dinsdag 21 juni 2016

Vlierbloesem-siroop

De vlierbloesem is helaas al zo goed als uitgebloeid, maar het recept noteer ik hier.
Voor mijzelf als naslagwerk, en handig voor iedereen, volgend jaar.
Vanmorgen met de hondjes uitlaten liep ik op met 1 van de buurtbewoners met haar hond, en we raakten in gesprek over de siroop.
Ze vertelde mij, dat zij veel vlierbloesem siroop heeft gemaakt, en zei ook dat in haar recept staat, dat je de bloesem vóór de langste dag moet plukken.
Dat is toevallig vandaag!
Ik ben dus mooi op tijd geweest.
Nu kwamen we er al pratend op, dat de 'regel' van de laatste dag zeer waarschijnlijk is, omdat hierna zich de vlierbésjes gaan vormen. Er is dus eenvoudig genoeg gewoon geen mooie bloesem meer.

Vorig jaar kwam ik te laat op het idee om de bloesems tot siroop te maken, maar dit jaar was ik erbij!
Er hing in het bos al de héérlijke zoete geur van vlier!
De benen bedekt met lange broek en kisten aan mijn voeten, die ik overigens standaard draag met de honden uitlaten en op de moestuin.
Door de struiken; prikkels van brandnetel en wilde bramen, baande ik mij een weg naar de prachtige volle vlierbloesem schermen.
 Op onbereikbare plekken kan ik er al gewoon van genieten!
 Maar de meesten hangen op plukhoogte.
 Het is verstandig om vlierbloesem schermen in een bos te plukken. Langs de weg heb je namelijk vervuiling van uitlaatgassen.
 Per liter heb je ongeveer 20 schermen vlierbloesem nodig.
Ik heb zo direct boven het zakje geplukt, want het stuifmeel geeft een groot deel van de smaak.
De bloempjes zijn erg kwetsbaar, en kunnen snel uitvallen.
Dus om optimaal te kunnen genieten heb ik de schermen dus direct met het zakje eronder geplukt.
Klaar.
Zo'n 20 schermen in het zakje.
 En nu komt de truc.
Je knoopt meteen het zakje dicht.
En zo laat je het een hele dag liggen.
Hierdoor laten de bloempjes van de steeltjes los. Dat scheelt je een hele hoop werk!

Laat het niet langer dan een dag liggen, want dan laten álle steeltjes los, dus ook de zijsteeltjes van de schermen. Het gaat natuurlijk juist alleen om de bloesem.


 En nu komt het.
Na 1 dag, schut je flink met de zak. Hierdoor schut je de bloesem los van de steeltjes.
 Het groene gedeelte bovenaan zijn de steeltjes, en het witte onderin is de bloesem.
 Op deze manier kun je makkelijk de steeltjes verwijderen.
 Zo dus.
 Ruim 20 schermen. Je leest het in verscheidene recepten.
Het komt neer op ongeveer 70 tot 80 gram bloempjes.
 Kook nu 1 liter water. Ik heb het in de waterkoker gedaan.
Doe nu de bloesem in een hitte bestendige bak. Ik heb een Tupperware emmer gebruikt die ik af kan sluiten met een deksel.
 Giet het gloeiend hete water erbij...
 ... roer dit direct om, anders kan de bloesem bruin gaan kleuren.
Geroerd. Nu heb je bloesem met gekookt water in de emmer.
 Doe er nu een citroen bij, die je in grove stukken hebt gesneden.
 En ook een vanillestokje in stukjes gesneden.
Je kunt er ook een zakje vanillesuiker bij doen, maar ik vind een vanillestokje puurder, en smaakvoller.
 Roer het geheel goed door.
 En sluit de emmer af.
Je kunt er ook een stuk plastic of een doek overheen spannen.

Laat dit 3 dagen trekken. Schut of roer dit wel 3 keer per dag even goed om.

En nu de rest van het recept waar ik geen foto's van heb:

Neem een pan en een zeef of vergiet die op de pan past en een schone doek. Een theedoek bijvoorbeeld.
Ook heb je schone potjes met deksel nodig, om de siroop straks in te bewaren. Een trechter en een soeplepel.

Ik heb vorig seizoen al potjes uitgekookt, en daarna met een laagje kokend water gevuld.
Deze heb ik op de kop gezet en vacuüm laten trekken. Meteen een test of ze goed dicht waren. Ik heb ze in een doos op zolder gezet, zodat ze klaar stonden voor gebruik.

Een aantal potjes heb ik voor de siroop van zolder gehaald.

Verder met de siroop:
Leg het vergiet op de pan, en leg hier de doek in.
Giet nu de emmer leeg in het doek, zodat het vlierbloesemwater opgevangen wordt in de pan.
Knijp en wring daarna de doek met inhoud goed uit. Het restant kun je weggooien.

Doe bij de vloeistof een kilo suiker, en breng het aan de kook. Laat dit nu 10 minuten koken. Vul nu met behulp van de trechter, 1 voor 1 de potjes, en sluit dus ook na het inschenken van elk potje meteen met het deksel, en zet het op de kop.
Hierdoor zullen de potjes vacuum trekken en daardoor houdbaar blijven.

Hier is het resultaat van 2 liter vlierbloesem siroop, die ik vorige week gemaakt heb.
Morgen ben ik toe aan de tweede lichting, want dat is dan de 3-de dag dat de bloesem heeft staan trekken.
Nu alvast een mooi voorraadje.

De siroop gebruik je zo: 1 deel siroop met 7 delen water, of gewoon naar smaak.
Heel veel plezier met dit recept!

Hartelijke groetjes,

Geen opmerkingen: