Dit is wat je nodig hebt:
( Klik voor de recepten op de rode linken onder de foto's)
Pure chocolade
Voor gebruik smelten: temperen
Hierdoor wordt de chocolade mooi glanzend en knapperig.
Om te zien hoe dat moet klik je op de rode link hierboven.
( Verschil temperen en tremperen, kort gezegd:
Temperen is chocolade zó smelten dat het glanzend en knapperig wordt.
Tremperen is cake met vloeistof besprenkelen, om het een lekkere smaak te geven.)
En zo maak je de mergpijpjes:
Bak eerst de heerlijke malse huiselijke cake.
Snij deze in breedte door midden...
... en snij deze twee helften ook weer in de lengte door midden:
Zo dus:
Neem nu 1 deel...
... en bestrijk deze met botercrème:
Verdeel de botercrème helemaal over de cakelaag:
Doe er nu de stevige banketbakkers room op:
... en strijk ook deze room helemaal over de plak cake:
Leg deze plak aan de kant.
Pak een tweede plak cake erbij,
en doe ook hier botercrème op:
Bestrijk ook deze tweede plak cake zorgvuldig met de botercrème:
Keer de met botercrème bestreken cakeplak om,
en leg deze zijde bovenop de banketbakkers room:
Je hebt nu dus:
Laagje cake, laagje botercrème,
laagje stevige banketbakkers room, weer een laagje botercrème,
en als laatste de tweede plak cake.
De basis voor de binnenkant is nu klaar.
Doe hetzelfde met de andere helft van de cake.
Bestrijk nu de buitenkant aan alle zijden ook met de botercrème.
Dit is om straks de citroen rolfondant mooi op zijn plaats te houden.
De onderkant komt straks pas.
Meet de zijkanten van de gevulde cake op.
Dit is om straks de juiste maat rolfondant uit te rollen.
Deel de smalle kant door 3-jen,
teken dit even af met een mesje in de botercrème en de cake:
Geef ook merk tekentjes aan tegenoverliggende smalle kant:
Leg nu een liniaal langs de merk tekentjes:
...en geef een mooie rechte lijn aan,
zodat je weet waar je de gevulde cake netjes in de lengte door 3-jen kunt snijden.
Snij met een scherp mes nu de cake in 3 delen:
Rol de citroen/vanille rolfondant uit tot een dikte van ongeveer 1 1/2 millimeter.
Meet de dikte rondom van elk van een smalle cakeplakken.
Neem daarbij een stukje extra,
zodat je straks de cakeplak in de lengte geheel kunt omhullen met de rolfondant.
Snij de rolfondant op maat uit:
Leg nu een lange reep cake in het midden van de uitgesneden rolfondant:
...bestrijk nu de overgebleven kant met botercrème:
De gevulde cake is nu klaar om geheel ingepakt te worden met rolfondant.
De smalle reep cake ligt in het midden van het fondant:
Sla nu aan weerszijden de rolfondant over de gevulde cake:
Sluit de rolfondant netjes om de cake heen,
en gebruik het stukje extra lengte,
om de fondant mooi over elkaar heen te sluiten.
Doe hetzelfde met de andere twee repen gevulde cake.
Pak de 3 repen eventueel in met plastic
en laat ze even opstijven op een koele plaats.
Leg de 3 omhulde repen naast elkaar.
Meet de lengte op en deel deze door 3.
Geef kleine merkjes zoals je op de foto hieronder ziet:
Snij nu de 3 repen op deze manier in 3-jen:
Werk ook de zijkanten netjes af,
door er mooi strak langs te snijden:
Smelt (tempeer) nu de pure chocolade:
Dip nu beide uiteinden van de mergpijpjes in de gesmolten chocolade:
Draai de tweede kant zó, zodat je de gesmolten chocolade niet aanraakt,
en dip het andere uiteinde in de chocolade.
Je kunt natuurlijk ook eerst de ene kant dippen,
op het bakpapier laten harden, en dan de andere kant dippen.
Leg de mergpijpjes op een stuk bakpapier,
waarop de chocolade mooi en netjes hard kan worden.
Hierna zijn ze klaar!
Ik heb nog fondant bloemetjes gemaakt:
een narcis, een kelkje en een forsythia.
Als ik er aan toe kom vóór de Pasen,
ga ik ook nog plaatsen hoe ik deze gemaakt heb.
Een échte aanrader,
deze héérlijke Paas mergpijpjes!
Met een fantastische zachte kern van banketbakkersroom,
en omhuld met verrukkelijke citroen/vanille rolfondant!
Deze kunnen je koffie moment met de Pasen gezellig compleet maken :-)
Hoe dan ook:
Hele fijne Paasdagen gewenst!
Hartelijke groetjes,
Geen opmerkingen:
Een reactie posten