zaterdag 17 november 2012

Gevulde speculaas-koeken

Zelf gemaakt: héérlijk vers en lekker bros!
Gebruik het recept voor:
Klik voor het recept op de rode link hierboven.

Dit is een geweldig taartdeeg recept,
ook bijvoorbeeld super geschikt voor appeltaart!

Door er speculaaskruiden door te mengen
ontstaat er speculaasdeeg:
Doe er dan de margarine in blokjes bij,
en snijd dit met de achterkant van 2 messen door het deeg:
Verdere bewerking van het deeg vind je door te klikken
op de link voor de (speculaas-) koek en taart-deeg.

Haal het deeg uit de koelkast:

En dit heb je nodig voor de gevulde speculaaskoeken:
- Ruim 300 gram ( speculaas-) koek en taartdeeg
- 200 gram notenspijs ( klik voor dit recept op de rode link)
- 1/2 geklutst ei
- beetje water om de randjes te bestrijken
- een aantal hele of halve amandelen
- 1 rond uitsteekvormpje van 6 1/2 cm doorsnee
- 1 rond uitsteekvormpje van 7 cm doorsnee

En zo begin je:
Breek het ei boven een glas, en klop het los net een vork:
Maak met een vorm het spijs los:
Schenk hier de helft van het geklutste ei bij:
En meng dit goed door de spijs heen:

En nu een handig tip:
Om het deeg straks makkelijk van het werkvlak te krijgen,
neem je een pedaalemmer-zak,
knip de dichte onderkant eraf:
... en knip de zijkant helemaal los:
Leg dit stuk plastic over het werkvlak.
Hierdoor hoef je geen bloem te strooien
om het deeg na het uitrollen los te kunnen maken van het vlak.

Verwarm de oven vast voor op 175 graden.

Leg nu het deeg op het werkvlak:
... en kneed het deeg even goed los om het goed soepel te maken:
Je kunt om het makkelijk te maken, het plastic over het deeg leggen,
en het deeg tot een lap drukken:
Het deeg is klaar om verder uitgerold te worden:

En nu nog een handigheidje:
Ik heb om één van mijn deegrollers deze verhogingen gemaakt.
Als je op de rode link hieronder klik,
kun je zien hoe ik dit gedaan heb:

Je kunt deze verhogingen erop doen en eraf halen,
net wat je nodig hebt.

Mijn deegroller rolt het deeg op deze manier 3 tot 4 millimeter uit:
... en even van dichtbij:

Het deeg mooi gelijkmatig uitgerold :-)
Steek hier zoveel mogelijk hetzelfde aantal grote en kleine rondjes uit:
De rest van het deeg pak je weer bij elkaar:
...en kneed je weer goed door elkaar,
om er opnieuw zoveel mogelijk gelijke hoeveelheden
grote en kleine rondjes uit te steken.
Leg nu de kleine rondjes klaar om de vulling erop te leggen.

Neem steeds ruim 20 gram notenspijs,
en wentel de stukjes door wat bloem.
Hierdoor is het spijs makkelijk tot een bolletje te vormen,
zonder dat het teveel aan je handen blijft kleven:
Keer het om...
Zodat alle kanten licht bebloemd zijn:
Leg in het midden van elk rondje, een stukje notenspijs:
Kwast steeds rondom aan de randen een beetje water op het deeg.
Dit is om hierna het tweede rondje langs de randen
op het onderste deegrondje te laten plakken:
Leg daarna een grotere rond netjes over het spijs:
Druk nu op de rand, met duim en wijsvinger tegelijk
boven en onderaan de twee deeglaagjes op elkaar:
Zo dus:
Daarna op dezelfde manier horizontaal:
Daarna diagonaal naar rechts:
En als laatste diagonaal naar links:
Nu zitten de deegrondjes op 8 plaatsen vastgedrukt:
Druk daarna met je wijsvinger het deeg ertussen rondom overal vast:
De eerst gevulde koek is klaar:
En zo maak je alle koeken:
Leg de koeken op een met bakpapier bekleede bakplaat:
Bestrijk ze met het overgebleven losgeklopte ei:
Leg op elke koek een paar halve of hele amandelen:
..en bestrijk hierna nogmaals alle koeken zorgvuldig
met het losgeklopte ei:
Klaar om de oven in te gaan :-)

Bak de koeken 25 minuten op 175 graden

Héérlijke brosse, verse en zelfgebakken
gevulde speculaas-koeken!
Lékker!
Een vers gebakken gevulde speculaaskoek,
met een fijne kop zelfgemaakte warme chocolademelk :-)
Klik het recept van heerlijke chocolademelk-mix
op de rode link hierboven :-)

Veel bakplezier en lekker smullen!
:-)

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Geen opmerkingen: