vrijdag 6 januari 2017

Chocoladekoekjes met stukje witte chocolade; vernieuwd recept: minder vet minder suiker!

Ja,ja, dit recept heb ik in mijn notitieblog bericht ook beloofd, net als het vorige recept. Ik heb dit recept verbeterd. Het lievelingskoekje van Jerusha, onze jongste dochter.
Chocoladekoekjes met stukjes witte chocolade! Ze zijn ook echt óverheerlijk!
Ik maak ze al heel wat jaartjes, en elke keer als er weer een bakplaat vol uit de oven komt is het een feestje!
Zelf wilde ik eens proberen om de koekjes met minder margarine en suiker te maken. Een leuke uitdaging.
Ze bleven heerlijk van smaak, en vanaf toen ben ik de koekjes op die manier gaan bakken.

Dit zijn de ingrediënten:
- 300 tot 400 gram witte chocolade
- 125 gram margarine op kamertemperatuur
- 200 suiker
- 250 bloem
- 1/2 tot een heel zakje bakpoeder of een theelepel ammonium
- 1/4 theelepel zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 50 gram cacaopoeder
- 2 eieren

En zo ga je aan de slag:
Doe de margarine in een grote kom die tegen de magnetron kan, en zet deze er ongeveer 30 seconden in. Het mag vloeibaar worden.
Roer daarna de margarine even door, en doe de suiker erbij. Roer dit door elkaar. Zodra dit handwarm is, mag je de eieren erdoorheen roeren.

Hak de witte chocolade in stukjes, maar niet te klein want dan vind je straks nog mooie stukjes terug in je koekjes.
Neem een andere kom,en meng daar de bloem, bakpoeder, zout, vanillesuiker en de cacaopoeder. Hussel dit met een lepel door elkaar.
Doe dit mengsel bij de margarine, suiker en eieren. Meng alles goed door met een mixer of met de hand. Het deeg blijft zacht, dus het plakt wel aan je handen. Je kunt er ook voor kiezen om van die plastic wegwerp handschoen aan te doen. die gebruik ik altijd voor dit soort klusjes.

Nu kunnen de stukjes witte chocolade erbij. Meng deze gelijkmatig door het deeg.

Je bent nu klaar met alles mengen.
Doe het deeg in een plastic zak, en leg het in de koelkast tot het stevig is.
Zet dan de oven aan op 175 graden, neem het deeg uit de koelkast.
Bekleed een bakblik met bakpapier en maak van het deeg bolletjes van ongeveer 40 gram.
Leg de bolletjes op de bakplaat en druk ze een beetje plat.
Zet de koekjes ongeveer 12 minuten in de oven.

Laat ze op de bakplaat eerst iets afkoelen, anders maak je ze stuk.
Zodra ze op kunt pakken, leg je ze op een rooster om verder stevig te worden en af te koelen.

Een eenvoudig receptje en heel gezellig om samen te maken!
En ze zijn óverheerlijk!

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Geen opmerkingen: