Héérlijke knapperige rolletjes of koekjes :-)
Groot , kleiner, kleinst :-)
Met dank aan mijn facebookvrienden
voor de vrijgevigheid van de recepten voor kniepertjes!
Ik heb het gemiddelde genomen.
Heel leuk om te maken :-)
Het is een gezellige oud en nieuw traditie.
Je kunt deze koekjes ook vaak kopen op feestdagen en braderieën,
waar ze ter plekke gebakken worden.
Héérlijk!
Het is heel leuk en makkelijk om ze zelf te maken :-)
En dit is wat je nodig hebt:
- 500 gram bloem
- 250 gram basterdsuiker
- 250 gram kristalsuiker
- 200 gram margarine
- 3 eieren
- 2 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel kaneel
En dit is wat je erbij nodig hebt:
- Kniepertjesijzer
- Krant om het ijzer op te zetten, om gesmolten boter op te vangen..
- Pannenkoekmes, om de gebakken kniepertjes van het ijzer te nemen
- Stuk bakpapier om de kniepertjes op af te laten koelen.
- Een staaf om rolletjes te vormen.
En zo ga je aan de slag:
Meet de bloem af in een kom:
Doe daarbij het kaneel en de vanillesuiker:
... en meng dit allemaal even goed door elkaar:
Doe de margarine in een mixkom,
en zet deze een kleine minuut in de magnetron:
Doe hier de basterd-en kristalsuiker bij:
En mix de margarine en de suikers tot een mooi egaal mengsel:
Doe er nu het eerste ei erbij:
En mix het mooi glad:
Dan het 2-de ei:
En mix verder.
Je ziet dat het beslag wat soepeler wordt:
En nu het 3-de en laatste ei:
Mix ook dit er goed doorheen:
Nu is het tijd voor de bloem
Het is handig om het er in 4 gedeelten door te doen,
anders gaat het teveel stuiven,
en als je het er in gedeelten door doet,
kan het deeg de bloem ook mooi opnemen.
Doe er eerst een stuk of 5 eetlepels van het bloem-mengsel door:
Het bloemmengsel is mooi opgenomen:
Tijd voor de volgende 5 eetlepels bloem erbij:
Weer goed mixen:
Het derde gedeelte van het bloemmengsel er door:
Weer goed mixen.
Schraap eventueel met een spatel rondom langs de kant,
zodat al het bloem opgenomen wordt in het deeg.
Ga weer door met mixen...
...je ziet dat het al een steviger deeg wordt:
... en nu het laatste deel bloem erbij.
Het apparaat zal wat meer moeite moeten doen om te mixen,
want het wordt nu een stevig deeg:
Het deeg is klaar, en bij elkaar gehaald met een spatel:
Maak vervolgens bolletjes van het deeg:
Ik heb eerst deeg gemaakt voor bolletjes van 10 gram.
Van deze kun je ook heerlijke 'gewone' koekjes maken,
die je ook bijvoorbeeld bij roomijs kunt serveren :-)
Bolletjes deeg van 15 gram en 20 gram kun je ook mooi oprollen.
Laat de bolletjes een minimaal een uur rusten.
Als je ze namelijk meteen na het maken bakt,
blijven ze aan het wafelijzer plakken, en gaan ze dus stuk.
Om de kniepertjes te maken, laat je het ijzer goed heet worden op stand 4.
Leg een bolletje op de onderste helft van het ijzer:
Sluit het deksel, en druk het ongeveer 10 seconden goed aan:
Bak het kniepertje voor 30 seconden:
en neem het met behulp van een pannekoekmes
van het gloeiendhete ijzer af.
Leg het kniepertje op een stuk bakpapier om het af te laten koelen:
Je kunt het deeg ook afgedekt, in bolletjes verdeeld in de koelkast bewaren
om het bijvoorbeeld de volgende dag kniepertjes te maken.
Leg ze dag op een stuk bakpapier, op een stukje afstand van elkaar.
Het deeg gaat anders wat aan elkaar plakken.
De bolletjes worden dan ook wat steviger,
en als je ze direct uit de koelkast tussen het ijzer wilt leggen,
kun je ze het beste platter maken:
Leg daarvoor het bolletje dat je wilt bakken op een stukje bakpapier:
Vouw een stuk bakpapier over het bolletje heen:
... en druk het platter met je vingers:
Vouw het bakpapier terug:
Neem het stukje deeg van het bakpapier,
en leg het op het hete kniepertjesijzer:
Doe het ijzer dicht, en druk het ongeveer 10 seconden aan:
Bak het kniepertje net als boven beschreven 30 seconden:
... neem kniepertje vervolgens weer
met een pannenkoekmes van het gloeiend hete ijzer.
Leg het op een stuk bakpapier om het af te laten koelen
en klaar is het kniepertje :-)
En een nieuwjaarsrolletje maak je zo:
Pas op: het is heet!
Leg het nog hete kniepertje aan de rand van een stuk bakpapier.
Leg een stok of buis van 1 1/2 tot 2 centimeter doorsnee
iets van de rand bovenop het kniepertje.
Til de rand van het bakpapier met daarop de rand van het kniepertje,
en rol het bakpapier om de buis,
tot de rand van het kniepertje de rest van het koekje raakt.
Haal het bakpapier weg,
Rol het koekje door, met behulp van de stok zodat er een rolletje ontstaat.
Het rolletje is nogsteeds heet!
Druk het onderste randje van het rolletje even goed aan,
zodat het rolletje vast zit.
Laat het rolletje om de stok,
en bak ondertussen een nieuw kniepertje.
Schuif vóór het 2-de kniepertje klaar is, het rolletje van de buis.
De buis is nu klaar om het tweede kniepertje op te rollen :-)
Héérlijke knapperige nieuwjaarsrolletjes en kniepertjes!
De grootste is van 20 gram deeg,
de middelste maat 15 gram, en de kleinste van 10 gram.
Van de twee grootsten zijn rolletjes gemaakt.
Héérlijk om met slagroom te vullen :-)
Het kleinste kniepertje is ook een héél leuk maatje
om bijvoorbeeld een bolletje roomijs tussen te serveren!
Een héérlijke en gezellige nieuwjaars-traditie!
De platte kniepertjes staan symbool voor het oude jaar:
een uitgerolde boekrol.
De rolletjes beelden een nog opgerolde boekrol uit:
Een nieuw jaar, vol uitdagingen, verrassingen en nieuwe belevenissen!
Ik wens voor jou het beste en het goede van alles voor 2013!
Hartelijke groetjes,
26 opmerkingen:
Hele handige beschrijving! Wel een werk lijkt me zo, maar het ziet er heerlijk uit! Dat ga ik eens proberen :D
Hoeveel kniepertjes en/of rolletjes maak je met dit recept??
Heel veel, wel 60 ongeveer, heerlijk, maar beslag iets te korrelig soms scheurtjes bij oprollen (ondanks supersnel oprollen). smaak is super!
Kan ik ze voor oudjaarsdag al 1 dag van tevoren maken?? Prettige jaarwisseling alvast!!!
Jazeker, je kunt ze al 1 dag van te voren maken.
Morgen ga ik ze weer maken.
Ik heb dit keer de helft van het recept gemaakt.
In plastic verpakt blijven ze lekker.
Ook een hele fijne jaarwisseling!
Hartelijke groetjes van mij,
Jacqueline Voordewind
Ze zijn gelukt en waren OVERHEERLIJK!!! Deze houden we er in en niet alleen met Oudjaar....Dank vh delen recept!!
Fijn, dankjewel :-)
Leuk dat je er zo enthousiast over bent!
Ach ja, dit recept is niet voorbehouden aan oud & nieuw hè, je kunt ze het hele jaar bakken wanneer je wilt :-)
Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind
Wat een goed en erg lekker recept van deze kniepertjes, heel erg lekker!!!
Mn dochter en haar vriendinnetje hebben ze gemaakt, nadat ik het eerst voorgedaan had.
Ik heb wel de helft van het recept gemaakt, anders werd het wel erg veel...
Ik ga ze zeker binnenkort nog een keer maken. Bedankt
Whauw zeg wat een mega goede beschrijving zo met al die foto's erbij....
Eergisteren het ijzer gekocht en meteen gisteren jou recept uitgeprobeertd .Ik heb de 15 grams bolletjes gemaakt en kon dus 80 van die over heerlijke kniepertjes maken,,Erg veel voor als je nog met zijn tweerjes bent maar de oplossing was al gauw gevonden hoor!!
Gewoon onze drie kinderen een stapeltje mee gegeven want ja die conden ze natuurlijk ook meteen zalig!!!onze jongste dochter heeft ook meteen een ijzer gekocht die vond t helemaal geweldig!!!
En oh wat ruikt je huis er heerlijk van zeg...
Conclusie.....Een heerlijk recept en sinsdag ga ik weer een stapel bakken want ze zijn gewoon verslavend!!
Heb ik nog wel een vraagje..
Zou je het beslag ook kunnen maken met vloeibare margarine???
Heeft iemand dit al eens geprobeerd???
Fijn weekend geniet er lekker van....
Hoi Anja,
Bedankt voor je leuke reactie en je enthousiaste verhaal!
Ze zijn inderdaad héérlijk, en ze zijn bij ons ook altijd zó op :-)
Je kunt inderdaad ook vloeibare margarine gebruiken hoor, als je dat makkelijker vind.
Heel veel bakplezier :-)
Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind
Je hebt echt superrecepten, en ze zijn heel handig ;)
Vandaag recept uitgeprobeerd! Geweldig resultaat! En heel goed beschreven! Ga ik zeker nog eens maken.
Dank je wel 'anoniem'. Fijn dat je mijn blog gevonden hebt. :-)
Ik wens je heel veel bak-plezier!
Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind
Fijn dat dit recept je zo bevalt 'anoniem'.
Het wordt er weer echt tijd voor hè, om dit soort recepten te maken!
Heel veel suc6 met de volgende lichting! :-)
Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind
Leek me een leuk recept, aangezien mijn vriendje en ik kort geleden Kniepertjes in Dhrente op hebben gegeten.
We zijn ze nu aan het maken, maar er klopt niet veel van :(
Eerst was het te droog, nu te nat :( Nog bloem, boter en eieren toegevoegd, we zijn nu zo al een tijdje bezig dus dat is jammer :(
Hallo anomiem,
Als het te droog is, kun je het beste een eetlepel water toevoegen. Mocht het dan nog niet smeuïg genoeg zijn, nog een eetlepel water, en zo door toe het deeg naar wens is.
Als het te nat is, kun je er een eetlepel bloem bij doen. Mengen, misschien nog een eetlepel bloem. Tot het deeg niet meer te nat is.
Trouwens geen nood als het deeg te nat is. Er bestaat ook een vloeibare variant voor kniepertjes.
Dan scheppen ze ongeveer een eetlepel beslag per kniepertje op het hete ijzer.
Ik hoop dat het nu wel gaat lukken!
Succ6, en hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind
Ik gebruik voor de rolletjes een dunner beslag ongeveer net zo dik als pannenkoek beslag,de rolletjes worden dan brosser...
Hallo anoniem,
Dank je wel voor je aanvulling. Zo krijg je inderdaad een vloeibare variant.
Leuk dat je ontdekt hebt dat ze daardoor ook brosser worden. :-)
Hartelijke groetjes,
Jacqueline Voordewind
Kniepertjes maak je voor tussen kerst en oud en nieuw en de rolletjes voor nieuwjaarsdag. Verder is het beslag voor rolletjes anders dan voor Kniepertjes, en gebruik geen margarine maar roomboter. Maar goed dat is zoals het officieel hoort wat ik heb begrepen van mijn Drense moeder en grootmoeder.
Hallo Jacqueline, dank je wel voor je heerlijke recept en de manier waarop je het visueel hebt gemaakt!! De kniepertjes zijn heerlijk geworden. Groetjes van Evelien
Het kan veel makkelijker... Bloem&suikers&kaneel mengen. Daar in 1x de gesmolten boter bij doen, mengen, dan de eieren er in 1x bij doen, mengen. Deeg in grote (oven)schaal uitstorten zodat je een vlakke plaat krijgt. Minimaal een uur in de koelkast zetten. Snij het beslag in vierkante blokjes en steeds een blokje in het ijzer doen. Scheelt je bolletjes draaien ;)
Hoi! Bedankt. Dat is inderdaad wel een super idee! Heel praktisch. Tja, op de manier hoe ik het deeg verdeel, krijg je kwa gewicht exact dezelfde koekjes in de omtrek. Maar ach, je kunt zeggen, wie let daarop als je de kniepertjes eet ;-) Hartelijke groetjes, Jacqueline Voordewind.
Bij rolletjes moet het meer beslag zijn en geen deeg
Ze zijn nogal taai geworden. De smaak is goed.maar niet lekker knapperig en bros. Zogauw ze beginnen te kleuren heb ik ze uit het ijzer gehaald. Gisteren voor de lol aan het kniepertjes bakken.
Wat ging er verkeerd?
Bedankt voor het heerlijke en duidelijke recept. Vandaag gebakken met mijn moeder en dochter (3 generaties)
Persoonlijk zou ik een volgende keer wat minder suiker gebruiken.
Ik gebruik dit recept al een paar jaar en elk jaar is het een groot succes! Bedankt :)
Een reactie posten