met een deel bruine suiker en heerlijke zelfgemengde speculaaskruiden :-)
Om bijvoorbeeld heerlijke speculaas-stukken van te maken,
of lekkere brosse pepernoten :-)
Dit lijkt op het recept van ( speculaas-)koek en taart-deeg,
maar hier zit een deel bruine suiker in.
In bruine suiker zit molasse verwerkt,
en geeft net een extra lekkere smaak :-)
En dit heb je nodig:
- 250 gram bloem
- 250 gram volkoren tarwemeel
- 150 gram suiker
- 150 gram bruine suiker
- 30 gram speculaaskruiden
( klik voor dit recept op de rode link hierboven)
- flinke mespunt zout
- 5 gram ammonium ( verkrijgbaar bij de bakker)
- of 12 gram bakpoeder
- 1/2 losgeklopt ei
- een scheutje citroensap
- 325 gram margarine
En zo begin je:
Klop het ei met een vork los in een kopje:
Doe de bloem en volkoren tarwemeel, zout en bakpoeder in een mengkom:
Doe hierbij de suiker en bruine suiker:
... en de speculaaskruiden:
Meng dit mooi door elkaar,
zodat de droge ingrediënten goed gemengd zijn:
Doe er nu het halve ei bij:
..en het citroensap:
Meng dit met een vork door het bloemmengsel:
Snij de boter ik kleine blokjes:
...en doe ze bij het bloemmengsel:
Snij met twee messen de boter door de bloem heen...
...en kneed net als bij (speculaas-)koek en taart-deeg,
vlot met de hand de boter er verder doorheen...
...tot het een samenhangend deeg is geworden:
Verpak het speculaasdeeg in plastic,
en leg het minimaal een in de koelkast,
zodat het vocht in het deeg zich goed kan verdelen.
Dit is een heel lekker speculaasdeeg
om heerlijke brosse pepernoten van te maken,
of bijvoorbeeld lekkere gevulde speculaas
met noten- of amandelspijs!
Heel veel plezier met je creaties!
Hartelijke groetjes,
2 opmerkingen:
Vraagje: In het recept staat 325 gram margarine, in de beschrijving zelf staat boter.. Wat gebruik je nu? Ik ga ervan uit dat je boter gebruikt.. (dat smaakt immers het beste ;) )
groet Tamara
Hallo Tamara,
Je kunt beiden gebruiken. Ik kies voor mijn recepten altijd de goedkoopste ingrediënten zodat het voor iedereen toegankelijk is.
Om een lekkere roombotersmaak te krijgen, kun je ook bijvoorbeeld 275 gram margarine en 50 gram roomboter gebruiken, of de verhouding die je zelf lekker vind.
Natuurlijk kun je ook volledig roomboter gebruiken. :-)
Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind
Een reactie posten