woensdag 3 april 2013

Volkoren speltmeel biscuitjes

Lekker gezond en heerlijk bros!
Een biscuitje van heerlijk gezond volkoren speltmeel.
Dit is een eiwitrijk graansoort, en bevat bovendien vele vitaminen en mineralen,
Ook bevat het aminozuren, die in je lichaam hormonen activeren om je
blij en gelukkig te voelen!
Genoeg redenen om dit overheerlijke koekje te bakken :-)



En het is een super makkelijk biscuit recept!
:-)

Dit heb je nodig:
Voor 10 tot 12 koekjes:
- 100 gram volkoren speltmeel
- 1 flinke theelepel bakpoeder,
- of 1/2 theelepel bakpoeder en 1/2 theelepel ammonium(*).
- een theelepel zout
- 75 gram poedersuiker
- 25 gram water
- 20 gram diamant ( hard plantaardig vet)

(*  Ammonium kun je bij de bakker kopen.
Dit is een sterker rijsmiddel dan alleen bakpoeder
Klik voor meer uitleg op de link: Eierkoekjes )

Weeg het volkoren speltmeel af:
Doe er de bakpoeder of bakpoeder met ammonium bij:
...een halve theelepel zout:
... en de suiker:
Meng alle droge ingrediënten door elkaar:
Maak een kuiltje in het speltmeel mengsel, en doe het water erbij:
Kneed het water door het speltmeel mengsel:
Doe nu de diamant ( hard plantaardig vet) erbij:
En kneed het tot een samenhangend deeg:
Dek het af met plastic en laat het een half uur rusten,
zodat het vocht in het deeg zich goed kan verdelen.

Zet ondertussen de oven aan op 175 graden,
zo kan deze mooi op temperatuur komen.

En zo ga je na een half uur verder aan de slag:
Bebloem eventueel het werkvlak en met speltmeel,
zodat het niet aan het werkvlak kleeft na het uitrollen.
Leg het koekdeeg hier op.

Rol het deeg uit tot een egale dikte van ongeveer10 millimeter.
Ik heb hiervoor mijn zelf geprepareerde deegroller gebruikt.
Klik op de link hierboven om te zien hoe.

Hieronder het uitgerolde deeg:
Met een ronde vorm steek je zoveel mogelijk koekjes uit het deeg:
De eerste 6 rondjes zijn uitgestoken:
Prik met een vork regelmatig in de koekjes.
Dit is, om straks in de oven, de eventuele lucht onder de koekjes
te kunnen laten ontsnappen.
Hierdoor voorkom je dat de koekjes bol gaan staan.
Neem het overgebleven deeg, en rol dit opnieuw uit:
... en steek daar opnieuw zoveel mogelijk koekjes uit:
Heb je geen meel onder het deeg gestrooid, voordat je het uit rolde,
schuif er dan bijvoorbeeld met een mes onderdoor.
Zo haal je het koekje netjes van het werkvlak af.
Het laatste stukje overgebleven deeg.
Ik heb er een klein bolletje van gemaakt...
... en uitgerold tot een rondje:
Even met mijn vingers bijgevormd, zodat de rand er niet rafelig uit ziet:

... en weer even met de deegroller tot de juiste dikte gerold:
In alle koekjes op een nette manier gaatjes geprikt,
en op een met bakpapier bekleedde bakplaat gelegd:
15 tot hooguit 18 minuten in de oven van 175 graden.

Een héérlijk gezond volkoren speltmeel biscuitje!
Een biscuitje van volkoren speltmeel:
goed voor lichaam en geest :-)

Een lekker gezond volkoren speltmeel koekje en heerlijk bros!
Heerlijk voor bij de koffie of thee!

Geniet van het bakken :-)

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Geen opmerkingen: