zaterdag 31 maart 2012

Broodhaantjes met ei


Leuke broodhaantjes voor bij het paasontbijt of brunch!

Dit heb je nodig voor ongeveer
4 grote of 8 kleine broodjes:
- Van te voren hardgekookte eieren
( zoveel als dat je haantjes wilt maken)
- Rozijntjes
( ook zoveel als dat je haantjes wilt maken)
- Een losgeklot ei voor bestijken

Zet de oven alvast aan op 175 graden.
Dan kan hij alvast goed opwarmen als je de broodhaantje maakt.
Gebruik het brooddeeg tot waar je hebt opgebold:







Neem een bolletje deeg.
Rek deze uit zodat  je aan de ene kant een smalle
en aan de ander kant een brede kant hebt.
In het midden over de lengte maak je een inkeping,
waar een ei in de lengte in past.
Rek die inkeping wat uit:
en leg het ei erin.
Trek nu voorzichtig de linker en de rechterkant
van het deeg naar boven.
Vorm van het smalle stuk deeg een hoofdje,
door het puntje het deeg naar buiten te leggen,
zodat er een snaveltje ontstaat.
En rek de brede kant voorzichtig naar boven uit
voor de staart.
Knip nu in de rand van het deeg
 op de plek van het 'kammetje'
een aantal keer met de schaar in,
en aan de achterkant in de staart:
Rek daarna het ingeknipte deeg tussen je duim en wijsvinger
voor het kammetje naar boven,
en voor de staart naar de zijkant.
Leg ze voorzichtig op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Maak een gaatje opde plek van het oogje
en leg daar een rozijntje in.
Het is trouwens handiger om de haantjes meteen
op de bakplaat te vormen.
Het kan namelijk lastig zijn,
om de deeghaantje pas na het vormen
op de bakplaat te leggen.
De grotere haantjes heb ik meteen op de bakplaat gemaakt.

Dek de broodhaantjes af met plastic,
en zet ze op een warme plaats weg,
om tot dubbel volume te laten rijzen.

Mijn oven kan op 50 graden.
Dat is een prima temperatuur om dit deeg te laten rijzen.
Ik zet mijn brooddeeg op die temperatuur
altijd 30 - 40 minuten in de oven.
Mooi gerezen, en klaar voor de oven:
Bestrijk de haantje met een beetje losgeklopt ei.
Dan hebben ze een mooie glans na het bakken.
Nu kunnen ze de oven in.
Bak ze 20 tot 25 minuten in het midden van de oven.

En dit zijn ze dan:
Heel gezellig bij een paasontbijt of paasbrunch!
Dit doet kinderen eten,
maar ook volwassenen vinden dit erg leuk :-)

Ik hoop dat ik je wat inspiratie heb kunnen geven
voor een mooie paastafel :-)
Klik hier voor het recept van eenvoudig brooddeeg

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

Eenvoudig brooddeeg (bolletjes)

Dit heb je nodig voor ongeveer 8 tot 10 broodjes:
- 500 gram bloem
- 1 1/2 eetlepel droge gist
- kleine eetlepel zout
- 50-60 gram honing
- 250 tot 300 ml. water en
5 tot 6 eetlepels melkpoeder
- of 250 tot 300 ml. melk
- scheut olie ( ongeveer 20 gram)

Ik heb van dit brooddeeg, broodhaantjes gemaakt.
Leuk voor bij het paasontbijt of de paasbrunch :-)
Doe als je hem hebt,
alles bij elkaar in een brood bakmachine.
Anders meng je in een kom alle ingrediënten
met de hand door elkaar,
en laat daarna met plastic afgedekt,
op een warme plaats tot dubbel volume rijzen.

Ik gebruik altijd de broodmachine,
maar alleen om te kneden, dus op stand 'deeg'.
Laat het gist niet met zout in aanraking komen.
Het gist verliest dan zijn werking.
Daarom doe ik altijd op de plek waar ik de honing schenk,
ook het gist,
en aan de andere kant van in het blik, het zout.

Zet de machine aan op stand 'deeg'...
...laat de machine gewoon het programma afmaken.
Tot het er na het rijzen zo uitziet:
Stort vervolgens het gerezen deeg
op een bebloemde ondergrond, en druk de lucht eruit.
Verdeel het deeg in bolletjes.
Ik weeg altijd het deeg eerst af,
en het gewicht deel ik in het aantal bolletjes
dat ik uiteindelijk maken wil.
Zo krijg ik mooi gelijkvormige broodjes.
Bol ze daarna op:
Neem een stukje deeg in je hand,
en vouw de buitenste rand naar het midden:
Helemaal rondom:
Keer het bolletje deeg nu om,
zodat het de naar binnen gevouwen randen
op je hand liggen.
Wat je nu ziet is nu de bovenkant.
Maak je ander hand een kommetje,
leg die over het bolletje heen,
en draai dan horizontale cirkels op dezelfde plek.

Om het te laten zien, doe ik het nu op een bebloemde ondergrond
( met 2 handen in gebruik kan ik niet fotograferen namelijk ;-)
En zo is het bolletje deeg mooi opgebold.
Op deze manier kan het deeg alvast mooi in vorm rijzen.
Nu nog een paar...
... en allemaal klaar voor de rijs.
Laat de opgebolde deegbolletjes met plastic afgedekt,
op een warme plaats staan,
voor de 2de rijs, tot ze twee keer zoveel volume hebben.

Omdat ik er broodhaantjes van ging maken
heb ik, toen de laatste was opgebold,
van het eerste een broodhaantje gevormd.
En daarna steeds het volgende bolletje.
Hierna heb ik ze laten voor de 2de keer laten rijzen,
 tot dubbel volume.
Na het rijzen zijn ze in de voorverwarmde oven van 175 graden,
ongeveer 20 minuten gebakken.
Als ze gaar zijn klinken ze hol als je er tegen tikt.

Veel plezier met bakken!
:-)

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind

woensdag 28 maart 2012

Paascake in eierschaal

Deze grappige cake-eieren
zijn heel gemakkelijk te maken!
Ik zal je laten zien hoe.

Je hebt nodig:
- mijn recept voor eierkoek(jes)
- 50 gram gesmolten margarine
- voedingskleurstof(fen) naar keuze
- 4 tot 6 tot ongekookte eieren
Zet steeds een ei rechtop in de doos en
maak dan voorzichtig in de bovenkant een gaatje.
Ik heb dat gedaan met een kurkentrekker.
Er ontstaan dan rond het gaatje kleine barstjes.
Ga dan voorzichtig met bijvoorbeeld
de achterkant van een theelepeltje onder een barstje,
en maak dan het gaatje wat groter.
Maak het gaatje net groot genoeg,
dat het eiwit er uit kan.
Neem nu een beslagkom.
Schenk het eiwit in de kom,
prik daarna de dooier door,
en giet deze ook uit het ei. 
Voor het cakebeslag heb je 4 eieren nodig.
Schenk de inhoud van de 2 andere eieren
in een apart kommetje.
Hier kun je bijvoorbeeld
een lekker geklutst eitje van bakken voor op brood :-)
Zet de oven alvast maar aan op 175 graden, en dan
kun je nu het cakebeslag gaan maken.
Voor mijn recept klik je op de rode link.

Heb je het cakebeslag gemaakt,
Weeg dan 50 gram gesmolten margarine af.
Smelt dit ongeveer een halve minuut in de magnetron:
Schenk de gesmolten,
 maar niet te hete margarine het bij het cakebeslag,
en spatel dit er egaal doorheen:
En dan is het beslag klaar:

Spoel de lege eierschalen
 onder stromend water goed uit,
en laat deze op kop even uitlekken.
Kook ondertussen water
en schenk dat in een hitte bestendige bak,
waar je wat zout aan toe voegt.
Doe hier de lege eierschalen in.
Dat gaat het makkelijkste door de schalen
eerst vol te laten lopen met het zoute water.
Daardoor zinken ze, en blijven ze niet
boven drijven.
:-)
Laat dit ongeveer een half uurtje staan.
Haal ze na ongeveer 30 minuten uit het zoute water,
en zet ze weer op de kop om uit te lekken.
Nu is een cupcake ovenplaat heel handig!
Zet de lege eierschalen rechtop,
met behulp van stukken aluminiumfolie.
Zo staan ze mooi stevig,
en vallen ze niet om tijdens het bakken.
Ik heb 6 kleuren en dus 6 glazen gebruikt,
Die heb ik allemaal gevuld met ongeveer 2 eetlepels cakebeslag.
Elk glas met beslag heb ik apart gekleurdmet voedingskleurstof.
In elk van de lege schalen heb ik voorzichtig door de opening
een kleur beslag geschonken.
Je kunt het ook voorzichtig met bijvoorbeeld
een trechtertje of een spuitzakje doen.
Zet nu de bakplaat ongeveer 25 minuten in de oven.
Controleer dan met een prikker of de cakejes gaar zijn.
Als ze langer moeten,
dek je ze met wat aluminiumfolieaf,
om eventuele verbranding te voorkomen.


En dit zijn ze dan:
Breek na afkoeling, de eierschalen rondom wat weg,
zodat je ze leuk kan presenteren!
Hierdoor kun je de ei-vorm goed zien!
:-)
Vrolijk gekleurde cakejes in eierschalen!
Leuk en lekker ideetje voor op de paastafel voor je?
:-)
Hier kun je je familie en / of vrienden
mee verrassen bij een paasetentje of bij de koffie!

Klik op deze rode link voor het cakerecept

Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind