woensdag 30 oktober 2013

Hete bliksem, lekker zacht gekruid

...en met vers geplukte appeltjes :-)
Het is weer tijd voor heerlijke wintergerechten :-)
 
Aardappel-stamppotje met vers geplukte appeltjes,
en een paar uitjes :-)
... en een heerlijke rookworst erbij :-)
 
Ook zéér smakelijk met hachee!
( Klik voor het recept op de link boven de foto.)
  
Appels en aardappels schoongewassen:
 
En dit heb je nodig: 
- +/- 1 kilo aardappels
- +/- 1 kilo appels
 
De aardappels en appels kook je apart van elkaar.
 
En in deze kruiden kook je de aardappels:
- 1 à 2 blokjes runderbouillon
- 1 tuinkruidenbouillonblokje
- een handje gedroogde peterselie
 
En dit zijn de kruiden die ik gebruikt heb om de appeltjes
in gaar te maken:
- 1 theelepel kaneel
- 1 mespunt nootmuskaat
- 1 mespunt kruidnagel
- eventueel 50 gram suiker
 
En zo ga je aan de slag:
 
Snij de gewassen aardappel in gelijke stukken
Ik schil de aardappels nooit,
en ik vind het altijd jammer om zoveel van de aardappels weg te gooien.
Bovendien blijven alle waardevolle vitamine, minerale en eiwitten
mooi in de aardappel :-)
Verkruimel nu de twee soorten bouillon over de aardappels:
... en strooi er een handje gedroogde peterselie over:
Giet er nu ongeveer 3 milliliter water op:
Doordat je de aardappels in niet teveel water kook,
hoef je overgebleven vocht weg te gooien,
en bewaar je ook de lekkere smaak van de kruiden.
Leg nu de rookworst op de aardappels:
Ik heb ze in een snelkookpan gekookt:
Op stand 1.
Zodra de pan gaat sissen, het vuur iets zachter draaien,
en de aardappels 10 tot 15 minuten laten koken.
 
Snij ondertussen de appels in grove stukken:
Bestrooi ze met het kaneel, een mespunt nootmuskaat,
een mespunt kruidnagel,
en de suiker:
Giet er 20 tot 25 milliliter water bij:
Roer het geheel even om:
Sluit het deksel:
En zet het 5 tot 10 minuten in de magnetron.
Ze hoeven niet helemaal tot moes gekookt te worden.
 
Snij ondertussen de uien:
 
Smelt een stukje bakboter in een pan:
Doe de uien in de pan:
... en fruit de uitjes mooi goudbruin en glazig:
Blijf er wel even bij, zodat de uitjes niet aanbranden.
 
De aardappels aardappels waren al gaar :-)
Neem de rookworst uit de pan, en leg deze apart.
 
Van de gare aardappels maak je een lekkere stamp.
 
Om de aardappelstamp lekker smeuïg te maken,
doe je er wat melk en margarine bij:
 
Doe een scheutje melk bij de aardappels.
Niet teveel, want er komt straks ook nog kkovocht van de appels bij.
Neem nu de margaringe erbij:
... en snij ongeveer 50 gram in blokjes:
Maak er met een puree-stamper een mooie stamppot van:
Doe nu de ( niet té gaar-)gekookte appels mét het vocht erbij:
Meng de appels door de aardappel 'stamp' :
Doe de gebakken uitjes erbij:
En meng deze ook mooi gelijkmatig door de stamppot:
De hete bliksem is klaar :-)
 
Snij de rookworst in plakjes, en verdeel deze over de borden:
Een heerlijke zacht gekruide wintermaaltijd!
Hete bliksem!
 
Héérlijk met een rookworst,
maar natuurlijk ook voortréffelijk met:
( Klik op de link hierboven voor het recept)
 
Hete bliksem!
Een makkelijke en zéér smakelijke stamppot
van aardappels, appels en uien! 
Een zeer smakelijke en heerlijk gezonde maaltijd!
 En vooral héérlijk in deze tijd,
met heerlijke vers geplukte appels :-)
 
Ik wens je een smakelijke maaltijd :-)
 
Hartelijke groetjes,

zondag 27 oktober 2013

Hollandse erwtensoep

...een heerlijke en échte Hollandse soep!
Fijn om te eten met dit gure weer :-)
Lekker, met vers gesneden groenten!
Een lekker stevige maaltijdsoep!
En in de wintermaanden een heerlijke Nederlandse gewoonte :-)

En dit heb ik gebruikt:
 
De groenten voor de erwtensoep:
- 350 gram spliterwten
- 1 stengel bleekselderij
- 300 gram prei
- 200 gram winterwortels
- 2 uien
- 1 knolselderij van ongeveer 1 kilo
- 2 aardappels
 
Dit is het vlees wat in de soep gaat:
- 1 hamschijf
- een stukje zuurkoolspek
- ruim 500 gram ribbetjes
- 1 rookworst
- een stukje braadboter ( staat niet op de foto)
 
En dit zijn de heerlijke kruiden voor de erwtensoep:
- een flinke mespunt nootmuskaat
- een mespunt foelie
- 2 krappe theelepels bonenkruid
- 1/2 theelepel piment
- 2 theelepels koriander
- 2 eetlepels gedroogde peterselie
- 2 eetlepels bieslook
- 2 laurierblaadjes
 
- 3 rundvlees bouillonblokjes
- 1 tuinkruiden bouillonblokje
 
 
En zo ga je aan de slag:
 
Smelt in een ruime pan het stukje braadboter:
Als het helemaal gesmolten is,
bak je hierin de ribbetjes aan beide kanten:
Neem de dichtgeschroeide krabbetjes uit de pan,
en leg ze weg op een bord.
 
Bak nu de hamschijf in het zelfde braadvet:
...ook aan beide zijden:
Neem ook de hamschijf uit de pan, en leg op het bord
waar ook de krabbetjes liggen.
 
En nu het gezouten spek.
Schroei dit ook aan alle kanten dicht in hetzelfde bakvet:
Neem het stukje spek uit de pan...
 
Bewaar het overgebleven bakvet:
Dit wordt straks gebruikt om de groenten in te 'zweten'.
 
De achtergehouden stukken vlees op het bord:
Weeg de spliterwten af:
Doe het vlees met aanhangend vocht in een hoge soeppan:
Doe ook de spliterwten erbij,
en giet hier zóveel koud water bij...
...dat alles onder staat:
 
En nu het volgende:
Laat het geheel aan de kook komen,
en laat het daarna 5 minuten koken.
 
Het schuim dat er nu bovenop ligt, is
het vuil en de bitter smakende eiwitten uit het vlees,
maar ook de eiwitten uit de de spliterwten:
 
Om van dit vuil en bittere eiwitten af te komen,
doe ik het volgende:
De hele inhoud van de pan giet ik door een vergiet...
en spoel alles met koud water:
 
De pan was ik helemaal af:
... en spoel hem natuurlijk ook weer helemaal schoon,
want deze pan gebruik ik direct opnieuw.
De stukken vlees spoel ik helemaal schoon.
Dan zijn ze nu vrij van vuil en eiwitten.
 
Hieronder al het schoongemaakt vlees, terug in de pan: 
Hierna spoel ik de spliterwten helemaal schoon:
Ook de schone splitserwten doe ik weer terug in de pan:
 
Meet nu de kruiden af:
 
En dit zit in het glaasje:
- een flinke mespunt nootmuskaat
- een mespunt foelie
- 2 krappe theelepels bonenkruid
- 1/2 theelepel piment
- 2 theelepels koriander
- 2 eetlepels gedroogde peterselie
- 2 eetlepels bieslook
... en 2 laurierblaadjes:
 De kruiden door elkaar gemengd:
Doe deze bij het vlees en de spliterwten:
Verbrokkel nu de rund- en tuinkruiden bouillon blokjes erboven:
... en schenk er ongeveer 2 liter koud water over:
Tot het onder staat:
Duw zo nodig met een houten lepel het vlees en de spliterwten onder water:
Ik gebruik hier een snelkookpan.
Doe het deksel op de pan, zet de knop op stand 1,
Laat de pan aan de kook komen en zet het vuur zacht.
Kook het geheel 2 uur.
 
Pak ondertussen de verse groenten erbij:
Snij de prei:
... spoel het goed schoon, en laat uitlekken.
Snij nu de winterwortel in stukjes:
... de stengel bleekselderij...
... en de uien:
Doe de prei, bleekselderij, wortel en gesneden ui
in een kom en meng deze door elkaar.
Dit groentemengsel ga je zodirekt in het overgebleven bakvet
roerbakken.
 
En nu de knolselderij:
Omdat knolselderij snel bruin wordt,
heb ik de snijplank besprenkeld met citroensap.
Dat houd verkleuring tegen:
De gesneden kanten van de knolselderij leg ik in het citroensap:
De ene helft leg ik eerst opzij, en het andere deel schil ik:
Wrijf tijdens het schillen af en toe
je vingers over de snijplank met citroensap,
zodat de knolselderij door het steeds aanpakken
omhuld wordt met citroensap, tegen verkleuring.
 
Bijna klaar met schillen:
De buitenkant van de knolselderij is geschild:
... en nu nog de kleine pitjes eruit:
Inmiddels zijn beide helften helemaal schoon gemaakt:
De eerste helft snij ik in plakjes van ongeveer 1 cm dikte:
...en die plakjes snij ik in blokjes van 1 centimeter:
 
De hele knolselderij is in blokjes gesneden:
En nu de aardappels:
Ook de aardappels snij je in blokjes van 1 cm:
De blokjes knolselderij en aardappel samen in een schaaltje.
Dek eventueel af, en zet aan de kant voor straks.
 
2 uur later haal je de druk van de pan.
En zo ziet de inhoud er nu uit:
Haal het vlees uit de pan, en leg dit op een snijplank:
 
Het vlees is uit de pan:
 Met een siliconen spatel maak je de binnenrand van de pan schoon,
en doe je terug bij de gekookte erwten in het kookvocht:
 
Zet de pan met het bakvet weer op het vuur:
... en doe hier de verse groenten in:
Roerbak de groenten 5 minuten, zodat ze even lekker 'zweten'.
Doe daarna het vuur uit en laat staan.
 
Pak het gare vlees er weer bij:
En haal al het vlees van de botten met behulp van 2 vorken:
Snij het stuk spek ook in stukjes:
Doe al het uitgeplozen en gesneden vlees
bij de gekookte erwten en het kookvocht:
Met de siliconen spatel is de hele snijplank mooi schoon geveegd,
en in de pan gedaan, zodat er niets,
en geen enkele smaakstof verloren gaat:
Doe nu ook de geroerbakte verse groenten bij:
Ook met de siliconen spatel de pan van de groenten leeg:
Doe nu de blokjes knolselderij en aardappel erbij:
Leg de rookworst er bovenop:
En schenk er ongeveer een halve liter water bij:
Zodat de groenten nét onder water staan:
Duw met een houten lepel de groenten onder water:
...en roer de inhoud van de pan rustig door elkaar:
 
De groenten en het vlees door elkaar,
met de rookworst er bovenop:
Sluit de snelkookpan, en zet het op stand 1.
Breng aan de kook, en laat op zacht vuur een half uur koken.
 
Zet hierna het vuur uit.
De druk gaat van de pan.
De pan kan nu open, en controleer of alles gaar is.
Maak de randen nog even schoon met de siliconen-spatel
De soep is al aardig stevig, de pollepel blijft rechtop staan:
Haal de pollepel eruit,
Sluit de pan weer, en laat de erwtensoep zo een nacht staan,
zoals dat hoort bij erwtensoep,
zodat alle smaken lekker door kunnen trekken,
en de soep nog steviger kan worden
:-)
 
... de volgende ochtend:
De soep is heel mooi stevig geworden!
Neem de rookworst uit de pan:
En schep de erwtensoep lekker om:
Snij de rookworst in plakjes:
En doe de stukjes rookworst in de goed omgeroerde erwtensoep:
Roer vervolgens de stukjes rookworst door de erwtensoep:
Zonder de soep opnieuw te laten koken,
verwarm je op een matig vuur de erwtensoep helemaal goed door,
voordat je het opdient.
 
Of je neemt afzonderlijke porties uit de pan,
en verwarm deze bijvoorbeeld in de magnetron.
Een heerlijke maaltijdsoep voor deze tijd van het jaar!
Lekkere Hollandse erwtensoep :-)
In de wintermaanden een heerlijke Nederlandse gewoonte.
En meteen een fijne maaltijdsoep, die lekker vult!
 
Hartelijke groetjes,