dinsdag 8 mei 2012

Suikerhartjes

Súper voor Valentijn, Moederdag, Vaderdag, of als bedankje na een bruiloft.
Prachtige suikerhartjes!
In een sierlijke verpakking,
heel mooi om met een kaartje, aan een roos te hangen :-)
Of op kleur gesorteerd, gewoon weg te geven...
'n Mozaïekje; even spelen met de kleuren :-)
Van licht naar donker, met een kaartje erbij...

En zó eenvoudig te maken!!
- een hoeveelheid suiker bijvoorbeeld 400 gram
- 1 eiwit
- voedingskleurstof naar keuze

Zet de oven aan op 100 graden.
Klop het eiwit los met een vork.

Door steeds bij een laatste beetje gekleurde suiker
opnieuw witte suiker te doen,
krijg je deze mooie steeds lichter in elkaar overvloeiende tinten.
Je gaat als volgt aan de slag:
Deel de totale hoeveelheid suiker door 4-ren.
In dit geval 100 gram, en doe dit in een andere schaal.
Doe hier de kleurstof bij.
En verdeel de kleurstof met een vork goed door de suiker:
Dit wordt de donkerste tint,
dus maak het maar mooi kleurrijk.
Doe er nu ruim een theelepel eiwit doorheen,
en roer dit er goed doorheen.

Gebruik zoveel eiwit,
de hartjes straks hun vorm behouden op de bakplaat.
Als dat niet zo is, kun je alsnog de suiker terug doen in de schaal,
en er nog wat meer eiwit door mengen.
Bekleed een bakplaat met bakpapier,
en leg daar al de gekleurde suiker op.
Maak een laagje van ruim een halve centimeter dik,
en druk de suiker plat met bijvoorbeeld een taartschep.
Hierdoor wordt het een compacte suikerlaag.
Steek met een vormpje zoveel mogelijk hartjes uit de suikerlaag.
Hou de overgebleven rode suiker apart.

Doe de tweede 100 gram suiker in de nu lege schaal:
En doe hier de overgebleven gekleurde suiker bij.
Meng dit weer goed door elkaar:
 Tot weer egaal van kleur.
Je hebt nu een tint lichter.
Doe er opnieuw ruim 1 theelepel eiwit bij
en meng dit ook weer goed door de gekleurde suiker.
 Stort de gekleurde suiker op de met bakpapier bekleedde bakblik
en spreid het ook nu weer uit tot een dikte van +/- een halve centimeter.

Het is gemakkelijk om het direct op de bakplaat uit te steken:
Dan kun je het uitsteekvormpje met het suikermengsel
bij de rij aan te schuiven...
...en til je voorzichtig het vormpje er om de suiker weg.
Tik eventueel met een vork of lepel voorzichtig  het vormpje,
zodat de uitgestoken suiker los laat.
Na een aantal keren uitsteken zal er wat suiker
aan de binnenkant van het stekertje gaan kleven.

Het is handig als je tussendoor het vormpje
even onder de kraan schoonspoelt.
Dan laat het suikerhartje beter los uit het vormpje.

Als alle hartjes met de 2de tint uitgestoken zijn,
doe je voor de opnieuw 100 gram witte suiker
de overgebleven rode suiker.
Zo krijg je de 3de tint:
 Meng dit opnieuw weer goed,
en doe daar ook weer ruim een theelepel losgeklopt eiwit bij.
 
De bakplaat gaat nu aardig vol worden.
Steek de hartjes op een stuk bakpapier,
op een andere vlakke plaats uit.
Schuif dan een taartschep onder het vormpje,
en til zo het suikerhartje op zijn plek op bakplaat:
Je hebt  nu 3 tinten suikerhartjes op de bakplaat:
 De laatste ronde:
Neem nu de laatste 100 gram witte suiker,
en doe hier de laatste roodgekleurde suiker bij:
Ook nu gaat er weer ruim een theelepel eiwit door.
Dit is de laatste en lichtste tint.
De bakplaat kan gevuld worden met de laatste suikerhartjes.
Zet de bakplaat 10 minuten in een voorverwarmde oven van 100 graden.
Haal de bakplaat uit de oven,
en laat de suikerhartjes een nacht of een dag goed drogen.

Heel leuk en zéér gemakkelijk om samen met kinderen te doen!

Een lief en snoezig kadootje voor de moeders :-)
Ook bijvoorbeeld súper geschikt als valentijnkadootje,
of als bedankje na een bruiloft!



'Tover' een glimlach op de gezichten van de ontvangers...
Moeders, je vriend of vriendin, bruiloftgasten,
of zomaar een lief gebaar om weg te geven.
:-)

 Voor de bereiding van deze prachtige hartjes
heb je weinig tijd nodig, is erg leuk om te maken,
en heeft een zeer verrassend resultaat!

Ook kun je deze hartjes heel leuk als decoratie op mijn
Klik voor het recept op de rode link hierboven.

Hartelijke groetjes,


Terug naar boven

Geen opmerkingen: