vrijdag 10 augustus 2012

Romig rabarber dessert

...een heerlijk dessert met rabarber uit eigen tuin!
Lekker fris in combinatie met appel :-)
We hebben al een heel aantal jaren rabarber in de tuin staan.
En zodra de rabarber weer mooi hoog staat
vragen onze kinderen of ik dit heerlijke dessert weer wil maken :-)
... dus het was voor mij weer tijd om te oogsten :-)

En dit zijn de ingrediënten die ik gebruik voor dit heerlijke dessert:

- 500 gram rabarber
- 5 blaadjes gelatine
- 1 dl appelsap
- 75 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 flinke theelepel kaneel
- 1 dl yoghurt
- 200 gram roomkaas

En:
- 200 gram slagroom +
1 1/2 blaadje gelatine om de slagroom te verstevigen.

Klop eerst de slagroom stevig:
7 25 gelatine dor direct de slagroom kloppen tot stijf P1010027
Ik verstevig de slagroom altijd met gelatine.
Hoe ik dat doe kun je zien door op de link hieronder te klikken

Zet daarna de slagroom tot gebruik in de koelkast.

Was nu de rabarber goed schoon...
Snij de witte onderkant én het stukje waar het blad heeft gezeten eraf.
Trek ook zoveel mogelijk van de taaie zijkanten af.
Snij daarna de rabarber in stukjes van ongeveer 1 1/2 centimeter dikte.
Kleine stukjes zijn makkelijk,
anders wordt het eindresultaat te draderig,
en lastiger dat is lastig in porties te verdelen.
Doe er nu de appelsap en de suiker bij:
... en natuurlijk de smaakstoffen: kaneel en vanillesuiker.
Roer alle goed doorheen,
zodat het gelijkmatig verdeeld is.
Zet daarna de schaal, zónder deksel 10 minuten in de magnetron.
Roer het vervolgens goed door, en zet het nog 5 minuten in de magnetron:
Zet de gelatine ondertussen 5 minuten in ruim koud water:
...Nu is de rabarber ook mooi gaar,
en kun je het met een pollepel makkelijk uit elkaar roeren:
Knijp de gelatine uit:
en doe het bij de nog hete rabarber:

Roer de geweekte gelatine zorgvuldig door het nog hete rabarber mengsel,
zodat het goed verdeeld wordt:
Laat het afkoelen tot het begint te stijven.

Neem nu de yoghurt en roomkaas erbij:
Roer de yoghurt erdoor:

en dan eerst een gedeelte van de roomkaas:
en dan de rest:
Als de roomkaas er doorheen is gemengd,
zet je het in de koelkast om het op te laten stijven.
Het handigst ie om het een nachtje in de koelkast staan.

(Als je er rabarbertaart van wilt maken,
Moet je nu de verstevigde slagroom er al door mengen.
Klik dan voor het verdere recept op de rode link hieronder:

En zo ziet de structuur er uit nadat het is opgesteven:

Nu kun is het tijd om de verstevigde slagroom uit de koelkast
er bij te pakken, om er doorheen te mengen.
7 25 gelatine dor direct de slagroom kloppen tot stijf P1010027
...eerst een gedeelte...
En dan de rest:
Meng de slagroom er mooi gelijkmatig doorheen:
Je kunt de romige rabarber met een spuitzak
en in mooie schaaltje doen.

De rabarber is in appelsap gekookt,
dus kun je het dessert gezellig decoreren met stukjes appel :-)
Een héérlijk dessert waar onze kinderen dól op zijn!
Lekker romig en fris zoet.

Een echte aanrader dus :-)

Dit dessert heb ik pas geleden
ontwikkeld tot een overheerlijke romige rabarbertaart!
Heerlijk met een bitterkoekjesbodem
Klik voor deze recepten op de rode linken hierboven.

Een zeer verrassende en geweldig lekkere combinatie!

Hartelijke groetjes,

3 opmerkingen:

Unknown zei

Hallo Jacqueline,

Dankjewel voor dit heerlijke recept, ik ben er mee bezig om het te maken maar met de slagroom ben ik de mist in gegaan en ik denk dat dat komt omdat ik nog teveel water bij de gelatine heb gelaten. Kan ik nog een keer gelatine maken en alsnog door de slagroom doen? Ik heb de slagroom in de koelkast gedaan en hoop morgen ermee verder te gaan.
Alvast bedankt en vriendelijke groetjes,

Sissi

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Heerlijke recepten van Jacqueline zei

Hallo Sissi,
Als de slagroom ondanks het teveel aan water wél stevig is geworden in de koelkast, dan zou ik het gewoon zo laten.
Anders kun je beter nieuwe slagroom en nieuwe gelatine gebruiken, omdat anders de slagroom té stevig wordt...
Hooguit een eetlepel water bij de gelatine laten, als je het verwarmd in de magnetron om het vloeibaar te laten worden.

Heel veel suc6 ermee!!

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind