.
Dan krijgen ze een mooi glanslaagje
Meng het deeg.
Daarna ziet het er zo uit:
Rol het deeg uit tussen twee laagjes plastic:
Er kunnen ongeveer 12 tot 13 koekjes uit gestoken worden van zo'n halve centimeter dikte,
en een uitsteker voor koekjes van 6 cm doorsnede.
Even allemaal met los geklopte eierdooier bestrijken voor een mooi glanslaagje:
Zet de koekjes 10 tot 12 minuten in de oven...
Laat ze op een rooster helemaal afkoelen.
Daar worden ze ook wat steviger van.
Zelf vind ik dat de smaak dan ook beter naar voren komt.
Heerlijke vlierbloesemkoekjes.
De bloempjes zijn echt van dit seizoen.
Ik heb inmiddels heel wat schermen geplukt,
en ben de bloempjes nu aan het drogen waardoor ik ze in een afgesloten pot kan bewaren.
Je kunt er namelijk ook heerlijke vlierbloesemthee mee maken.
Dat heb ik inmiddels met verse bloempjes gedaan, en dat is heerlijk!
Zie mijn bericht van afgelopen 29 mei.

In mijn volgende post heb staat het recept van vlierbloesemkoekjes, zonder zoetstof, 
maar dan met rietsuiker en roomboter.

Het maken van deze koekjes was voor mij meteen een test,
hoe zoetstof of (riet)suiker zich in koekjesdeeg gedraagt.

Het verschil is merkbaar. Dat lees je dus hier.
Maar ach, soms wil je gewoon minder suiker gebruiken, maar echt:
beide soorten zijn heerlijk!

De siroop is gelukkig ook houdbaar, dus deze koekjes kun je eigenlijk dan het hele jaar maken!

Heel veel plezier met dit recept!

Hartelijke groetjes,

dinsdag 29 mei 2018

Vlierbloesem/citroenmelisse (ijs)-thee

In mijn vorige post lees je over vlierbloesemthee.
En deze thee is daar een mengsel van: verkwikkend en verzachtend.
Citroenmelisse is óók zo heilzaam!
Ik kwam op het idee om vlierbloesem en citroenmelisse te mengen, vanwege mijn recept van vlierbloesem siroop
Daar gaat namelijk citroen in, en gezien citroenmelisse de citroen geur en smaak geeft, dacht ik:
díé kan ik wel eens bij elkaar in een theetje trekken!

Dit is mijn plantje op de moestuin.
Het is nog klein, want het seizoen is nog maar net begonnen.
Ik koester het plantje, want het is ook nog eens zeer heilzaam!
Net als de beknopte beschrijving als ik bij de vlierbloesem heb gegeven,
Hier ook even een kort stukje over hoe kostbaar citroenmelisse is.

Als het plantje in de bloei staat, is het een hele goeie bijen aantrekker!
Alleen als je thee van de takjes (met de blaadjes) wilt maken, 
dan kun je dat het beste doen, als deze nog niet in de bloei staat
Dan is de smaak namelijk het beste.

Citroenmelisse is een rustgevend kruid.
Thee hiervan werkt verkoelend. Bij koorts helpt het daardoor temperatuur verlagend.
Ook verminderd het misselijkheid.
Het drinken van citroenmelisse thee, verzacht je maag en darmen.
Het versterkt je geheugen, geeft ontspanning en werkt tegen depressie.

Het helpt lichte migraine te verzachten,
het gaat aderverkalking tegen,
ook help het de afvalstoffen ( schadelijke radicalen) in je lichaam af te breken.

Als je door een insect bent gestoken,
dan verlicht het de jeuk als je er met gekneusde blaadjes over de plek wrijft.
Wrijf je je huid met gekneusde blaadjes in, houdt het ook muggen op afstand.
Dat kan 's nachts heel handig zijn.

Nou, dat is met nogal een kruid!
Maar bij warm weer werkt het gewoon héérlijk verfrissend!

En nu een heerlijk mengsel van vlierbloesem/citroenmelisse thee:

Kook eerst ongeveer een liter water.
In mijn vorige post kwam ik er achter dat mijn theepot geen liter, maar 750 ml inhoud heeft.
Deze thee gaat in hetzelfde potje.

Ik weeg 10 gram verse vlierbloesem af.
Dat zijn ongeveer 4 kleine eetlepels verse bloempjes.

En ik heb 5 gram citroenmelisse takjes afgewogen.
Ik heb minder melisse dan de bloesem gedaan,
omdat de melisse best een sterke citroensmaak afgeeft.
Ik wilde juist een subtiele citroensmaak, zodat je de vlierbloesem óók proeft.
De takjes gespoeld, en gekneusd door stukjes ervan af te draaien: 
De vlierbloesem én de citroenmelisse doe je in de theepot,
en daar schenk je het kokende water overheen, tot de pot vol is.
Het geheel laat je minimaal 5 minuten trekken.

En daarna:
Een héérlijke verfrissende vlierbloesem/citroenmelisse thee.
Je kunt het zoeten naar eigen smaak, met suiker, of met zoetstof.
En net als ik met vlierbloesemthee, had ik van deze thee ook over.
Deze heb ik de volgende dag als ijsthee gedronken, en dit is ook héérlijk!
Een echte aanrader met warm weer!

Wil je deze thee zetten, juist óm er ijsthee van te maken,
doe er dan, als deze nog warm is, naar wens suiker of zoetstof in, zodat deze kan smelten.
Laat de thee daarna afkoelen.

En dit zijn beide soorten thee.
Je ziet duidelijk het verschil.
Links is vloerbloesem met citroenmelisse. Daardoor is hij groener.
De rechtse is alleen met vlierbloesem.

Van beide soorten: heerlijk genieten!

Hartelijke groetjes,

Vlierbloesem (ijs)-thee

Een héél klein receptjes,
maar je moet maar nét weten hoe je dit theetje zet!
Vlier is een heel interessant 'goedje'...
Het is gewoon een plantaardig geneesmiddel!

Het stuifmeel schijnt verzadigend te werken, dus voorál de schermen voorzichtig plukken zodat de stuifmeel zo min mogelijk verloren gaat!
Ik heb trouwens een schaartje meegenomen tijdens de 'pluk'. Zo hoefde ik ook niet onnodig aan de struik te trekken.
Vlier versterkt je weerstand, het doodt bacteriën, waardoor het ook ontstekingsremmend werk.
Het is koorts verlagend omdat deze zweet opwekt, 
en daardoor ook weer vochtafdrijvend.
Dat is mooi om te weten, want als je op warme dagen vlierbloesemthee drinkt,
kun je ook beter je warmte kwijt!
Het stimuleert de nieren, waardoor je ook goed kunt plassen.
En de bloesem bevat antioxidanten, die schadelijke stoffen ons lichaam helpen verwijderen.

Nou, dat was een hele opsomming, waarom vlierthee zo goed voor je is!

Wat een geluk, dat deze pracht struik nu dus in de bloei staat!
En die geurrrr... zó heerlijk zoet!
Er is weer volop vlier langs de wegen, heggen en steggen...
Dit jaar was ik niet van plan om er iets mee te doen, maar is het nu of nooit...
Ik bedoel: de vlier staat nu in bloei toch?!
En wees gerust: ik pluk op plekken waar mega veel bloeit!

In mijn recept van vlierbloesem siroop,
vertel ik je hoe je snel en eenvoudig de bloempjes van de schermen kunt verwijderen.

Meteen een 'proefje' hoeveel gewicht aan droge bloempjes overblijven, na... je dus, het drogen ervan.
Ik heb 100 gram verse afgewogen, en ben dus benieuwd hoeveel er overblijft.
Dat is wel makkelijk, want dan kan ik dezelfde thee blijven zetten, nadat ik de droge bloempje in een afgesloten pot heb bewaard.
Dit projectje is dus nog 'under construction'.

Voor de thee: eerst een liter water gekookt....

Ik heb 10 gram verse vlierbloempjes afgewogen:
Dat komt neer op een kleine 4 eetlepels verse bloempjes.
Deze heb ik in de theepot gedaan:
En het kokende water over de vlierbloesem bloempjes gegoten.
... en zo kwam ik er meteen achter ( door een nieuw recept op de precieze verhoudingen te testen)
Dat in mijn theepot maar 750 ml kan, in plaats van 1 hele liter, wat ik altijd dacht...
Maakt niet uit. Het potje thee kon trekken.
Ik deed: 5 minuten

Maarrrr....ik had de theepot nog niet leeggedronken, en heb het dus de hele nacht laten staan!
En de volgende dag: lékkerrrrr!!!
Eigen helemaal niet gek, want als je vlierbloesem siroop maakt,
moet je het zelfs dríé dagen laten trekken!
Je kunt dus in je (overgebleven) hete thee, naar behoefte suiker of zoetstof doen,
(heet, zodat de suiker of zoetstof op kan lossen)
En als het geheel is afgekoeld, heb je een héérlijke verfrissende drank!

In mijn volgende post vertel ik de heilzame werking van citroenmelisse,
en hoe je een heerlijke thee zet van vlierbloesem én citroenmelisse sámen.

Maar nu eerst genieten van een potje vlierbloesem thee!

Hartelijke groetjes,