zaterdag 17 november 2012

Notenspijs

Een lekker en makkelijke variatie op amandelspijs!

En dit heb je nodig:
De lekkerste spijs maak je met 1:1 noten en suiker.
In dit geval heb ik deze hoeveelheden gebruikt:

- 250-300 gram gemengde noten
- 250-300 gram suiker
- 1 ei
( Bij 250 gram noten + 250 gram suiker
neem je een klein ei  )
- een flinke theelepel citroensap
- 2 tot 3 theelepels amandel essence

In een klein maal-machientje heb ik eerst 100 gram noten gedaan...
En hierbij 100 gram suiker:
Het deksel erop, en aanzetten...
Door kleine hoeveelheden tegelijk te malen,
krijg je een redelijk fijne structuur:
Nog een keer 100 gram en 100 gram suiker,
en dan nog eens 50 gram noten en 50 gram suiker malen...

En dit alles bij elkaar in een kom:
Doe hier het ei bij.
Je kunt ook eerst het ei loskloppen,
en eerst 2/3 van het ei erbij doen.
Het moet namelijk niet te smeuiig worden, maar
een compacte massa, die makkelijk van de kom los laat.
De amandel-essence erbij...
...en een flinke dessertlepel citroensap:
Meng dit alles goed met een vork door elkaar:
En daarna kneed je het met de hand nog even tot een stevige spijs.
Schraap alles mooi bij elkaar:
Doe dit in een stuk plastic...
Pak het goed in:
Druk het goed aan, en vorm er tegelijk een rol van.
Daardoor kun je als je de spijs gaat gebruiken,
makkelijk in porties snijden.
Leg deze spijs-rol minimaal een dag in de koelkast
om het te laten rijpen.
Het liefst een week of 2.
Heerlijke notenspijs!

Maak hiervan bijvoorbeeld eens een heerlijke banketstaaf,
met heel eenvoudig zelf te maken bladerdeeg!
Klik voor dit recept op de rode link hierboven

Of overheerlijke gevulde speculaas!
Dit recept staat hier binnenkort :-)
Een héérlijke lekkernij
speciaal ook voor deze tijd van het jaar :-)

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

1 opmerking:

loekie1707 zei

waarom noten van de andere kant van de wereld, niet goed voor onze planeet, dus ik ga het uitproberen met hazelnoten. Dank je wel !