donderdag 18 oktober 2012

Heerlijk brooddeeg recept!

Voor een heel mooi en zeer smakelijk brood :-)
Mooi luchtig van binnen:
Andere belichting van de foto,
waardoor je de luchtigheid van het brood beter ziet:

En dit zijn de ingrediënten:
- 250 gram waldkorn
- 250 gram volkoren
- 15 gram gedroogde gist
- 40 tot 50 gram honing
- 10 gram zout
- 6 eetlepels melkpoeder
- 25 gram arachideolie
- 250 gram water
- een hand vol gemengde zaden om te bestrooien,
zoals sesamzaadjes, zonnepitten, lijnzaad en maanzaad.

Weeg eerst de 2 soorten meel af
en doe ze in het blik van de broodmachine:
Het gist mag niet met het zout in aanraking komen.
Daardoor verminderd de werking ervan.
Doe het gist in de linker onder hoek:
Schenk de honing erbij:
Het zout doe je in de rechter bovenhoek:
Nu kan het melkpoeder erbij:
Schenk de olie er nu bij:
... en als laatste het water:
Zet de machine aan op stand 'deeg',
en druk op de startknop.
Als het deeg te droog is, doe er dan met scheutjes wat meer water bij.
Het deeg moet nog íets kleverig aan blijven voelen.
Laat broodmachine het hele programma afmaken.

Zelf vind ik het deeg niet genoeg gerezen na het volledige programma.
Daarom zet ik het blik meestal nog een poosje
met plastic afgedekt in een oven van 40 tot 50 graden.

Het plastic zorgt er ook voor dat het deeg niet uitdroogt.

Het resultaat:
Mooi gerezen deeg!
Neem het bakblik van de machine is uit de oven na het rijzen.
Verwarm nu de oven voor op 175 graden.

Bestrooi het werkvlak met bloem:
... en stort hier het brooddeeg op:
Bestrooi ook het deeg aan de bovenkant met wat bloem,
zodat het niet aan je handen gaat plakken.
Druk nu al het lucht uit het deeg, en kneed het nog een door.
Druk het deeg goed plat,
laat het ongeveer 10 minuten rusten:
Rol het deeg op als een pistolet.
Klik om te zien hoe, op de rode link hieronder:

Zet ondertussen de oven aan op 40-50 graden.
Op deze temperatuur kan het brood straks mooi rijzen.

Leg deze 'grote pistolet' in een broodblik.
Knip het aan de bovenkant net zo in als een pistolet,
bestrijken met het eimengsel en de zaden.

Zet nu het broodblik in de oven
om het brood tot dubbel volume te laten rijzen.

Neem daarna het gerezen brood uit de oven
en verwarm de oven op 175 graden. 
Zet het brood nu ongeveer 25 minuten in de oven van 175 graden.
Het brood is gaar als het hol klinkt als je er tegenaan tikt.

 Een prachtig, luchtig, heerlijk smakend en geurend zelfgebakken brood!
Wat wil een mens nog meer :-)

Zodra ik dit brood gebakken heb,
is dit altijd al weer héél snel op!
Mijn hele gezin vind dit héérlijk brood :-)

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

1 opmerking:

Tanja zei

Welke broodbakmachine gebruik jij???