zondag 6 januari 2013

Zacht gekruide, mooi losse rijst

Héérlijke rijst als basis voor bijvoorbeeld nasi!
Zacht gekruid en met een mooie losse korrel :-)


En dit heb je nodig:
- 300 gram Surinaamse rijst
- 1 1/2 blokje groentebouillon
- water
- magnetronschaal met deksel
- een scheut zonnebloem of rijstolie

En zo ga je aan de slag:
Strooi de rijst in een magnetronschaal,
en giet er zoveel water overheen, dat de rijst onder water staat:
Meng met je hand het water door de rijst en 'was' op deze manier de rijst:
Giet vuile het water uit de schaal:
Herhaal dit tot het water niet meer troebel is.

De rijst is nu schoon:
Giet nu opnieuw water over de rijst:
Tot het ongeveer 1 1/2 centimeter boven de rijst staat:
Neem 1 blokje groentebouillon:
...en duw dit onder water, tussen de rijst:
Neem een nieuw blokje bouillon, en snij dit doormidden:
Neem 1 half blokje bouillon:
... en duw ook dit blokje onder water, tussen de rijst:
Doe het deksel op de magnetronschaal,
en zet de afgesloten schaal 5 minuten in de magnetron.

En zo ziet de rijst er na 5 minuten uit:
Maak het nu los door er met een vork doorheen te scheppen:
Laat het deksel eraf,
en zet het nu zonder deksel weer 5 minuten in de magnetron.
De rijst is hierna mooi droog gekookt:
Maak het nu opnieuw los met een vork,
door er weer met een vork doorheen te prikken en scheppen:
De rijst is nu mooi los:
Pak nu de zonnebloem- of rijstolie erbij:
Schenk een scheutje zonnebloem- of rijstolie over de rijst.
Niet teveel.
Meng het er mooi gelijkmatig doorheen:


Het is de bedoeling dat de rijst mooi los van elkaar komt,
zodat de rijst door een heel dun laagje niet aan elkaar plakt:
Een prachtige losse en zacht gekruide basis-rijst:
Súper geschikt om nasi van te maken!

Meng er om deze rijst te verrijken,
bijvoorbeeld de onderste ingrediënten doorheen:

- in klein stukjes gesneden ham
- een los geroerd en gebakken eitje
- een klein preitje, smal gesneden en licht gebakken 

Heerlijk!
:-)

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind
 Terug naar boven

Geen opmerkingen: