Hartstikke handig om bijvoorbeeld rolfondant mee te maken!
Het wordt ook wel 'nephoning' genoemd.
Het kan worden vervangen door honing,
omdat het voor een groot deel dezelfde suikerverhouding bevat.
Inverteren van suiker:
Door de suiker ( sacharose) in kokend water op te lossen met een zuur zoals:
cream of tartar of citroensap worden de moleculen gesplitst, in glucose en fructose,
waaruit suiker bestaat.
Hierdoor ontstaat er siroop.
Het product wordt daarna wordt dus suikersiroop, ofwel invertsuiker genoemd.
Bij het maken van jam wordt hierdoor vanzelf invertsuiker geproduceerd,
door het natuurlijke zuur dat fruit bevat.
Een snufje zout zorgt ervoor om het zuur te neutraliseren.
En dit is wat je nodig hebt om invertsuiker / suikersiroop te maken:
- 250 gram suiker
- 125 gram water
- een half theelepeltje cream of tartar, of enkele druppels citroensap
- een snufje zout.
Doe de suiker in een magnetron bestendig bakje:
Schenk hier het water bij:
Doe nu een half theelepeltje cream of tartar,
of enkele druppels citroensap erbij:
Nu kan het snufje zout erbij.
Roer de suiker, het water, het zuur en het snufje zout door goed door elkaar:
Zet het hierna 2 minuten in de magnetron.
Roer de het suikerwater goed door.
Je ziet al dat de suiker op gaat lossen.
Zet het nu 1 minuut in de magnetron.
Het suikerwater is helder geworden,
En je ziet dat het iets is gaan schuimen:
Roer het opnieuw door:
Zet het nogmaals 1 minuut in de magnetron.
Als je het bakje uit de magnetron neemt,
zie je dat de suikersiroop is gaan borrelen.
De siroop zal nu 80 graden zijn.
Roer het opnieuw door:
Sluit de suikersiroop warm af:
Doe het daarna in een isoleerbakje of
of schenk het over in een thermoskan.
Houdt de hete siroop 1 1/2 tot 2 uur op dezelfde temperatuur.
Zo heeft de suiker de gelegenheid om fructose en glucose uiteen te vallen.
Hieronder de afgekoelde suikersiroop ofwel invertsuiker.
Klaar voor gebruik!
Ik heb dit gebuikt om rolfondant mee te maken.
Bakkers gebruiken dit om te verwerken in bijvoorbeeld glazuur.
Binnenkort zet ik hier mijn tweede versie van rolfondant met gelatine neer :-)
Deze versie is wat soepeler dan de eerste versie,
maar juist weer super geschikt om witte chocolade-rolfondant mee te maken!
Binnenkort meer hierover :-)
Mijn eerste versie rolfondant met gelatine is:
Dit is een stevige variant, die je voor gebruik goed kneedbaar maakt,
door het 20 seconden in de magnetron te zetten.
Als je er bijvoorbeeld roosjes van maakt,
worden deze na drogen goed stevig.
Hierboven het recept van de suikersiroop,
waar je onder andere dus prachtige rolfondant mee kunt maken :-)
Heel veel plezier met de bereiding ervan!
Hartelijke groetjes,
1 opmerking:
Hi Mrs. Jacqueline,
Thanks for your recipe. Is it OK if I use my kitchen? I don't have a microwave. Thanks again. This is really hard to find in Belgium.
Kind regards,
Cesar
Een reactie posten