donderdag 23 februari 2012

Pastadeeg (super eenvoudig)

voor bijvoorbeeld spaghetti of mie

Je hebt hiervoor nodig:
- 150 gram tarwemeel
- 150 gram bloem
- 150 gram fijne griesmeel
- 200 ml melk
- 1 losgeklopt ei
- Theelepel zout

Ik weeg meestal de ingrediënten los van elkaar af.
Je kunt er dan altijd nog wat uit scheppen als dat nodig is.
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom,
en kneed dit goed door tot een samenhangend deeg.
Maak van het deeg een langwerpige rol,
met een doorsnee van ongeveer 5 centimeter.
Bestrooi het werkvlak met bloem,
en snij de deegrol in stukjes van +/-  2 centimeter breed.
 Duw elk stukje een beetje platter.


Het handigste is als je nu een deeg-wals hebt.

Heb je geen deeg-wals?
 Rol dan met een deegroller het deeg tot een dikte van
ongeveer 2-3 millimeter en snij het dan in hele dunne repen.

Gebruik je een wals,
draai dan de stukjes afgesneden deeg door de wals,
op de breedste stand (bij mij is dat 7).

Neem de verkregen lap deeg onder de wals vandaan,
en draai voor spaghetti de lap door de smalle snij-wals,
en voor mie, door de grove.
Elk nieuw stuk deeg dat door de snijwals is geweest,
 moet bestrooid worden met bloem, anders gaat het aan elkaar kleven.

Door de grovere structuur van het tarwemeel
kan het zijn dat je de verkregen spaghetti
op sommige plaatsen van elkaar los moet maken.
Van dichtbij bekeken. Best mooi; net echt ;-)
En zo een mooi maaltje bij elkaar aan het walsen...

De spaghetti is nu klaar voor gebruik.
Je kunt het ook bebloemd laten drogen, en zo bewaren voor gebruik.
Het is niet zo belangrijk dat het recht droogt,
want je kunt het ook in een plastic zak bewaren.
Het is zelfs makkelijker in de pan doen als het níet recht ligt.

Belangrijker is, dat er voldoende bloem over heen zit,
anders gaat het deeg weer aan elkaar kleven...
...en kun je weer opnieuw beginnen :-)


De spagetti kook je het op de volgende manier:

Kook ruim water met een theelepel zout en een scheutje olijfolie erbij.
Hierdoor krijgt pasta zelf, ook zónder saus, een lekkere smaak.
Als het water kookt, doe je de pasta erin.

Breng het water weer aan de kook en laat 2 minuten koken.
Als de pasta boven komt drijven is hij klaar.
Test een stukje of het een lekker 'bite' heeft.
Als de gaarheid naar je zin is,
schenk er dan een flinke beker koud water in,
Hierdoor stopt het kookproces.

Schenk in een vergiet de pasta af,
doe terug in de pan schenk er een scheut olijfolie bij.
Schep de gare pasta lekker door, zodat de olie zich kan vermengen.

Omdat er tarwe in zit, is deze pasta heerlijk voedzaam!
Serveer zoals je gewend bent ...
Of doe er pastasaus overheen.
Heerlijk genieten maar, van deze lekkere voedzame pasta.
Klik voor een huis, tuin en keuken pasta-pers methode
op de rode link hierboven

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Geen opmerkingen: