vrijdag 1 juni 2012

Recept: Vaderdagcake

... met een hele leuke kleuren-cakebeslag-bak-techniek!

 Door vóór het bakken met beetjes apart gehouden cakebeslag
een tekening te maken.
Leuke techniek,
en ook idiaal als je niet van fondant of marsepein houdt,
of het vanwege gezondheid niet mag eten!

Gebruik het recept voor cake, en als het beslag klaar is,
schep je in 3 aparte kopjes een ruime eetlepel beslag
om het afzonderlijk te kleuren met:
- blauwe voedingskleurstof
- groene voedingskleurstof
- rode voedingskleurstof
Zet ondertussen de oven aan op 180 graden.

Eerst heb ik de tekening gemaakt door:
De vorm over te trekken, waar ik de cake in wil maken:
 En dan het ontwerp gemaakt.
Tekening is klaar:
Trek de tekening een over op een stuk bakpapier:
 Meng nu de kleuren door het apart gehouden cakebeslag.
 Hang een boterhamzakje met een puntje naar beneden in een kopje,
en giet daar het gekleurde cakebeslag in.
 Haal het zakje uit het kopje, en leg klaar voor gebruik.
Meng ook de blauwe kleur

 ...en zo ook de rode kleurstof door het cakebeslag:

Pak het ontwerp er weer bij.
 
Knip het uit langs de buitenlijn,
en leg het op de kop zodat de tekening in spiegelbeeld is,
op een duidelijke en stevige ondergrond.

Pak het zakje blauwe cakebeslag en knip er een héél klein,
echt een inimini gaatje in, zodat je er net een cocktailprikkertje in zou kunnen steken.

Teken nu de letters zo gelijkmatig mogelijk,
niet te dikke lijn met het blauwe cakebeslag in:
Leg na elke kleur, de stevige ondergrond met de tekening
10 minuten in de diepvries.

Zorg ervoor dat je de hele tekening, gelijkmatig van dikte inkleurd,
want: 

- Te dunnen lijnen gaan straks te snel bruinen.
Het beslag is dan overbakken,
 en hecht straks niet meer aan het neutrale beslag.

En tegelijk:
- Te dikke delen in de tekening, worden juist niet genoeg 'aangezet',
waardoor de tekening uit kan gaan lopen, en dat zou jammer zijn!

Als de laatste kleur is gebruikt en de tekening klaar is,
zet je hem vóór het bakken nog even 10 minuten in de diepvries.

Leg daarna het bakpapier met de licht aangevroren tekening op een bakplaat,
en zet het voor 1 ( úiterlijk 1 1/2 minuut) in de oven.
Het beslag moeten er daarna heel iets gebubbeld uitzien.
 Hierna leg je het bakpapier met de 1 (tot 1 1/2) minuut gebakken tekening
in de bakvorm en zet het op een rekje.
 Giet nu het neutale cakebeslag voorzichtig over de tekening,
zodat het de kans krijgt om helemaal op te vullen,
in alle rondngen, hoekjes en gaatjes van de tekening.
 Giet daarna de rest van het cakebeslag erover.

Pak daarna het rekje aan beide zijkanten op,
en klop het rekje met bakvorm erp voorzichtig tegen het werkvlak,
zodat eventuele luchtbelletjes rond de tekening weg kunnen.
 Zet de cake 15 tot 20 minuten in de oven.
En zo ziet het er daarna uit.
 De cake zal daarna iets terugzakken.

Maak eventuele vastzittende randjes rond de cake
los met een cocktailprikkertje.
Plaats nu over de cake een stuk bakpapier,
en leg daar een stevige ondergrond over.
Keer dan de cake om:

 Haal de vorm van de cake... en laat je verrassen :-)
Haal nu voorzichtig, eventueel met behulp van een mesje,
het bakpapier van de cake:

 Van dichtbij het resultaat bekeken:
 En zo is ie dan geworden:

Dit is de basis.
Ik wil deze cake nog verder 'opleuken'.

Maak je nog van dezelfde vorm extra neutrale cake,
dan kun je er lekker vulling tussen doen.

Klik op de rode link hieronder voor het recept:
cakebeslag

Een leuk idee voor jezelf , met verschillende tekeningen,
ook met andere gelegenheden een leuke cake te maken.
:-)

Hartelijke groetjes,


Terug naar boven

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Jaqueline,
Leuke website met schitterende ideeen!
Ik heb wel een vraagje: in sommige recepten schrijf je over 'diamant', in andere over 'crisco diamant'. Is dit hetzelfde? Ik ben Belgische en woon in Frankrijk en weet niet wat het is, waar te verkrijgen...
Kan je me helpen?
Mvg, Kris
ruggieri.kris@gmail.com

Heerlijke recepten van Jacqueline zei

Hallo Kris,
Bedankt voor je compliment!
Diamant en Crisco zijn wezenlijk het zelfde, alleen enorm in prijs verschillend ( Crisco is véél duurder). Het gaat erom dat je een hard plantaardig vet gebruikt. Dat wordt in het algemeen ook in blokken als frituurvet verkocht. Dus je kunt in Frankrijk eens kijken naar van dat soort blokken.
Het gaat erom, dat dit harde vet niet snel smelt. Alleen bij héle hoge temperaturen.
Hopelijk heb ik je voldoend kunnen beantwoorden.

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind