dinsdag 29 mei 2018

Vlierbloesem/citroenmelisse (ijs)-thee

In mijn vorige post lees je over vlierbloesemthee.
En deze thee is daar een mengsel van: verkwikkend en verzachtend.
Citroenmelisse is óók zo heilzaam!
Ik kwam op het idee om vlierbloesem en citroenmelisse te mengen, vanwege mijn recept van vlierbloesem siroop
Daar gaat namelijk citroen in, en gezien citroenmelisse de citroen geur en smaak geeft, dacht ik:
díé kan ik wel eens bij elkaar in een theetje trekken!

Dit is mijn plantje op de moestuin.
Het is nog klein, want het seizoen is nog maar net begonnen.
Ik koester het plantje, want het is ook nog eens zeer heilzaam!
Net als de beknopte beschrijving als ik bij de vlierbloesem heb gegeven,
Hier ook even een kort stukje over hoe kostbaar citroenmelisse is.

Als het plantje in de bloei staat, is het een hele goeie bijen aantrekker!
Alleen als je thee van de takjes (met de blaadjes) wilt maken, 
dan kun je dat het beste doen, als deze nog niet in de bloei staat
Dan is de smaak namelijk het beste.

Citroenmelisse is een rustgevend kruid.
Thee hiervan werkt verkoelend. Bij koorts helpt het daardoor temperatuur verlagend.
Ook verminderd het misselijkheid.
Het drinken van citroenmelisse thee, verzacht je maag en darmen.
Het versterkt je geheugen, geeft ontspanning en werkt tegen depressie.

Het helpt lichte migraine te verzachten,
het gaat aderverkalking tegen,
ook help het de afvalstoffen ( schadelijke radicalen) in je lichaam af te breken.

Als je door een insect bent gestoken,
dan verlicht het de jeuk als je er met gekneusde blaadjes over de plek wrijft.
Wrijf je je huid met gekneusde blaadjes in, houdt het ook muggen op afstand.
Dat kan 's nachts heel handig zijn.

Nou, dat is met nogal een kruid!
Maar bij warm weer werkt het gewoon héérlijk verfrissend!

En nu een heerlijk mengsel van vlierbloesem/citroenmelisse thee:

Kook eerst ongeveer een liter water.
In mijn vorige post kwam ik er achter dat mijn theepot geen liter, maar 750 ml inhoud heeft.
Deze thee gaat in hetzelfde potje.

Ik weeg 10 gram verse vlierbloesem af.
Dat zijn ongeveer 4 kleine eetlepels verse bloempjes.

En ik heb 5 gram citroenmelisse takjes afgewogen.
Ik heb minder melisse dan de bloesem gedaan,
omdat de melisse best een sterke citroensmaak afgeeft.
Ik wilde juist een subtiele citroensmaak, zodat je de vlierbloesem óók proeft.
De takjes gespoeld, en gekneusd door stukjes ervan af te draaien: 
De vlierbloesem én de citroenmelisse doe je in de theepot,
en daar schenk je het kokende water overheen, tot de pot vol is.
Het geheel laat je minimaal 5 minuten trekken.

En daarna:
Een héérlijke verfrissende vlierbloesem/citroenmelisse thee.
Je kunt het zoeten naar eigen smaak, met suiker, of met zoetstof.
En net als ik met vlierbloesemthee, had ik van deze thee ook over.
Deze heb ik de volgende dag als ijsthee gedronken, en dit is ook héérlijk!
Een echte aanrader met warm weer!

Wil je deze thee zetten, juist óm er ijsthee van te maken,
doe er dan, als deze nog warm is, naar wens suiker of zoetstof in, zodat deze kan smelten.
Laat de thee daarna afkoelen.

En dit zijn beide soorten thee.
Je ziet duidelijk het verschil.
Links is vloerbloesem met citroenmelisse. Daardoor is hij groener.
De rechtse is alleen met vlierbloesem.

Van beide soorten: heerlijk genieten!

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Geen opmerkingen: