Mooi luchtig en héérlijk fruitig :-)
Een héérlijke oliebol!
Prachtig luchtig van binnen :-)
En dit zijn de ingrediënten:
- 1 blik cocktailvruchtjes
- 15 gram droge gist
- 25 gram roomboter
- 500 gram bloem
- 6 eetlepels koffiemelkpoeder
- 40 gram suiker
- 1/4 tot 1/2 theelepeltje zout
- 25 gram melk
- 1 ei
- Een frituurpan
- Ongeveer 3 1/2 liter zonnebloemolie
En zo ga je aan de slag:
Maak het beslag een avond of minimaal een halve dag van te voren,
zodat het mooi op het gemak kan rijzen.
Maak het blik cocktailvruchten open.
Zet een kom klaar met daarop een vergiet.
Schenk het blik leeg in een vergiet.
Lek de vruchtjes uit...
... en van het vruchtensap op in de kom.
Verwarm de vruchtensap een kleine minuut in de magnetron.
Doe dan 25 gram roomboter bij het warme vruchtensap:
En roer het met een garde door het warme sap:
Als het sap met de roomboter handwarm zijn,
doe er dan 15 gram droge gist bij:
... en roer dit er ook doorheen,
en laat dit ongeveer 5 tot 10 minuten staan.
De in een ruime kom de bloem, met daarbij de koffiemelkpoeder:
Klop het ei met een vork los in een kopje,
zodat het straks makkelijk verspreid kan worden door het beslag.
De gist heeft mooi voor kunnen werken:
Doe het gistmengsel nu bij de bloem:
...en ook het ei en de melk:
Het zout en de suiker:
Roer dit alles goed door elkaar:
Als het goed gemengd is, doe je er de cocktailvruchtjes bij:
... en meng ze er goed doorheen:
Het beslag is nu klaar.
Laat het nu afgedekt een halve dag tot een nacht vóór het bakken rijzen.
Verhit het frituurvet op 190 graden.
Deze temperatuur is heel belangrijk,
want bij mindere hitte krijg je vette oliebollen.
Als het frituurvet goed op temperatuur is,
schep je met twee lepels, of een kleine ijsbolletjes-schepper
beslag op:
Laat het voorzichtig in de hete olie glijden:
Dit is de eerste :-)
En daarna een aantal erbij.
In mijn frituurpan passen er maximaal 6.
Frituur deze kant 3 minuten...
Draai ze met bijvoorbeeld schuimspaan om,
en bak deze kant ook 3 minuten.
De oliebollen zijn klaar.
Neem het mandje uit de frituurpan,
en leg de gebakken oliebollen in een schaal met een stuk keukenpapier,
om het overtollige vet er in te laten trekken.
Neem een mooie schaal om de oliebollen te serveren,
en bestrooi ze lekker met poedersuiker :-)
Lékker genieten van deze héérlijke oliebollen met cocktailvruchtjes!
Héérlijk om te serveren met:
poedersuiker, of
roomkaas-saus, waar je de oliebollen lekker indipt
:-)
Een heel goed, voorspoedig en gezegend 2013!!
Hartelijke groetjes,
Geen opmerkingen:
Een reactie posten