maandag 25 februari 2013

Chocoladebrokken met notencrunch

Héérlijke chocolade met een noga-achtige vulling.
Een heerlijke snoeperij voor bij de koffie, of zomaar tussendoor!
Onze middelste dochter geeft deze chocolade een 10 plus :-)
Je kunt ook stukjes gebruiken om een taart mee te decoreren!

En dit heb je nodig voor deze heerlijke lekkernij:
Ik heb overgebleven witte/melk en pure-chocolade van enkele experimenten gebruikt,
maar je kunt heel goed ongeveer deze verhouding gebruiken:
- 100 gram witte chocolade
- 100 gram melk chocolade
- 100 gram pure chocolade
en:
100 gram notencrunch

En zo ga je aan de slag:

Doe de gemengde chocolade in een magnetronschaal,
en zet het er 30 seconden in.
Hussel het wat om, en zet het er opnieuw 30 seconden in:
Nu is het al een beetje aan het smelten.
Roer het met een vork van elkaar:
Zet het opnieuw in de magnetron voor 30 seconden.
Je ziet dat het nu al veel vloeibaarder is geworden:
Roer er opnieuw met een vork doorheen...
Er zullen nog een paar niet gesmolten stukjes chocolade inzitten.
Zet het daarom nog 20 tot 30 seconden in de magnetron,
en roer de chocolade glad:
Doe er nu de notencrunch bij:
En roer dit mooi door de gesmolten chocolade:
Bekleed een vlak oppervlak met een stuk bakpapier.
Het liefst een metalen oppervlak, vanwege de koelte,
en stort hier het chocolade mengsel op:
Bestrijk de chocolade met notencrunch over het oppervlak:
Dek de chocolade af met een stuk plastic,
en zet het weg op een koele plaats.

Als de chocolade helemaal hard is geworden,
kun je het in grote of kleinere stukken breken:
Wil je het bewaren?
Leg het dan koel weg, in een afgesloten zak,
om condens op de chocolade te voorkomen.

Je kunt de chocolade na het breken natuurlijk ook direct serveren :-)

Héérlijke gevulde chocolade met notencrunch.
Een noga-achtige vulling!

Niet moeilijk om te maken,
en héérlijk genieten!
Een ware traktatie voor jong en oud :-)

Hartelijke groetjes,

Terug naar boven

woensdag 20 februari 2013

Malse huiselijke cake met roomboter

Heerlijke cake voor bij de koffie, of als basis voor een taart!
Een héérlijke eenvoudige cake naar Amerikaans recept.
Met gebruik van roomboter voor de romige smaak,
en plantaardig vet voor de stevigheid!
Dit recept lijkt op dat van de eierkoekjes,
maar nu zitten er ook vetstoffen in, waardoor het heerlijk smeuïg wordt.

En dit is wat je nodig hebt:
- 100 gram custard
- 100 gram bloem
- 1 theelepel ammonium en 1 theelepel bakpoeder
(Verkrijgbaar bij de bakker.
Lees de uitleg over ammonium
door te klikken op de link hierboven.)

Of als rijsmiddel:
- 1 theelepeltjes bakpoeder
- 1 theelepeltje baking soda
- een scheutje citroensap
(zie aantekening*...* verderop)

Of in plaats van de hoeveelheid bloem:
- zelfrijzend bakmeel met een extra flinke theelepel bakpoeder

En verder:
- snufje zout
- 200 gram suiker
- 50 gram diamant ( of crisco- plantaardig vet)
- 50 gram roomboter
- 25 gram melk
- 4 eieren

Smaakstoffen:
- 1 zakje vanillesuiker 
(of een flinke theelepel vanillepoeder: bij de bakker)
- eventueel 2 theelepels citroen essence

* Verschil bakpoeder en baking soda:
In bakpoeder zit natriumwaterstofcarbonaat
en een zuur zoals citroenzuur of wijnsteenzuur.
Door het zuur wat er in het poeder zit wordt het geactiveerd, als het verhit wordt. 
Dan ontstaat er koolzuurgas, en daardoor gaat het beslag rijzen.

In baking soda is geen zuur toegevoegd,
dus zul je het zelf in het recept moeten verwerken.
Dat doe je op een eenvoudige manier,
door bijvoorbeeld citroensap, yoghurt, karnemelk, of azijn toe te voegen.*

En zo begin je met het maken van deze heerlijke cake:
Zet de oven aan op 175 graden.

Weeg de custard af in een schaal:
Weeg de bloem erbij af:
Doe er de zout en het bakpoeder bij, of de baking soda
... en meng dit allemaal door elkaar heen, en zet het weg tot gebruik.
Zet de melk alsvast klaar, en doe de vanillesuiker bij de suiker:
Meng de vanillesuiker goed door de suiker heen:
Weeg het plantaardige vet af:
... en de roomboter:
Zet dit een klein minuutje in de magnetron,
zodat het mooi zacht is om te mixen:
Mix deze twee soorten tot een mooi zalvig mengsel:
Doe nu de suiker met de vanillesuiker erbij:
... en als je het lekker vind, doe je er nu ook de citroenessence bij:
Mix dit goed door elkaar,
en meng alles goed door het zalvige suikermengsel:

Nu is het de beurt aan de eieren.
Splits de eieren, en doe de dooiers bij het boter/suiker mengsel,
net zoals in het recept van: chiffon/sponge-cake
De foto van chiffon/sponge cake hierboven staan 6 eieren, en suiker erbij,

In dit recept van de malse cake moeten er 4
en heb je de suiker al door het botermengsel gemengd.

Mix de eierdooiers mooi luchtig het boter/suiker mengsel heen.
Pak nu de melk erbij.
Giet dit bij het smeuïge mengsel.
Heb je baking soda gebruikt, doe er dan nu ook een scheurtje citroensap bij.
... en klop het mooi luchtig op.

Eerder in het recept van de malse cake,
heb ik de hele eieren meteen opgeklopt.
Daardoor wordt de cake tóch te zwaar.
Om die reden heb ik dit recept verbeterd,
door de dooiers en de eiwitten apart op te kloppen

Ga nu verder met het opkloppen van de eiwitten,
zoals het beschreven staat in het recept:
Met een bakkers therm: 'vouwen.
- Dat betekend: voorzichtig erdoorheen spatelen-
Vouw de stijfgeklopte eiwitten in 3 gedeelten door het eiwitmengsel heen.
Neem nu het het bloem-mengsel er weer bij.

'Vouw' het bloem-mengsel er in 3 gedeelten voorzichtig doorheen.
Hierdoor behoud je de luchtigheid in het beslag.

Deel 1:
'Vouw' de bloem door het luchtig geklopte smeuiige mengsel.
En niet langer dan noodzakelijk is!
Doe het tweede gedeelte van het bloemmengsel erbij:
Vouw ook dit gedeelte er met een spatel luchtig doorheen:
Zodra dit gedeelte erdoor is gemengd,
doe je het 3de en laatste deel erbij:
Het laatste bloemmengsel is er luchtig door gevouwen:

Bekleed een bakblik met bakpapier,
en schenk hier het cakebeslag in:
Stijk de bovenkant met de spatel mooi glad:
...en zet het 40 tot 50 minuten in de oven van 175 graden

Leg na 30 minuten een stuk bakpapier of aluminiumfolie over de cake,
zodat de bovenkant niet te donker wordt,
en bak de cake nog ongeveer een kwartier tot 20 minuten door.
Een mooie en heerlijke huiselijke cake!
Een wáre tractatie bij de koffie of thee :-)

Geniet lekker van je thee of koffie-momentje,
met een plakje van deze óverheerlijke vers gebakken cake!

Hartelijke groetjes,