woensdag 4 juli 2012

Witte chocolade/yoghurt-mousse

Heerlijk fris dessert; lekker met bijvoorbeeld kersengelei!

En de volgende ingrediënten heb je nodig:
- 500 ml yoghurt
- 200 gram witte chocolade
- 200 ml. slagroom
- 2 blaadjes gelatine
Klop de slagroom stijf met 2 eetlepels suiker en zet het in de koelkast.

De yoghurt moet stevig worden,
daarom hang je hem boven een bak in een vergiet,
bekleed met een schone doek.
Dit noem je ook wel : hangop.
Dek de kom met een schone doek af,
en laat het een ochtend of middag zo staan.

Van de 500 ml. yoghurt zal ongeveer 125 gram vocht komen.
Als de yoghurt voldoende is ingedikt / uitgehangen,
doe dan de witte chocolade in een magnetronschaal.

Zet de schaal steeds even 0:30 seconden in de magnetron,
en roer steeds.
Witte chocolade kan heel snel verbranden,
dus hou het even goed in de gaten!
Je zult de chocolade waarschijnlijk
3 x in de magnetron moeten zetten op 0:30 seconden.
Week ondertussen 2 blaadjes gelatine in ruim water,
en zet het 5 minuten weg.

Als de witte chocolade gesmolten is, ziet het er zo uit:
Als de gelatine goed zacht is, knijp het dan uit,
doe het terug in het schaaltje, en zet het 20 tot 30 seconden in de magnetron.
Doe het vervolgens bij de warme witte chocolade.
De witte chocolade zal ineens een stevige en wat stugge substantie krijgen.
Maar geen nood...
Zet de schaal eventueel nog even 0:30 seconden in de magnetron,
om de chocolade met de gelatine nog even goed door te kunnen mengen.
Doe nu de uitgelekte yoghurt erbij:
... en meng het er goed doorheen:
Ga er nog even met een garde doorheen:
En om het een mooi luchtig mengsel te maken,
kun je er nog met een (staaf)mixer door:
Haal de geklopte slagroom uit de koelkast,
Schep eerst een klein gedeelte van de slagroom bij het witte chocolade-mengsel  
En meng met een spatel
eerst een beetje slagroom door het witte chocolade-mengsel,
om zoveel mogelijk luchtigheid te behouden.
... en daarna de rest:
Zet de witte chocolade / yoghurt-mousse een dag of een nacht in de koelkast.
Zo kan de mousse mooi opstijven.

Serveer de witte chocolade / yoghurt-mousse
samen met heerlijke kersengelei of ander rood fruit.

Héérlijk!
Ook heerlijk om een taart van te maken.
Bestrijk daarvoor deze witte chocolade/yoghurt-mousse op een taartbodem
en daar overheen aardbeien of kersengelei.

De verstevigde variant voor tussen 2 cakelagen
zet ik binnenkort op deze site!

Maar dit keer heb ik er een heerlijk fris dessert van gemaakt!
:-)

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Geen opmerkingen: