met de eenvóúdigste methode!
met een gewéldig resultaat!!
Dit is wat je nodig hebt:
- 250 gram bloem
- 250 gram koude margarine
- 80 ml. koud water
- ongeveer 1 theelepel zout
Doe de bloem, de margarine en het zout in een kom.
Snij de margarine in blokjes.
Snij met twee messen de margarine door de bloem.
Houd het geheel zo koel mogelijk.
Je mag het niet kneden, enkel mengen.
Voeg nu het water toe en meng dit erdoor met een vork.
Het moeten kruimels worden.
Nu hoef je het eigenlijk alleen maar bij elkaar drukken
tot een samenhangende bol.
Dek de kom af met plastic,
en zet het deeg 15 tot 30 minuten in de koelkast.
Het is heel belangrijk voor bladerdeeg,
om zo koel mogelijk verwerkt te worden.
De laagjes boter mogen van te voren niet zacht worden.
Ze mogen pas smelten tijdens het bakken want zo ontstaan
de lucht-ruimtes tussen de deeglaagjes.
Ik gebruik voor het uitrollen van het deeg een marmeren deegroller,
die ik gelukkig een keer heb gekregen,
en als ondergrond gebruik ik voor deeg dat koel moet blijven
altijd een marmeren tegel die ik
een keer bij een kringloop op de kop heb getikt.
En nu zal ik de techniek laten zien,
hoe je dit deeg vouwen moet.
Bebloem de koele ondergrond en leg daar de deegbol op.
Rol het deeg langwerpig uit
tot een dikte van ongeveer een halve tot 1 centimeter.
Schuif een pannenkoekmes onder de plak door,
om hem zo nodig nog van de ondergrond los te maken.
Vouw nu vanaf de bovenkant 1/3 van het deeg naar het midden toe.
Doe ditzelfde met de onderkant van de deeglap
en leg die over er weer overheen zodat je 3 lagen krijgt.
Schuif weer met het pannenkoekmes onder het deeg door,
om het eventueel los te maken van de ondergrond.
Schuif het in drieën gevouwen deeg naar je toe,
en bestrooi de ondergrond met bloem.
Hierdoor geef je de vrijgekomen margarine een extra laagje,
en zorg je er meteen voor,
dat het deeg straks niet aan de ondergrond blijft plakken:
Leg nu het deeg midden op de bebloemde ondergrond,
draai het een slag zodat het met de open zijkant en,
in de lengte naar je toe ligt.
Bestrooi de deegplak weer met bloem,
en rol hem opnieuw langwerpig uit
tot een dikte van een kleine centimeter.
Vouw nu weer een derde van het deeg naar het midden toe,
zodat er opnieuw 2 lagen op elkaar komen.
Er blijft weer 1/3 deel over,
en die laag leg je over de zojuist verkregen twee lagen,
zodat je weer 3 lagen hebt:
Bebloem weer de ondergrond
en draai voor de tweede keer het deeg in de lengte naar je toe.
Rol het opnieuw uit tot ongeveer een centimeter dikte:
Vouw nu voor de laatste keer het deeg,
net zoals boven beschreven in 3-jen.
Omwikkel het deeg daarna met plastic,
en leg het ongeveer een half uurtje in de koelkast.
Zo kan de margarine ook weer even goed gekoeld worden.
om er iets lekkers van te maken.
Zet je oven vast aan op 175 tot 180 graden.
Leg het deeg uit de koelkast
weer op een bebloemde koele ondergrond:
Ik heb dit bladerdeeg gebruikt om oranje tompoezen
met sinaasappel-suikerglazuur van te maken,
en heb daarom het deeg gehalveerd.
Klik op de rode link hierboven voor het recept.
Hieronder zie je van binnen hoe het deeg gevouwen is:
Neem 1 gedeelte van het deeg,
en rol dit in een mooie rechthoek,
met een dikte van 3 tot 4 millimeter.
Voor de netheid snij je de randen met een pizzasnijder
mooi van het deeg af.
Prik met een vork regelmatig gaatjes in het deeg.
De lucht kan dan ontsnappen tijdens het bakken,
waardoor het deeg gelijkmatig vlak blijft.
Snij met de pizzasnijder de rechthoekige deeglap
in de breedte door midden:
En leg deze deeg plakken op een met bakpapier bekleede bakplaat.
Zet de bakplaat 25 tot 30 minuten in het midden van de oven.
En zo ziet het het bladerdeeg eruit na het bakken.
Mooi goudbruin van kleur!
Een fotootje van de zijkant om te laten zien
hoe mooi het bladerdeeg is geworden :-)
En van dichtbij om de structuur goed te kunnen zien:
Misschien heb je eens met kant en klare bladerdeeg gewerkt?
Met dit bladerdeeg recept kun je dezelfde gerechten maken.
Na de rusttijd in de koelkast rol het deeg gewoon uit tot
een dikte van 3 á 4 millimeter,
en dan kun je het gebruiken zoals je gewend bent!
Ik heb er met het zicht op Koninginnedag
oranje tompoezen van gemaakt.
Gevuld met heerlijke banketbakkersroom en
afgewerkt met sinaasappel-suikerglazuur
Een leuke uitdaging voor je?
Het is niet moeilijk :-)
Met dit bladerdeeg kun je nu gezellig aan de slag!
En lékker is het!
Heerlijk eigengemaakt, vers en knapperig bladerdeeg :-)
Hartelijke groetjes,
8 opmerkingen:
Hoi,
Waar heb je die deegroller gekocht?
Groetjes S
Hoi, waar heb je die deegroller gekocht? En ik ga dit zeker uitproberen, bedankt. Groetjes S
Hallo 'anoniem',
Die deegroller heb ik een keer gekregen. Ik denk dat deze afkomstig is uit Duitsland. Maar misschien in een goeie kookwinkel hebben ze deze ook...
Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind
Hoi 'Anoniem',
Nogmaals een berichtje aan jou terug :-)
Heel veel suc6 bij het uitproberen!
Het is leuk recept en super eenvoudig. Het gaat je zéker lukken! :-)
Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind
Ik ga het proberen.
overigens: tompoucen maak je niet met banketbakkersroom, maar met zwitserse room (banketbakkersroom met slagroom erdoor). daarop een laag slagroom.
Dag Jacqueline,
Sinds lang wou ik eens zélf bladerdeeg maken. Maar het leek me altijd zo moeilijk, zodat ik er nooit aan begonnen ben.
Met jouw gedetailleerde uitleg en vooral ook de bijpassende fotos lijkt het niet meer zo moeilijk...
Ik zal het dus zeker zo vlug mogelijk eens uitproberen!
Hartelijk dank voor die fijne uitleg en fotos!!
Patrick - Tanzania
Hallo 'anoniem, 17 oktober',
Klopt wat je schrijft, maar ik vind het leuk om 'weer eens wat anders' te doen.
De recepten zijn mijn eigen interpretatie. Zwitserse room, in welke verhouding banketbakkersroom en slagroom is ook lekker smeuiig. :-)
Hoe dan ook: zelfgemaakte tompoucen zijn hartstikke lekker!
Succ6 met bakken. :-)
Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind
Hallo Patrick,
Fijn dat mijn uitleg je zo aanspreekt!
Het is mijn bedoeling om de recepten voor iedereen toegankelijk te maken, en het is daarom fijn om je reactie te lezen. :-)
Heel veel plezier met het maken van dit recept!
Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind.
Een reactie posten