vrijdag 18 januari 2013

Amandel (of noten)-taart/ bruidstaart

Mijn verjaardagstaart ( van afgelopen december :-)
Uit deze taart kun je ruim 30 stukjes snijden!
Een héérlijke taart die ook súper geschikt is als bruidstaart!

De taart bestaat uit 3 lagen héérlijke amandel- of noten cake.
Gevuld met een laagje Zwitserse room en aardbeienjam,
en is rondom afgewerkt met notencrunch.

En zo maak je hem:

Bereid van te voren voor de eerste laag vulling:
- 400 gram Zwitserse room
Het liefst een avond van te voren, zodat het stevig kan worden.
Klik voor het recept op de rode link hierboven

Om de taart aan de boven- en zijkanten
te bestrijken en af te werken:
- 200 gram banketbakkers-botercrème ( eenvoudig)
- ongeveer 300 gram notencrunch
Klik voor deze beide recepten op de linken hierboven
 

En twee keer de hoeveelheid:
Amandel- of noten cake
Klik voor het recept op de rode link hierboven
( Hierboven de foto's van een kleinere amandel- noten cake)

En verder:
- ongeveer een half potje aardbeienjam voor tussen de tweede laag 

Om de  bovenkant mee te decoreren:
- 400 gram verstevigde slagroom

Voor tussen de cakelagen, en voor decoratie:
- ongeveer 100 gram witte chocolade

Voor decoratie:
 - rood en groen gekleurde suiker:

Klik voor het recept van
gekleurde suiker en/of suikerhartjes
op de rode linken hierboven

en:
- ongeveer 100 gram pure chocolade voor de chocolade decoratie:

(Klik op de rode link hierboven om te zien hoe je dit zelf maakt)

En zo ga je aan de slag:
Verwarm de oven op 175 graden en maak het amandel- of noten cakebeslag.
Deel de hoeveelheid beslag door 2,
en bak hier 2 lagen cake van op deze manier:

Bekleed de bakplaat met bakpapier,
en strijk het eerste deel van het beslag er over uit.

Bak het ongeveer 20 minuten.

Maak 3 lagen van de cake-plakken zoals hieronder te zien is:
Keer de hele cake-plak om, en trek voorzichtig het bakpapier van de onderkant af.
 Vouw dit papier in 3-jen, en leg het weer op de onderkant van de cake.
Snij lang het papier door de cake heen.
  Nu heb je netjes een derde van de cakeplak gesneden.
Doe hetzelfde met de andere plak cake.
Gebruiken beide smalle stukken voor de middelste laag van de taart.
De breedste stukken zijn voor de onder en bovenlaag van de taart

En zo bouw je deze overheerlijke taart op:
Smelt de witte chocolade voorzichtig in een magnetronschaaltje.
Steeds kort in de magnetron, want witte chocolade kan snel verbranden...
eerst 30 seconden, dan roeren, weer 30 seconden, roeren,
tot de witte chocolade mooi vloeibaar is.


Bestrijk de onderste cakelaag met een dun laagje gesmolten witte chocolade.
Dit beschermd de cake voor vocht uit de vulling,
en geeft straks een héérlijk knapperig laagje :-)
Spuit hier op deze manier een laagje Zwitserse room op:
Vul de hoekjes, verdeel de rest in de openingen:
Strijk de Zwitserse room netjes uit over de onderste cakelaag:
Leg hier de 2 smalle stukken cake op, netjes tegen elkaar:
Bestrijk ook deze laag met een dun laagje gesmolten witte chocolade.
Kwast iets extra witte chocolade, waar de 2 stukken cake tegen elkaar liggen.
Verdeel de aardbeienjam over deze bestreken cakelaag:
Bestrijk de derde en laatste laag aan de onderkant in
met de gesmolten witte chocolade:
En leg deze laag, met de witte chocolade-kant naar beneden op de jam:
Verdeel de ( eenvoudige) banket-bakkers-botercrème over de bovenkant...
Strijk dit netjes af, en bestrijk ook de zijkanten:

Bekleed een mooie schaal met ruim overlappend plastic.
en leg de taart hier voorzichtig op.

Decoreer de zijkanten met de notencrunch.
Het plastic is hierbij handig, want met behulp van het overlappende plastic
kun je de notencrunch voorzichtig aandrukken.
Decoreer de bovenkant van de taart netjes en rijkelijk
met de verstevigde slagroom:
En maak de bovenlaag mooi af met zelfgemaakte chocolade decoratie:
Klik op de rode link hierboven hoe ik dit heb gemaakt.
Uit deze taart kun je ruim 30 stukjes snijden!
Een héérlijke taart die ook súper geschikt is als bruidstaart!

Veel plezier met het maken van deze geweldige taart!
:-)

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Geen opmerkingen: