zaterdag 29 december 2012

Oliebollen met appel/rozijnen op basis karnemelk

Héérlijk frisse en luchtige oliebollen met rozijnen en appel :-)
Met wat poedersuiker een lekkere Oud & Nieuw traktatie!

En dit heb je er voor nodig:
- 150 gram rozijnen
- 1 appel, bijvoorbeeld: granny smith
- 500 gram bloem
- 40 tot 50 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel kaneel
- een mespuntje zout
- 15 gram droge gist
- 500 gram karnemelk
- 25 gram roomboter
- 1 ei

Of als je alleen rozijnen wilt,
laat je de appel weg en gebruik je ongeveer:
- 250 gram rozijnen

En zo ga je aan de slag:
Weeg 150 gram rozijnen af in een kom,
en schenk daar óf appelsap, óf water overheen,
tot de rozijnen nét onder staan:
Laat dit óf 24 uur wellen,
óf zet dit ongeveer 2 tot 3 minuten in de magnetron.
Laat het na de magnetron afkoelen: de rozijnen zijn geweld.

Als je appel door de oliebollen wil doen,
snij ze dan in blokjes, ongeveer zo groot als de gewelde rozijnen

Doe de roomboter in een kan,
en laat dit 30 tot 50 seconden in de magnetron smelten.
Giet over de gesmolten boter de karnemelk,
en roer dit door elkaar heen.

Verwarm het roomboter/karnemelk-mengsel
een kleine minuut in de magnetron.
Het moet handwarm zijn.
Doe in een ruime kom:
De bloem, de vanillesuiker, de kaneel en de droge gist:
Meng dit alles door elkaar:
Maak een kuiltje in het bloem-mengsel:
En giet hier het boter-karnemelk mengsel hier in:
Breek het ei, klop het los en doe het hier ook bij:
Meng dit alles goed door elkaar:
Doe er nu de gewelde rozijnen bij:
... en meng ze er goed doorheen:
... of als je het lekker vind, ook de appels:
... en meng het allemaal goed door elkaar heen:
Bedek de kom met een plastic zak,
en laat het een dagdeel of een hele nacht rijzen.

Dit kun je ook doen, om het rijs-proces te verkorten:
Zet de oven aan op 50 graden, en zet de kom met beslag
mét plastic zak erover, voor ongeveer een uur in de oven.
Roer het hierna met een pollepel goed door,
zodat de vruchtjes goed verdeeld worden.

Ga hierna net zo te werk als bij:
Klik om dit te zien op de rode link hierboven.

En zie hier:
Héérlijke oliebollen met rozijnen of áppel met rozijnen:
Lekker bestrooid met poedersuiker :-)
Om te zien hoe je poedersuiker zelf maakt, klik je op de rode link hierboven.
Héérlijke smakelijke oliebollen,
met rozijnen of appel mét rozijn :-)

Je kunt ook mijn heerlijke recept proberen van:

Héérlijk om te serveren met:
roomkaas-saus waar je de oliebollen lekker indipt.
:-)

Ik wens je veel bakplezier,
een heel veilig uiteinde,
en een goed, gezond & gezégend 2013!

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Geen opmerkingen: