vrijdag 18 januari 2013

Amandel-(of noten) cake

Een heerlijke basis voor een laagjes-taart
De onderkant van de prachtig luchtige amandelcake:

En dit is wat je nodig hebt:
- 200 gram amandel- of notenspijs
- 5 eierdooiers
- 4 eiwitten
- citroensap ( om de eiwitten vetvrij te kloppen,
en als smaakstof bij de spijs)
- 40 tot 50 gram poedersuiker
- 50 gram bloem
- 20 gram custardpoeder
 - 1 zakje bakpoeder ( of 2 gram ammonium : bij de bakker)
- 30 gram margarine
- een scheutje citroensap
- Bakblik van 25 bij 25 centimeter

En zo ga je aan de slag:

Zet de oven aan op 175 graden,
en bekleed het bakblik met bakpapier.

Splits de dooiers van de witten en doe ze in aparte kommen.

Doe de amandel- of notenspijs in de beslagkom met de dooiers,
en doe een scheutje citroensap bij de eiwitten,
om ze goed vetvrij schuimig te kunnen kloppen.
Maak met een vork de amandel- of notenspijs los,
en doe er ook een scheutje citroensap bij
Mix de eierdooiers met de spijs:
...tot het er romig uit ziet:
Mooi opgeklopt.
Zet het opzij.
Weeg de bloem af:
En daarbij de custard- en de bakpoeder:
Doe de margarine er in kleine stukjes bij:
Wrijf nu de margarine er met een koele hand helemaal doorheen,
zodat het een los-korrelige structuur heeft.
Neem de eiwitten met het citroensap erbij:
Klop het eerst een beetje los:

... en doe er daarna de poedersuiker bij:
Klop de eiwitten mooi stijf,
zodat als je de kom op de kop houdt,
het eiwit er niet uit loopt.
Mooi opgeklopt eiwit:
Neem de kom met het opgeklopte eigeel / spijs mengsel er weer bij,
en doe hier in 4 keer het stijfgeklopte eiwit bij:

Doe het eerste deel eiwit erbij.
Dit eerste deel is, om de twee soorten aan elkaar te laten 'wennen'.
... en schep dit voorzichtig door het eidooier-mengsel.
Voorzichtig: om de luchtigheid te behouden.
Neem opnieuw een deel stijfgeklopte eiwit;
 Vouw dit er ook voorzichtig doorheen:

 ...voor de derde keer een deel:
... en weer voorzichtig mengen:
Het 4-de en laatste deel mag er bij:
... en meng het er eveneens ook mooi doorheen:
Pak nu het bloem-margarine mengsel erbij,
En schud ongeveer een derde deel hiervan bij het luchtige ei-mengsel:
Schep het er ook nu weer voorzichtig doorheen:
Het tweede deel van het bloem-mengsel mag erbij:
Schep het er luchtig doorheen.
Alles bedoeld, om het beslag zo luchtig mogelijk te houden.
En het laatste bloem-mengsel mag er bij:
Alles er weer met de spatel doorheen scheppen:
Schenk het beslag in de met bakpapier bekleedde bakblik:
Ik heb 1/3de van de hoeveelheid genomen,
omdat ik er een laagjes-taart van heb gemaakt.
Dit laagje heb ik 20 tot 30 minuten gebakken in een oven van 175 graden:
En dit is de prachtige luchtige onderkant van de gare cake:
Uiteindelijk heb ik 3 laagjes gebakken.
Tussen het onderste en middelste laagje heb ik Zwitserse room gestreken.

Om te zien hoe ik dit taartje verder op heb gebouwd,
kun je zo spoedig mogelijk klikken op de link hieronder:
Amandeltaart / bruidstaart

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Geen opmerkingen: