Pagina's

dinsdag 18 december 2018

Taai-taai printbaar zonder foto's, en recept gingerbread-spices

En van dit heerlijke deeg, maak je zeer gemakkelijk traditionele
gingerbread-cookies, ook wel o.a. gemberkoekjes en lebkuche genoemd.
Mijn taai-taai recept voldoet ook prima,
maar dan kun je het taai-taai kruidenmengsel vervangen
door de gingerbread-spices die ik hieronder geef.
Dit is het recept voor de suikerlijm waar ik de koekjes mee gedecoreerd heb.
En vóór de decoratie, eerst zelf 1 van de koekjes bij de thee genomen. 😊
Het recept met alle stap voor stap foto's vind je hier: taai-taai
En dit is de link: taai-taai printbaar zonder foto's  

Dit taaitaai recept is dus super goed te gebruiken voor de bekende gingerbread-cookies!
Een traditioneel koekje, dat voornamelijk tijdens kerst wordt gemaakt.
Koningin Elisabeth van Engeland bedacht dit koekje voor de gasten van adel,
als zij bij haar op visite kwamen.
In alle seizoenen werd er een andere vorm gegeven aan het gingerbread (het deeg)

In verschillende landen is dit koekje een soort van specialiteit geworden zoals in Duitsland Lebkuche. In dit recept werd door de nonnen honing verwerkt.
In Nederland, bij de Grieken en Romeinen werd het peperkoek genoemd omdat door de ontdekkingsreizigers specerijen werden ontdekt, en ging er peper door het koekdeeg.
In Scandinavische landen heet het pepperkaker, en daar ontdekte men dat de ingrediënten van dit deeg geneeskrachtig waren.

Uiteindelijk mochten daardoor alleen kerken het hele jaar dit recept maken. Dit, omdat er religieuze figuren van werden gemaakt, en dat mocht alleen binnen de kerken.
Alleen in de weken vóór kerst mocht iedereen deze koeken thuis bakken.
Daarom is het gingerbread een soort van kersttraditie geworden.

Ik ben bezig met het samenstellen van gingerbread-spices

Tot nu toe heb deze onderstaande kruiden gemengd, en al een aantal malen gebuikt in plaats van deze speculaas/taaitaai kruiden.

Het is nog in ontwikkeling, maar tot nu tot ben ik er erg tevreden over:
Gingerbread-spices
- 2 tl gember ( 1 gram)
- 8 tl kaneel ( 10 gram)
- 1 tl nootmuskaat ( 1 gram)
- 1 tl kruidnagel ( 1 gram)
- 1,5 tl anijs ( 2,5 gram)
- 3/4 tl kardemom ( 0,5 gram) 

Op 250 gram bloem gebruik je 1 tot 1,5 eetlepel gingerbread-spices ( 5 gram)

En hier dan nogmaals de link:

Ik wens je alvast hele fijne kerstdagen,
en een heel voorspoedig en goed 2019!

Hartelijke groetjes,

maandag 11 juni 2018

Crunchy cruesli met zoetstof en bindmiddel: eiwit

Dít is 'em!
Heerlijke crunchy cruesli, zoals ik hem wilde hebben.
Heerlijke knapperige, krokante, dus crunchy cruesli!
En dat krokante, dat wilde ik bereiken.
Ik kwam op het idee, doordat ik al eerder notencrunch heb gemaakt. 
Dus heb ik de ingrediënten in deze cruesli zó aangepast,
dat ik hetzelfde effect zou bereiken.
Maar omdat ik de laatste máánden veel minder suiker ben gaan gebruiken,
besloot ik om ook deze cruesli zónder suiker, maar mét zoetstof te maken.

Maar geen suiker, betekend ook: geen kleefkracht, en ook geen binding.
In dit recept zit hem de truc in het eiwit!
Het zorgt voor de kleefkracht, maar maakt het dus ook krokant!

Dus ik ben met dit recept aan de slag gegaan, en het resultaat is precies wat ik wilde.
In plaats van notencrunch crueslicrunch.

Door het eiwit kun je er mooie stukjes van maken, en dat wilde ik ook graag.
Dan heb je ook de mogelijkheid om het lekker uit de hand te eten als tussendoortje. 
 Heerlijk in een bakje yoghurt, of lekkere stukjes uit de hand.

Je kunt het recept verdubbelen, maar hier is de basis:

- 75 gram havermout ( ik heb snelkokende gebruikt)
- 75 gram gemengde noten
- 5 gram sesamzaadjes (een flinke theelepel)
- 5 gram lijnzaad (een flinke theelepel)
- 20 gram pompoenpitten (een flinke eetlepel)
- 20 gram zonnebloempitten (een flinke eetlepel)
- 50 gram rozijnen
- 50 gram vijgen (vijgen zijn sowieso lekker voor het extra knappertje, maar je zou het ook kunnen vervangen door nogmaals 50 gram rozijnen. Lekker voor het  extra 'zoetje' in de cruesli)

Dit is samen 300 gram.

En hier de smaakmakers:
- 10 ml vloeibare zoetstof
- 1 theelepel kaneel
-1 theelepel kardemom
- 1 theelepel vanillesuiker
- 1 theelepel allspice
- 1 kleine theelepel zout

En op die 300 gram aan havermout, noten, zaden en pitten,
heb je 1 flink los geklopt eiwit nodig, of 2 kleintjes.

En zo ga je aan de slag:
Bekleed een bakblik met bakpapier,
en zet de oven aan op 150 graden.

Ik zet deze zo laag, omdat anders de rozijnen zouden kunnen verbranden.
Door de lage temperatuur kan het eiwit in de cruesli op een langzame manier mooi droog worden.

En nu verder met het recept:
 Weeg de notenmix af:
( ik heb ze grof gehakt)

 De havermout:

De zaden en pitten.
Door het uitproberen had ik eerst de helft van alles genomen.
( Het recept heb ik eerst een paar keer gemaakt, tot het mij beviel...)
De gewichten op de lepel mogen in dit recept 2 keer.

1 theelepel sesamzaad ( dit gewicht op de lepel mag dus dubbel)
1 theelepel lijnzaad ( het gewicht op de lepel mag dus dubbel)
 20 gram pompoenpitten
 20 gram zonnebloempitten:

De zoetjes rozijnen...
 ...en vijgen:

Een handigheidje. Ik heb ze in stukjes gemaakt met een schaar!
Eerst het bovenste harde stukje/takje eraf geknipt, en daarna de vijg in stukjes:

En hier de smaakmakers.
Door het uitproberen had ik eerst de helft van alles genomen.
( Het recept heb ik eerst een paar keer gemaakt, tot het mij beviel...)
Al deze gewichten op de lepel moeten in dit recept 2 keer, net als bij de zaden.

1 theelepel; 1 gram zout...
1 theelepel; 1 gram kaneel:
1 theelepel; 1 gram kardemom:
1 theelepel; 1 gram allspice:
1 theelepel, 1 gram vanillesuiker 
 En hier alles bij elkaar in een schaaltje:

En dan kan kunnen alle droge ingrediënten bij elkaar:
 En door elkaar:

Het los geklopte eiwit kan erdoor:
 De vloeibare zoetstof:
 En alles met een spatel vlot door elkaar mengen:

Daarna ga je het met de hand doorkneden, zodat al het eiwit goed door de massa verdeeld wordt:



 Je kunt er nu een mooie compacte bol van maken:
 Leg deze op de met bakpapier bekleedde bakplaat:
 En spreid het met een vork grof uit...
zodat er mooie stukken ontstaan:
Als je er tevreden over bent, dan kan het in de oven, voor 20 tot 25 minuten.
Ik heb het geheel in de oven geheel af laten koelen.
Daardoor wordt deze cruesli echt heel mooi crunchy, krokant en knapperig!

Dit is een foto in de avond, maar een indruk hoe het eruit ziet, aan het eind van de baktijd.

Geheel afgekoeld...
 En nu kan het in een luchtdichte pot bewaard worden!
 Hier een indruk hoe groot de stukken zijn:
 Dit is echt héérlijke, suikervrije crunchy creusli!
Geweldig lekker in een schaaltje yoghurt.
Dit recept is ontstaan door mijn eerdere recept van notencrunch,
omdat deze zo lekker knapperig is!

En nu dus deze heerlijke gezonde crunchy cruesli, zonder toegevoegde suiker!
Ik heb deze al een aantal keren gemaakt, en hij is echt héérlijk.
En wat ik zelf belangrijk vind:
krokant en knapperig!

Heel veel plezier met dit recept!
Hartelijke groetjes,

zaterdag 9 juni 2018

Vlierbloesemkoekjes met rietsuiker en roomboter

heb ik ook de algemenere versie gemaakt.
En nu met alleen rietsuiker.



Even voor het vergelijk:
Het gebruik van rietsuiker geeft een zichtbaar ander resultaat.
Het koekje wordt luchtiger en daardoor boller dan met zoetstof.

Suiker geeft dus meer volume.
Het is ook merkbaar langer krokant.
Dit koekje lijkt kwa structuur wel wat op eierkoekjes.
( De zachte variant in de winkel dan hè, i.p.v. de knapperige die er ook bestaat.)
Ze zijn wel iets brosser, en ze bevatten meer vezels dan de gekochte variant, omdat ik volkoren tarwemeel en havermoutmeel gebruik.

En ze hebben natuurlijk een lekker smaakje van de vlierbloesempjes en de vlierbloesemsiroop!
Maar eerlijk is eerlijk, het ís een dooretertje! 😃

Het deeg met suiker gedraagt zich ook al heel anders dan met zoetstof.
Links die met suiker, rechts met zoetstof.
Die met rietsuiker blijft vochtiger.
Dat komt natuurlijk omdat er vlierbloesemsiroop in gaat, en dat is vocht.
Maar sowieso blijft het deeg met zoetstof droger, waardoor je het kunt uitrollen en er met een vormpje koekjes uit het deeg kunt steken.

Verder zijn de ingrediënten zijn hetzelfde als in het recept van:
vlierbloesemkoekjes met rietsuiker/zoetstof
Alleen de rietsuiker/zoetstof en kokosolie zijn vervangen door volledig rietsuiker en roomboter. 
Dit zijn de ingrediënten:

- 100 gram volkoren tarwe
 - 40 gram havermout (dit kun je zelf van havermout malen met een koffiemolentje)
- snufje zout
- 1/4 theelepel bakpoeder ( Ik gebruik ammonium - onderaan dat recept de uitleg)
- 1/4 theelepel vanillesuiker
- 75 gram rietsuiker 
- 5 ml zoetstof
- 1/2 ei ( 30 gram)
- 70 gram roomboter
- 20 tot 30 gram ( 2 flinke eetlepels) vlierbloesem siroop

- 20 tot 30 gram (2 flinke eetlepels) verse vlierbloesem bloempjes 


En zo ga je aan de slag:

De vlierbloesemsiroop had ik ingevroren,
omdat het potje niet op was gegaan na de koekjes met zoetstof.
Invriezen gaat prima, maar het wordt niet heel hard.
Je kunt het dus het beste invriezen in een diepvriesbakje,
waardoor je er gemakkelijk een paar lepels uit kunt scheppen.
Laat de afgewogen siroop ontdooien...
Smelt alvast de boter:
Weeg de volkoren tarwemeel en havermeel af, en doe dat bij elkaar in de kom:
En doe daar de overige droge ingrediënten bij... 

Doe de gesmolten boter en de vlierbloesemsiroop kan bij het meelmengsel:
Prak met een vork alles door elkaar:
Het los geklopte ei kan erbij. De boter is nu afgekoeld, waardoor het ei niet stolt.
En meng het door...
Sowieso is het een wat vochtig beslag zoals ik al schreef, maar nu kan ook de vlierbloesem erbij.

Met het vorige recept had ik bloesem uit de diepvries..
voor deze koekjes had ik verse vlierbloesem.
De bloesem erdoor:
Alles met een silicone spatel bij elkaar:

Hier kun je het verschil tussen beide degen zien:
Links met rietsuiker en roomboter, rechts met zoetstof.
Het deeg met de rietsuiker kun je dus niet met een deegroller uitrollen.
Daar moet je er bolletjes van maken.
Dat gaat het beste met wat ( zonnebloem)olie op de handen, anders plakt het deeg aan je vingers vast.
Vet je handen dus licht in, en neem daarna stukjes van het deeg:
Ik heb steeds stukjes van 20 gram gewogen, zodat ik gelijke koekjes kreeg:
(Op een stukje plastic zodat het deeg niet vastplakt een de weegschaal.)
Mooie bolletjes van de stukjes deeg vormen:
Ik wilde in 1 bakbeurt kijken hoe de zoetstof en suikervariant zich gedragen:
De bolletjes heb ik net zo plat gedrukt als de koekjes die ik uit heb gestoken.
Ongeveer 2/3 centimeter dik.
Over beide soorten een kwastje met los geklopt ei:
12 minuutjes gebakken, in een oven van 175 graden:
Het bovenste is met rietsuiker, de onderste met zoetstof:
Het bovenste is duidelijk luchtiger.
Het zijn beide heerlijke versnaperingen bij bijvoorbeeld een kopje koffie of thee!
Klik op deze link voor het recept: vlierbloesemkoekjes met rietsuiker/zoetstof

En hier een mooi schaaltje vol met heerlijke vlierbloesemskoekjes
met rietsuiker en roomboter!
Dit was dus meteen een leuk receptje om uit te proberen wat suiker of zoetstof doet in koekjesdeeg!
Allebei heel lekker.
Maar ach, soms wil je wat minder suiker gebruiken,
en dit is daar een ideaal koekje voor.

Geniet van beide soorten.

Hartelijke groetjes,