maandag 11 juni 2018

Crunchy cruesli met zoetstof en bindmiddel: eiwit

Dít is 'em!
Heerlijke crunchy cruesli, zoals ik hem wilde hebben.
Heerlijke knapperige, krokante, dus crunchy cruesli!
En dat krokante, dat wilde ik bereiken.
Ik kwam op het idee, doordat ik al eerder notencrunch heb gemaakt. 
Dus heb ik de ingrediënten in deze cruesli zó aangepast,
dat ik hetzelfde effect zou bereiken.
Maar omdat ik de laatste máánden veel minder suiker ben gaan gebruiken,
besloot ik om ook deze cruesli zónder suiker, maar mét zoetstof te maken.

Maar geen suiker, betekend ook: geen kleefkracht, en ook geen binding.
In dit recept zit hem de truc in het eiwit!
Het zorgt voor de kleefkracht, maar maakt het dus ook krokant!

Dus ik ben met dit recept aan de slag gegaan, en het resultaat is precies wat ik wilde.
In plaats van notencrunch crueslicrunch.

Door het eiwit kun je er mooie stukjes van maken, en dat wilde ik ook graag.
Dan heb je ook de mogelijkheid om het lekker uit de hand te eten als tussendoortje. 
 Heerlijk in een bakje yoghurt, of lekkere stukjes uit de hand.

Je kunt het recept verdubbelen, maar hier is de basis:

- 75 gram havermout ( ik heb snelkokende gebruikt)
- 75 gram gemengde noten
- 5 gram sesamzaadjes (een flinke theelepel)
- 5 gram lijnzaad (een flinke theelepel)
- 20 gram pompoenpitten (een flinke eetlepel)
- 20 gram zonnebloempitten (een flinke eetlepel)
- 50 gram rozijnen
- 50 gram vijgen (vijgen zijn sowieso lekker voor het extra knappertje, maar je zou het ook kunnen vervangen door nogmaals 50 gram rozijnen. Lekker voor het  extra 'zoetje' in de cruesli)

Dit is samen 300 gram.

En hier de smaakmakers:
- 10 ml vloeibare zoetstof
- 1 theelepel kaneel
-1 theelepel kardemom
- 1 theelepel vanillesuiker
- 1 theelepel allspice
- 1 kleine theelepel zout

En op die 300 gram aan havermout, noten, zaden en pitten,
heb je 1 flink los geklopt eiwit nodig, of 2 kleintjes.

En zo ga je aan de slag:
Bekleed een bakblik met bakpapier,
en zet de oven aan op 150 graden.

Ik zet deze zo laag, omdat anders de rozijnen zouden kunnen verbranden.
Door de lage temperatuur kan het eiwit in de cruesli op een langzame manier mooi droog worden.

En nu verder met het recept:
 Weeg de notenmix af:
( ik heb ze grof gehakt)

 De havermout:

De zaden en pitten.
Door het uitproberen had ik eerst de helft van alles genomen.
( Het recept heb ik eerst een paar keer gemaakt, tot het mij beviel...)
De gewichten op de lepel mogen in dit recept 2 keer.

1 theelepel sesamzaad ( dit gewicht op de lepel mag dus dubbel)
1 theelepel lijnzaad ( het gewicht op de lepel mag dus dubbel)
 20 gram pompoenpitten
 20 gram zonnebloempitten:

De zoetjes rozijnen...
 ...en vijgen:

Een handigheidje. Ik heb ze in stukjes gemaakt met een schaar!
Eerst het bovenste harde stukje/takje eraf geknipt, en daarna de vijg in stukjes:

En hier de smaakmakers.
Door het uitproberen had ik eerst de helft van alles genomen.
( Het recept heb ik eerst een paar keer gemaakt, tot het mij beviel...)
Al deze gewichten op de lepel moeten in dit recept 2 keer, net als bij de zaden.

1 theelepel; 1 gram zout...
1 theelepel; 1 gram kaneel:
1 theelepel; 1 gram kardemom:
1 theelepel; 1 gram allspice:
1 theelepel, 1 gram vanillesuiker 
 En hier alles bij elkaar in een schaaltje:

En dan kan kunnen alle droge ingrediënten bij elkaar:
 En door elkaar:

Het los geklopte eiwit kan erdoor:
 De vloeibare zoetstof:
 En alles met een spatel vlot door elkaar mengen:

Daarna ga je het met de hand doorkneden, zodat al het eiwit goed door de massa verdeeld wordt:



 Je kunt er nu een mooie compacte bol van maken:
 Leg deze op de met bakpapier bekleedde bakplaat:
 En spreid het met een vork grof uit...
zodat er mooie stukken ontstaan:
Als je er tevreden over bent, dan kan het in de oven, voor 20 tot 25 minuten.
Ik heb het geheel in de oven geheel af laten koelen.
Daardoor wordt deze cruesli echt heel mooi crunchy, krokant en knapperig!

Dit is een foto in de avond, maar een indruk hoe het eruit ziet, aan het eind van de baktijd.

Geheel afgekoeld...
 En nu kan het in een luchtdichte pot bewaard worden!
 Hier een indruk hoe groot de stukken zijn:
 Dit is echt héérlijke, suikervrije crunchy creusli!
Geweldig lekker in een schaaltje yoghurt.
Dit recept is ontstaan door mijn eerdere recept van notencrunch,
omdat deze zo lekker knapperig is!

En nu dus deze heerlijke gezonde crunchy cruesli, zonder toegevoegde suiker!
Ik heb deze al een aantal keren gemaakt, en hij is echt héérlijk.
En wat ik zelf belangrijk vind:
krokant en knapperig!

Heel veel plezier met dit recept!
Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind.

Geen opmerkingen: