donderdag 5 april 2012

(Paas)gebak/dessert




Heerlijk roomkaas / citrus (paas)gebakje of dessert :-)

Een héérlijk smakelijk romig fris gebakje, of dessert.
Ook heel leuk aan te kleden en te serveren met Pasen!


Maak eerst voor de vulling citroenpudding,
zodat deze vast kan afkoelen.
Dit heb je ervoor nodig:
- 2 keer de hoeveelheid banketbakkersroom, dus van 500 ml melk!
- eventueel 50 gram suiker, om de banketbakkersroom
naar eigen smaak te zoeten.
- 50 ml citroensap.

Roer de banketbakkersroom goed door en breng hem op smaak met citroensap.
Voeg eventueel ook nog wat suiker toe; ik heb 50 gram extra suiker gebruikt.

Nu heb je een heerlijke frisse citroenpudding!

Maak ook alvast (2 x de hoeveelheid) verstevigde slagroom,
zodat deze in de koelkast goed kan opstijven.
Je kunt ook gewoon de slagroom stijfkloppen, maar
door het te verstevigen blijft het gebak straks heel mooi.
Voor de verstevigde slagroom heb je nodig:
-2 pakjes koude slagroom van 200 gram
 ( dus samen 400 gram)
- 2 eetlepels suiker om de slagroom op smaak te brengen.
3 blaadjes gelatine.

Klik voor instructies op bovenstaande rode link.

Nu kun je de bodem gaan maken, omdat deze ook moet afkoelen.
Zet alvast de oven aan op 175 graden.

Dit heb je er voor nodig :
 
- 150 gram bloem
- een flinke hand gemengde noten
- 100 gram gesmolten margarine

Hak de noten grof, en rooster ze licht.
Hierdoor krijgen ze meer smaak, en ze gaan heerlijk ruiken!
Licht geroosterd:
Smelt de margarine in een hitte bestendige schaal in
de magnetron voor ongeveer 1 minuut seconden.
Doe de bloem bij de gesmolten margarine
en roer dit er met een vork doorheen:
Doe nu de noten erbij:
En meng deze door de boter en bloem.
Bekleed ondertussen een bakvorm met bakpapier.

Verdeel het mengsel over de bodem van het bakblik, en druk het wat aan.
Zet het nu ongeveer 20 tot 25 minuten
 in de voorverwarmde oven van 175 graden.
Tot het er zo uitziet:
De noten zijn nu lichtbruin gebakken.
Laat de bodem afkoelen.

Het is tijd om de eerste laag voor de vulling gaan maken.

Hier heb je voor nodig:
- een pakje roomkaas ( 200 gram)
- ongeveer 50 gram suiker om de roomkaas op smaak te brengen.
- verstevigde slagroom van 2 pakjes koude slagroom van 200 gram

Neem het pakje roomkaas...
Klop het even los,
en voeg ongeveer 50 gram suiker toe om op smaak te brengen.
Meng dit goed door elkaar:
Doe nu zo'n 1/4 van de verstevigde slagroom bij de roomkaas.
en vouw deze door de roomkaas.
Als de bodem is afgekoeld, kun je het gebak gaan opbouwen:
Pak nu de afgekoelde bodem erbij, en doe alle roomkaas daarop...
Verdeel de roomkaas er helemaal overheen,
En leg nu de citroenvla op basis van banketbakkersroom erop...
Verdeel ook de citroen- banketbakkersroom er helemaal overheen:
Als afsluiting gaat de rest van de verstevigde slagroom erop.
Eveneens verdeel je de slagroom er helemaal overheen,
zodat de citroen- banketbakkersroom helemaal bedekt is.
Zet het nu afgedekt in de koelkast, voor minimaal een uur,
zo kan het gebak mooi stevig worden.
Ik heb het 's avonds gemaakt, en 's nachts in de koelkast gezet.

Dit keer heb ik er paasgebakjes van gemaakt,
Daarom heb ik met de decoratiepen,
gevuld met gesmolten pure chocolade op een stuk bakpapier
paasfiguurtjes overgetrokken.
Daarna heb ik er gekleurde spikkeltjes over gestrooid.
En hier de basis:
Heerlijke frisse gebakjes of desserts met vulling van
romige roomkaas,
 citroen-banketbakkersroom,
De eerste opmaak voor met de decoratie van 
zelfgemaakte chocolaatje; paasgebak:
Toen versierd met gekleurde spikkeltje:
Hieronder:
Alleen gedecoreerd met spikkeltjes maakt het tot
een heerlijk fris en romig lente gebakje of dessert :-)
En even van dichtbij:
En nog even een plaatje van de paasgebakjes:
Deze heb ik gister geserveerd bij de koffie.
's Ochtens eerst door onze spontaan binnengewandelde 
huisvriendin Bernadette voorgeproeft en goedgekeurd :-)

Dezelfde ochtend, bij de koffie opgesmuld met
onze vriend uit Tilburg met zijn goede Amerikaanse vriend,
en daarna met leuke onverwachts familiebezoek uit Canada!
Was ík even blij dat ik deze heerlijke gebakjes gisteravond had gemaakt!!!

Buiten deze gedecoreerde schaal om,
kon ik er nog een aantal heerlijk fris uit de koelkast halen!!

Ze zijn niet moeilijk om te maken, en het resultaat is voortreffelijk!

Klik hieronder op de rode linken voor de recepten van:
banketbakkersroom ( gebruik 2 x de hoeveelheid!)
verstevigde slagroom ( gebruik ook 2x de hoeveelheid!)

Veel plezier gewenst, en een smakelijk resultaat!

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

2 opmerkingen:

Alies zei

raHoiJacqueline,
Ik heb deze taart pas voor mijn verjaardag gemaakt. Het was bloedje heet, dikke 30 graden en deze taart was perfect met dit weer. En bovendien smaakte het heel goed. Ik ga hem zeker weer eens maken!
Groetjes Alies

Heerlijke recepten van Jacqueline zei

Van harte gefeliciteerd nog met je verjaardag! Leuk Alies, dat de taart zo goed gelukt is en dat het je lekker smaakte :-)! Hartelijke groetjes, Jacqueline Voordewind.