vrijdag 20 april 2012

Oranjekoek

Een traditionele lekkernij: oranjekoek.
Met als vulling zelfgemaakte amandelspijs,
em afgewerkt met een laagje héérlijke sinaasappel-suikerglazuur!
Feestgebak voor Koninginnedag :-)

Met extra decoratie:
Tiara van chocolade, naar origineel model van koningin Beatrix!
Hieronder: stukjes oranjekoek,
De oranjekoek versierd:
Nog 1x met de kroon...
...en vóór het aansnijden met de prikkertjes,
voorzien van een chocolade kroontje en versierd met stikjes
in de 3 kleuren van de Nederlandse vlag: rood, wit en blauw.
Aangesneden koek:
... gevaarlijk lekker... eenmaal aangesneden was ie zo op :-)

En dit heb je er voor nodig:

- 350 gram bloem
- ongeveer 2 theelepels bakpoeder
- 200 gram suiker
- 30 gram boter
- ongeveer 1/2 tot 1 deciliter water
- 40 gram gekonfijte mandarijnenschil (zie mijn recept)
- 2 theelepels gemalen anijs
- een kleine theelepel nootmuskaat
- amandelspijs (zie mijn recept)
- sinaasappel-suikerglazuur (zie mijn recept)
- chocoladekroontjes (zie mijn aanwijzingen)
- eventueel een paar mandarijnpartjes

Maak eerst, en nog het liefst een paar dagen van tevoren 

Laat de gekonfijte schilletjes even staan zodat ze drogen kunnen.
Doe ze daarna in een afgesloten bakje of bewaar ze in een zakje.

Leg de amandelspijs afgedekt met plastic tot gebruik in de koelkast.

Vermeng 40 gram gekonfijte mandarijnenschilletjes in een schaaltje
met een kleine theelepel nootmuskaat, en ruim 2 theelepels gemalen anijs.
Roer het goed door elkaar, zodat alle schilletjes bedekt zijn.
Doe nu de bloem, bakmeel, suiker, boter, het ei en het water in een kom,
en kneed dit goed door elkaar.
Maak het deeg tot een samenhangende bol.
Als het nog wat te droog is, en het deeg dus niet helemaal
tot een bol wil vormen, kneed je er nog wat water door.
En zo moet de deegbol er dan uitzien:
Wikkel het deeg in plastic, en leg het weg in de koelkast voor ongeveer een half uur.
Zo kan het deeg rusten, en de smaken komen nog meer tot zijn recht.
Zet ondertussen de oven aan op 160 graden.
Na het rusten, bestrooi je het werkvlak met bloem
en deel je het deeg doormidden:
Rol het deeg uit, ter grootte van het bakblik dat je gaat gebruiken.
Mijn bakvorm is ongeveer 25x25 cm, maar je kunt gerust een iets grotere gebruiken.
Bekleed de bakvorm met bakpapier en leg hier de uitgerolde plak deeg in.
Druk het deeg met je vinger mooi langs de randen in de vorm.
Neem nu de amandelspijs uit de koelkast, en leg dit op het deeg.
Bestrooi de amandelspijs met wat bloem, zodat het niet teveel aan je handen,
of de lepel plakt, als je de spijs over het deeg verspreidt.
De amandelspijs is netjes verdeeld:
Nu kun je de tweede helft van het deeg op dezelfde manier uitrollen.
En leg dit over de amandelspijs laag.
Druk het deeg langs de kanten weer netjes in de vorm,
en zet de koek 30 tot 45 minuten in de oven.
De koek is klaar.
En zo ziet hij er vanaf de zijkant uit:
Als de koek is afgekoeld, kan de sinaasappel-suikerglazuur er overheen.
Verspreid de sinaasappel-suikerglazuur netjes over de koek:
En smeer dit glazuur gelijkmatig over de hele koek uit.
Laat de sinaasappel-suikerglazuur laag drogen en hard worden.
Versier vervolgens de oranjekoek met toefjes verstevigde slagroom,
met daarop eventueel mandarijnpartjes,
Steek deze vast met chocoladekroontjes op prikkertjes.
En zo ziet de oranjekoek er van de binnenkant uit:
Een feestelijk gebakje, voor een feestelijke Koninginnedag!
Een gezellig, feestelijke en smakelijke Koninginnedag gewenst!!

Klik voor de volgende recepten op de onderstaande rode linken:
- gekonfijte mandarijnenschilletjes ( zie mijn recept)
- amandelspijs ( zie mijn recept)
- sinaasappel-suikerglazuur (zie mijn recept)
- verstevigde slagroom ( zie mijn recept)
- chocoladekroontjes ( zie mijn aanwijzingen)

Geen opmerkingen: