dinsdag 22 oktober 2013

Stoof-peertjes in siroop i.p.v. wijn, uit de slowcooker

Bereid in cassis-siroop, en lekker zacht gekruid.
 Mijn hele gezin vond deze stoofpeertjes héérlijk!


We hebben ze gegeten bij zuurkoolstampot.
Een héérlijke combinatie met tegenhangers zoet en zuur.

En dit zijn de kruiden die ik gebruikt heb:
Citroensap om de geschilde peertjes in te wentelen,
en daardoor verkleuring tegen te gaan.

- 50 gram pure cassis limonade siroop
- 1 theelepel steranijs
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel vanillepoeder ( of 1 zakje vanillesuiker)
- mespuntje kruidnagel
- 1/2 theelepeltje peper
- 1/2 theelepel kardemom
- 4 gekneusde jeneverbessen
- 2 laurierblaadjes
- 3 eetlepels honing
- 100 gram bruine suiker
- 150 gram water

Nog 1 keer alle kruiden, met natuurlijk:
de stoofpeertjes,
 +/- 1 kilo :

En zo ga je aan de slag:
Schenk wat citroensap in de schaal binnenschaal van de slowcooker.
Schil de peertjes, haal de steeltjes eraf,
snij ze door midden en snij de klokhuizen eruit.
Steeds als je een peertje geschild en gesneden hebt,
wentel je deze door het citroensap in de schaal.
Dit, om verkleuring te voorkomen.

Meet de cassis siroop af:
En schenk dit over de peertjes:
Strooi 1 theelepel steranijs over de peertjes:
... een theelepel kaneel:
Strooi ook een theelepel vanillepoeder,
of een zakje vanillesuiker over de peertjes:
Nu de kardemom, de peper en kruidnagel:
Neem 4 jeneverbessen:
... en druk deze tussen duim en werkvlak plat:
Hieronder de gekneusde jeneverbessen:
Verdeel de gekneusde jeneverbessen tussen de peertjes:
Hieronder zie je er 1 liggen:
Neem nu 2 laurierblaadjes,
en breek ze in wat grove stukken:
Leg ze hier en daar tussen en over de peertjes heen:
Die er nu 3 eetlepels honing bij:
Weeg de bruine suiker af:
En strooi dit ook over de peertjes:
Neem het kopje waar je de cassis siroop in af hebt gewogen,
en vul deze nu met water:
Giet het water over de peertjes:
Meng alles goed en zorgvuldig door elkaar:
Sluit nu het deksel van de slowcooker:

Zet de slowcooker op 'Low'.
Dat betekend dat hij 4 uur lekker gaat stoven.

Na 4 uur zijn de stoofpeertjes héérlijk zacht,
lekker kruidig!

Neem met een schuimspaan de gestoofde peertjes uit de slowcooker.
Leg ze op een diep bord en zet deze even apart.
Er zal lekvocht uitkomen.
Dat heb je zodirekt ook weer nodig.

Schenk voorzichtig het stoofvocht uit de slowcooker
in een pannetje, en doe hier 1 tot 2 eetlepels custardpoeder bij:
Roer de custard er goed doorheen,
en breng het geheel aan de kook.
Roer goed, zodat er geen klontjes zitten.

Laat het even een minuutje doorkoken.
Daardoor gaart de curtard.
Schenk de steviger geworden saus terug in de slowcooker:
... en doe hier de gestoofde peertjes inclusief lekvocht weer bij:
Roer de gestoofde peertjes door de saus:
... en warm het geheel nog even goed door:

Serveer de stoofpeertjes met de heerlijke saus :-)

Deze stoofpeertjes werden door het hele gezin gewaardeerd!
Wij hebben ze gegeten bij zuurkool stampot.

Maar dit is natuurlijk ook een verrúkkelijk gerecht
bij bijvoorbeeld kip of rollade.

Natuurlijk ook een héél lekker én gezellig bijgerecht
voor een kerstmaaltijd!
Alvast een ideetje
:-)

Vooral:
Lekker genieten van deze óverheerlijke
zacht gekruide stoofpeertjes.

Hartelijke groetjes,

Geen opmerkingen: