een vrolijke en leuke decoratie o.a. voor op een taart :-)
En dit is wat je nodig hebt:
- 15 tot 20 waterballonnetjes
- 9 blaadje gelatine
- 18 - 20 eetlepels water
- 15 tot 20 stokjes, bijvoorbeeld cocktailprikkertjes
- eventueel voedingskleurstof naar keuze
- eventueel een paar druppels vloeibare zoetstof
En zo begin je:
Doe je gelatine in het water en laat minimaal 5 minuten weken.
Doe er dan een aantal druppels vloeibare zoetstof door:
...en zet het 20 seconden in de magnetron, tot het vloeibaar is:
Doe er nu voedingskleurstof naar keuze bij:
Roer de kleustof er goed doorheen
en test de kleur met een paar druppels:
Blaas de waterballonnetjes niet te strak op.
Wikkel het uiteinde om je vingers en maak een knoopje:
Steek een stokje door de lus die je om je vingers hebt:
Haal je vingers uit de lus, en het knoopje zit om het stokje.
Hierdoor kun je het ballonnetje straks gemakkelijk
door de vloeibare gelatinemengsel wentelen.
Kwast het ballonnetje licht in met een plantaadige vetstof.
Hierdoor laat de gelatine straks beter los als je de gelatine gedroogd is.
Wrijf met je vingers de meeste vetstof eraf,
anders plakt de gelatine niet goed aan de ballon.
En zo ook met de rest van de ballonnetjes
:-)
Je kunt ook een beetje vetstof tussen je handen wrijven
en de ballonnetjes stuk voor stuk lichtjes door je handen 'kneden'
waardoor een flinterlaagje vet de ballonnetjes bedekken.
Weer terug bij de opgeloste -eventuele gekleurde en gezoete- gelatine:
Neem stuk voor stuk de ballonnetjes bij de stokjes,
en wentel de door de vloeibare gelatine:
Steek de stokjes in bijvoorbeeld een stuk piepschuim,
zodat je zonder aangeraakt worden goed kunnen drogen.
Hieronder:
Alle ballonnetjes voor de eerste keer behandeld:
Wentel de ballonnetjes nog een aantal keer door de gelatine.,
zodat er een dikkere laag ontstaat.
Een te dunnen laag zal de gelatine laten scheuren als je het ballonnetje er uit wilt halen.
Nog een paar nuttige tips:
- Gebruik je het gelatinemengsel nog vrij warm,
dan komt er voor de eerste keer een dunne laag over het ballonnetje.
- Laat je het gelatinemengsel iets lauw worden,
geeft dan plakt de vloeibare gelatine al beter en krijg je direkt een dikkere laag.
- Als het gelatinemengsel tussendoor te dik wordt om in de dompelen,
zet het dan steeds even 10 seconden terug in de magnetron.
De ballonnetjes op de foto hieronder
zijn zover behandeld dat ze klaar zijn om te drogen:
Hieronder, fotootjes van mijn eerste test.
Ik heb daarbij geen voedingskleurstof gebruikt.
Handig, want dan kun je nu zien, hoe het ballonnetje eruit moet:
Zorg er voor dat de gelatine ábsoluut droog en hard is!
Als het nog íéts zacht is, kan de gelatine weer in elkaar gaan kleven.
Om het ballonnetje te verwijderen:
Druk met je vinger in de opening,
daar waar het ballonnetje aan het stokje vast zit.
Door het flinterdunnen laagje vetstof
laat het ballonnetje redelijk makkelijk los
van de gedroogde gelatinelaag.
Knip nu het tuitje van het ballonnetje eraf.
Hierdoor zal het van binnen loslaten:
Je kunt het ballonnetje eventueel helpen los te laten,
door met het stokje een beetje los te maken.
Is het ballonnetje hier en daar een beetje ingedeukt,
gebruik je het stokje om het van binnenuit weer in vorm te drukken.
En dit is het resultaat:
Een mooi stevig gelatine ballonnetje:
En de ballonnetjes hieronder heb ik gemaakt voor een speciaal doel:
De verjaardagstaart die ik voor Jerusha aan het bedenken en ontwikkelen ben.
:-)
Voor de verjaardagtaart voor Jerusha heb ik alleen roze nodig.
:-)
Deze gelatine ballonnetjes zijn niet moeilijk om te maken,
en een super leuke decoratie!
Je kunt natuurlijk ook verschillende andere kleuren door elkaar gebruiken,
zodat je een palet aan kleuren hebt.
Hartelijke groetjes,
3 opmerkingen:
Wat een super leuke ideeën allemaal Jacqueline !! Dank je wel.
Eindelijk eens iemand die het heel duidelijk en overzichtelijk uitlegt.
TOP !!
Bedankt voor het delen van het recept. Heel fijn ook dat u zoveel foto's erbij heeft gezet.
Als ik en geen kleurstof en geen zoetstof gebruik, moet ik dan water bij de uitgelekte gelatineblaadjes doen?
En zo ja, hoeveel?
Hoe lang zijn ze houdbaar?
Een reactie posten