zaterdag 27 april 2013

Bolkruis / Rijksappel van fondant, en bloemen

De rijksappel het teken van een vorst.
Hier op de Nederlandse kroon, gemaakt van rolfondant
Klik op de rode link hierboven voor het recept.

Het sjabloon hiervoor vind je via de onderstaande link:

Klik hier voor de verdere versieringen:


Gebruik hiervoor een schone knikker,
en een stukje geel gekleurd rolfondant.

Is het rolfondant wat te stevig:
leg het dan 10 seconden in de magnetron.
Hierdoor wordt het makkelijker om het te vormen

Volg de aanwijzingen op de foto's:

Het stukje gele rolfondant, en de knikker:
Leg de knikker nu midden op het fondant:
En vouw het fondant over de knikker heen, naar 1 kant:
Sluit het fondant zoals hieronder,
en maak er boven de knikker een rolletje van:
Kneed van het rolletje twee zijstukjes:
En snij het ongeveer een centimeter boven de zijstukjes af.
Je hebt nu boven op het bolletje een kruisje gekregen:
Vorm het tot een mooi kruisje:

Geef met een mesje rondom aaneensluitend aan,
waar je het bolletje door gaat snijden, om de knikker eruit te halen: 
Druk met het mesje door het fondant,
zodat je het bolletje van elkaar af kunt halen:
Haal de knikker er nu voorzichtig uit:
Neem nu een reepje gele rolfondant:
Snij daar een heel smal reepje vanaf.
Doe de knikker weer even terug in het opengesneden bolletje.
Hierdoor blijft het bolletje mooi in model voor de volgende handeling...
Strijk rondom de bovenste helft van het bolletje,
een beetje suikerlijm.
Dit gaat het makkelijks met een cocktail of satéprikker:
De bovenste helft alleen, zodat het bolletje niet weer aan elkaar plakt:
Neem een stukje van het smalle reepje rolfondant,
En leg dit over de snijlijn,
zodat het bovenste randje van het reepje vast komt aan de suikerlijm.
Sluit het reepje, en haal de rest er van af:
De rijksappel:
Neem de beide helften weer van elkaar,
en haal de knikker er weer uit:
De holle rijksappel / bolkruis:
Neem het kroontje er weer bij,
en doe wat suikerlijm in het midden,
waar de beugels bij elkaar komen.
Doe ook wat suikerlijm
aan de onderkant van de onderste helft van de bolkruis:
Zet nu de onderste helft van het bolkruis midden bovenop het kroontje vast:
Het kroontje met middenin het bolkruis / de rijksappel:

En nu de bloemen aan het begin van de beugels:
Neem de rest van het fondant,
en rol dit uit.
Neem een rond stekertje.
Van 1 rondje maak je 2 bloemetjes.

Steek 4 rondjes uit.
Aan ieder beugel komt 1 bloemetje.
Snij de rondjes door midden:
En kerf elke helft op deze manier in, zodat er 3 delen onstaan:
Druk het tot 3 bloemblaadjes:
En zo maak je 8 bloemetjes:
Maak een smal rolletje van overgebleven geel rolfondant:
En snij daar 8 kleine stukjes van.
Dit gaan de hartjes van de bloemetjes worden.
Tip in het midden van elk bloemetje een beetje suikerlijm,
en zet de hartjes vast in de bloemetjes:
De bloemetjes zijn klaar:




... en nog even dit tussendoor:
Als je het kroontje in elkaar hebt gezet,
en een nachtje stevig hebt laten worden doe je dit:
Maak voor de versteviging voor het midden van het kroontje
een rolletje van rolfondant:
Maak een kuiltje bovenop:
... en doe daar wat suikerlijm op:
Draai het kroonje om, en laat het midden,
waar de beugels samen komen, en op steunen:
Zet de bovenkant van het bolkruis er weer op:
Zet nu met suikerlijm, de bloemetjes vast op de aangegeven plaatsen:

Aan elke onderkant van de 8 beugels:

Het kroontje:
Kompleet met bolkruis / rijksappel en bloemetjes:
Versier het kroontje nu 'pareltjes' en 'edelstenen'.
Om te zien hoe je deze maakt, klik je op de linken hierboven.

Klik hieronder voor:

En zo gaat het kroontje worden.
De Nederlandse kroon van rolfondant, naar origineel model:

Een hele leuke taart decoratie :-)

Ik wens je een gezellige inhuldigingsdag!

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Geen opmerkingen: