donderdag 12 juli 2012

Meloentaart

...heerlijke in combinatie met luchtige roomkaas/kwark!



En dit heb je nodig:

Voor de bodem:
- Het recept van: zomer gebak / dessert
met extra:
- 50 gram suiker
- 1/2 ei

Zet de oven aan op 175 graden,
maak het deeg voor de bodem
en leg deze eerst ongeveer een half uur in de koelkast.

Bekleed een bakvorm met bakpapier,
zodat de taart er straks goed uit kunt halen.
Bak de bodem in 20 tot 25 minuten goudgeel en gaar:
...en laat hem afkoelen.

Voor de meloengelei:
- 1 suikermeloen
- 100 gram suiker
- 6 blaadjes gelatine
- 2 eetlepels custardpoeder

Leg de gelatine in een schaaltje water
zodat de gelatine onder staat; laat deze 5 minuten weken.

Snij de meloen doormidden...
...hol hem uit met een bolletjesschepper of een lepel:
en snij vervolgens de rest van het vruchtvlees van de schil.
Laat het beide uitlekken en vang het vocht op.
Hou de bolletjes apart.

Weeg vocht en snijdsel ( eventueel aangevuld met bolletjes) af tot 400 gram
en doe het in een blender:
...en maak het tot een gladde meloenpuree:
Schenk de puree in een magnetronschaal en doe daar 100 gram suiker bij:
Spatel de suiker door de puree...
en verwarm de meloenpuree in de magnetron voor ongeveer 1:30 tot 2:00
zodat de suiker opgelost is.
Roer het daarna goed door,
waardoor de suiker goed verdeeld wordt door de meloenpuree.

Doe de geweekte en uitgeknepen gelatine bij het hete mengsel
en zorg ervoor dat de gelatine er al roerd in oplost.
Laat het mengsel afkoelen en wat lobberig worden.
Je kunt het eventueel eerst af laten koelen
en naderhand iets verwarmen zodat het weer beter vloeibaar wordt.

Voor de vulling:
- 150 gram roomkaas
- 150 gram kwark
- 3 eieren
- een scheutje citroensap
- 100 gram suiker
Maak ondertussen aan de roomkaas/ kwark-vulling:
Scheid de eieren.
Klop ei-gelen en witten apart.

Doe de dooiers in een mixkom met 50 gram suiker
en klop dit lekker schuimig
Doe er de roomkaas, de kwark en een scheutje citroensap bij
en klop het samen weer heel luchtig.
Klop nu de eiwitten schuimig, met 50 gram suiker.
Spatel de stijfgeklopte eiwitten in gedeelten bij het eigeelmengsel:
Eerst een beetje erdoor spatelen om 'familie' te maken:
En daarna de rest er losjes doorheen
zodat je zoveel mogelijk luchtigheid behoudt:

Pak nu de klaargemaakte bodem er weer bij:
Schep het roomkaas / kwark-mengsel over de klaargemaakte taartbodem
en verdeel het er netjes overheen:
Bak de bodem met roomkaas / kwark- vulling erop
40 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden.

Controleer of hij gaar is door er met een prikker in te steken.
De prikker moet droog blijven:
Mooi gebakken: bodem met heerlijk luchtige roomkaas/kwark-vulling:
Laat deze basis goed afkoelen.

Leg dan de bolletjes meloen over het roomkaas/kwark-vulling
en houdt er een paar achter voor decoratie.
De afgekoelde gelei kun je eventueel nog even wat steviger maken
door er 2 eetlepels custardpoeder goed doorheen te mengen.

Zet daarvoor de goed geroerde meloengelei met custardpoeder
ongeveer 2:00 minuten in de magnetron,
roer dan het zeer goed door,
zet het daarna nog even 1:30 minuut in de magnetron,
om het goed te laten binden.

Als de gelei redelijk af is gekoeld, giet je het voorzichtig over de meloenbolletjes:
en verdeel de meloengelei met een spatel netjes over de taart:
De taart is netjes bestreken met meloengelei:
Zet nu de taart in de koelkast om de gelei stevig te laten worden.

Je kunt voor het serveren de taartpuntjes leuk decoratief versieren:

Zet aantal cocktailprikkers in een glaasje water,
en wentel ze daarna door suiker.
...Laat ze goed drogen:

Steek steeds 1 of 2 gesuikerde cocktailprikkertjes in een meloenbolletje
en zet deze op een puntje meloentaart:
Zet de taart voor het serveren lekker in de koelkast.
Koel geserveerd is deze meloentaart het aller áller lekkerst!
Een heerlijke taart voor het seizoen...
...en er zijn nu volop meloenen.
:-)

Een lekkere variatie om van een overheerlijke meloen te smullen!
:-)

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Geen opmerkingen: