donderdag 6 december 2012

Uitsteek koekjes-deeg met roomboter

Mooi stevig en vorm-vast!

En dit heb je nodig:
- 200 gram bloem
- 50 gram volkoren tarwebloem
- 1 ei
- 75 gram koude roomboter
- 50 gram koude margarine
- 75 gram lichtbruine basterdsuiker

En zo begin je:
Doe de bloem en volkoren-tarwemeel in een mengkom.
Doe hier de koude boter en margarine in stukjes bij:
... de basterdsuiker:
... en de helft van het losgeklopte ei.
De rest bewaar je om de koekjes mee te bestrijken.
Meng alles door elkaar,
en neem daarna twee messen, en snijd de boter hiermee
door het deeg heen.
... zo klein mogelijk...
Kneed nu zo kort mogelijk met de hand,
de boter en margarine door het deeg heen.
Zo kort mogelijk, want de boter moet zo koud mogelijk blijven.
Tot je een samenhangende bol hebt.
Leg het in plastic verpakt in de koelkast,
en laat het een uurtje tot rust komen.

Zet de oven vast aan op 175 graden.

Haal het deeg uit de koelkast,
en leg het op een werkvlak waar je een stuk plastic over hebt gelegd.
Hierdoor hoef je geen bloem te strooien,
maar kun je na het rollen het deeg makkelijk van het werkvlak af krijgen.

Feitelijk verander je ook het recept als je meer bloem zou strooien,
dus daarom is plastic eronder ook heel goed :-)
Verkruimel het deeg...
... om het daarna met behulp van het plastic,
tot een soepel deeg te kneden.
Zo hoef je niet met je handen aan het deeg te komen.
Druk het in een makkelijke rechthoekige vorm...
... en rol het mooi gelijkmatig uit.
Ik gebruik hier mijn geprepareerde deegroller voor.
Klik op de rode link hierboven om te zien hoe ik dit gedaan heb.
Bestrooi eventueel het deeg héél licht met bloem,
zodat het deeg niet aan de deegroller blijft kleven.
Mooi uitgerold deeg:
Neem een koekjes steker, en steek de gewenste vormpjes uit.
In dit geval maak ik kerstkransjes:
Om de koekjes van het plastic te nemen,
haal je het deeg eromheen weg,
waardoor je de koekjes er makkelijk af kunt halen.
Deze koekjes bak je 15 tot 20 minuten in een oven van 175 graden.

Heel fijn deeg, voor verschillende vormpjes
Ze blijven vormvast!
:-)

Veel bakplezier!

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Geen opmerkingen: