donderdag 20 december 2012

Appelbavarois

Héérlijk fris, als basis voor een taart of een lekker dessert!

En dit heb je nodig:
- 250 gram appels
- 50 tot 60 gram suiker
- een scheutje citroensap
- eventueel een mespuntje kaneel
- 25 gram water
- 4 blaadjes gelatine
( De slagroom het liefst een dagdeel van te voren kloppen)

En zo begin je:
Klop alvast de verstevigde slagroom mooi stevig:
...en zet het in de koelkast tot gebruik.

Het mooiste is als je de verstevigde slagroom
een avond of dagdeel van tevoren klopt.
Hierdoor kan de slagroom mooi stevig worden.

Doe de gelatine in een bakje met ruim koud water
en week dit minimaal 5 minuten:
Snij de appels met schil in kleine stukjes,
en doe deze in een magnetronschaal met deksel:
Doe hier de suiker bij (en eventueel het kaneel):
...een scheutje citroensap:
... en 25 gram water:
Doe het deksel op de magnetronschaal,
en zet het ongeveer 5 minuten in de magnetron.

De stukjes appel zijn gaar:
Ga er met een staafmixer door,
of gebruik een pureestamper,
om van de appels een moes te maken:
De moes is klaar.
Als er nog kleine stukjes appel zichtbaar zijn is dat helemaal niet erg.
Weeg eventueel 250 gram appelmoes af van dit totaal.
(Als er tóch wat overblijft, eet je dat lekker tussendoor op :-)

Pak nu de geweekte gelatine erbij:
Neem de gelatine uit het water, schud het meeste water eraf,
en doe de gelatine bij de nog warme appelmoes:
Roer met een garde de gelatine door nog warme appelmoes:
Laat de appelmoes op kamertemperatuur komen.
Het appelmoes-gelatine mengsel moet nog vloeibaar zijn;
niet te warm, want de slagroom moet er door, en anders zakt deze in.

Pak de verstevigde slagroom erbij:
...en schep ongeveer 1/3 van de appelmoes bij de verstevigde slagroom,
en schep dit vluchtig door elkaar:
Doe de rest van de appelmoes erbij:
...en vouw dit er luchtig doorheen.
Meng niet téveel.
Goed is goed, erdoor is erdoor :-)

Ik heb deze appelbavarois gebruikt als basis van een taart.
Op de foto hieronder leg ik het over de cakebodem:
De appelbavarois heb ik netjes over de cakebodem verdeeld:
Zet de appelbavarois een dagdeel in de koelkast
om goed stevig te laten worden.

Een fris dessert of als basis voor een voortreffelijke appelbavarois-taart!

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Geen opmerkingen: