zaterdag 9 juni 2018

Vlierbloesemkoekjes met rietsuiker en roomboter

heb ik ook de algemenere versie gemaakt.
En nu met alleen rietsuiker.



Even voor het vergelijk:
Het gebruik van rietsuiker geeft een zichtbaar ander resultaat.
Het koekje wordt luchtiger en daardoor boller dan met zoetstof.

Suiker geeft dus meer volume.
Het is ook merkbaar langer krokant.
Dit koekje lijkt kwa structuur wel wat op eierkoekjes.
( De zachte variant in de winkel dan hè, i.p.v. de knapperige die er ook bestaat.)
Ze zijn wel iets brosser, en ze bevatten meer vezels dan de gekochte variant, omdat ik volkoren tarwemeel en havermoutmeel gebruik.

En ze hebben natuurlijk een lekker smaakje van de vlierbloesempjes en de vlierbloesemsiroop!
Maar eerlijk is eerlijk, het ís een dooretertje! 😃

Het deeg met suiker gedraagt zich ook al heel anders dan met zoetstof.
Links die met suiker, rechts met zoetstof.
Die met rietsuiker blijft vochtiger.
Dat komt natuurlijk omdat er vlierbloesemsiroop in gaat, en dat is vocht.
Maar sowieso blijft het deeg met zoetstof droger, waardoor je het kunt uitrollen en er met een vormpje koekjes uit het deeg kunt steken.

Verder zijn de ingrediënten zijn hetzelfde als in het recept van:
vlierbloesemkoekjes met rietsuiker/zoetstof
Alleen de rietsuiker/zoetstof en kokosolie zijn vervangen door volledig rietsuiker en roomboter. 
Dit zijn de ingrediënten:

- 100 gram volkoren tarwe
 - 40 gram havermout (dit kun je zelf van havermout malen met een koffiemolentje)
- snufje zout
- 1/4 theelepel bakpoeder ( Ik gebruik ammonium - onderaan dat recept de uitleg)
- 1/4 theelepel vanillesuiker
- 75 gram rietsuiker 
- 5 ml zoetstof
- 1/2 ei ( 30 gram)
- 70 gram roomboter
- 20 tot 30 gram ( 2 flinke eetlepels) vlierbloesem siroop

- 20 tot 30 gram (2 flinke eetlepels) verse vlierbloesem bloempjes 


En zo ga je aan de slag:

De vlierbloesemsiroop had ik ingevroren,
omdat het potje niet op was gegaan na de koekjes met zoetstof.
Invriezen gaat prima, maar het wordt niet heel hard.
Je kunt het dus het beste invriezen in een diepvriesbakje,
waardoor je er gemakkelijk een paar lepels uit kunt scheppen.
Laat de afgewogen siroop ontdooien...
Smelt alvast de boter:
Weeg de volkoren tarwemeel en havermeel af, en doe dat bij elkaar in de kom:
En doe daar de overige droge ingrediënten bij... 

Doe de gesmolten boter en de vlierbloesemsiroop kan bij het meelmengsel:
Prak met een vork alles door elkaar:
Het los geklopte ei kan erbij. De boter is nu afgekoeld, waardoor het ei niet stolt.
En meng het door...
Sowieso is het een wat vochtig beslag zoals ik al schreef, maar nu kan ook de vlierbloesem erbij.

Met het vorige recept had ik bloesem uit de diepvries..
voor deze koekjes had ik verse vlierbloesem.
De bloesem erdoor:
Alles met een silicone spatel bij elkaar:

Hier kun je het verschil tussen beide degen zien:
Links met rietsuiker en roomboter, rechts met zoetstof.
Het deeg met de rietsuiker kun je dus niet met een deegroller uitrollen.
Daar moet je er bolletjes van maken.
Dat gaat het beste met wat ( zonnebloem)olie op de handen, anders plakt het deeg aan je vingers vast.
Vet je handen dus licht in, en neem daarna stukjes van het deeg:
Ik heb steeds stukjes van 20 gram gewogen, zodat ik gelijke koekjes kreeg:
(Op een stukje plastic zodat het deeg niet vastplakt een de weegschaal.)
Mooie bolletjes van de stukjes deeg vormen:
Ik wilde in 1 bakbeurt kijken hoe de zoetstof en suikervariant zich gedragen:
De bolletjes heb ik net zo plat gedrukt als de koekjes die ik uit heb gestoken.
Ongeveer 2/3 centimeter dik.
Over beide soorten een kwastje met los geklopt ei:
12 minuutjes gebakken, in een oven van 175 graden:
Het bovenste is met rietsuiker, de onderste met zoetstof:
Het bovenste is duidelijk luchtiger.
Het zijn beide heerlijke versnaperingen bij bijvoorbeeld een kopje koffie of thee!
Klik op deze link voor het recept: vlierbloesemkoekjes met rietsuiker/zoetstof

En hier een mooi schaaltje vol met heerlijke vlierbloesemskoekjes
met rietsuiker en roomboter!
Dit was dus meteen een leuk receptje om uit te proberen wat suiker of zoetstof doet in koekjesdeeg!
Allebei heel lekker.
Maar ach, soms wil je wat minder suiker gebruiken,
en dit is daar een ideaal koekje voor.

Geniet van beide soorten.

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Geen opmerkingen: