vrijdag 1 februari 2013

Rolfondant met gelatine (en roosjes maken)

Súper makkelijk om te maken!
Mooi rolfondant met gelatine!
Om een taart te bekleden en figuurtjes te maken :-)

Kijk ook eens bij:
Klik voor deze recepten op de rode linken hierboven.

En deze eenvoudige ingrediënten heb je nodig:
- 50 gram honing
- 5 gram diamant ( of Crisco / Plantaardig hard vet)
- 10 gram water ( een ruime eetlepel water)
- 1 blaadje gelatine ( is 2 gram)
( of 1 1/2 blaadje voor iets rekbaarder fondant; neem dan ook iets ruimer water)
- 300 poedersuiker
Poedersuiker is makkelijk en snel zelf te maken:
Klik om te zien hoe, op de rode link hierboven

En zo ga je aan de slag:
Doe het water in een bakje die in de magnetron kan.

Knip de gelatine in stukjes,
zodat het in het kleine schaaltje nét helemaal onder water staat.
Het is namelijk niet veel water, en je hebt ook alles nodig.

Doe de gelatine in het water, en laat het minimaal 5 minuten weken:
Weeg ondertussen de honing af in een magnetronschaaltje:
... en doe daar de diamant bij:
Zet het schaaltje een kleine minuut in de magnetron,
en doe de poedersuiker in een ruime schaal:
Haal de honing met de gesmolten diamant uit de magnetron
en doe de geweekte gelatine bij het hete honing mengsel.
Roer dit goed door elkaar en...
Schenk het hete honing / diamant / gelatine bij de poedersuiker:
En meng het hete mengsel door de poedersuiker:
Je zult merken dat het moeilijker mengen wordt.
Prak nu met een vork zoveel mogelijk de poedersuiker
door het honing-mengsel:
Vet je handen in met diamant:

... en wrijf het door je handen:
...en meng met ingevette hand verder...
...kneed tot er een samenhangende bol ontstaat:
Verpak het klaargemaakte rolfondant in plastic,
om uitdroging te voorkomen.
Deze rolfondant is lang houdbaar.

Als de fondant moeilijk uit te rollen is,
zet het 10 tot 20 seconden in de magnetron.
- PAS OP, HET IS DAN HEET BINNENIN!-
Vet je handen in, en kneed het rolfondant weer mooi soepel.

Hieronder laat ik zien hoe mooi het uit te rollen is,
en een manier om er mooie roosjes van te maken:

Vet je werkblak en de roller in,
zodat de fondant niet aan het werkvlak blijft plakken
en leg hier de rolfondant op.
Rol de fondant op nu makkelijk uit:
 ...
Je kunt de fondant ook dunner uitrollen:
Het is mooi stevig, en super geschikt om een taart mee te bekleden:

Even een voorbeeldje om te laten zien dat je er ook figuurtjes van kunt maken:

Steek uit de dun uitgerolde fondant 5 rondjes:
Druk rondom het randje plat: 
... en doe dat elk rondje:
Leg ze iets overlappend over elkaar zoals op de foto:
Rol nu de 5 rondjes van links naar rechts op,
zodat dit rolletje ontstaat:
Snij het rolletje in de breedte door midden:
Leg de halve rolletje nu met de snijkant op het werkvlak.
Er zijn nu roosjes ontstaan:
...vouw de blaadjes mooi naar buiten.
Er zijn op eenvoudige manier prachtige roosjes ontstaan:
Mooi en eenvoudig te maken rolfondant:
 Om een taart te bekleden én figuurtjes mee te maken!

Erg leuk om te doen!

Heel veel plezier met dit recept.
:-)

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

1 opmerking:

tateliertje vanMirjam zei

Hoi
de fondant (mijn eerste keer) is prima gelukt. Eén blaadje gelatine is wat te weinig idd.
Bedankt voor het delen!
Nu nog aan het werk met het roosje..

groetjes en een fijne avond

Mirjam